ΗΠΑ: Καθαρός ο διάδρομος για την Κάμαλα Χάρις - Το κλείσιμο της ψαλίδας «ζεσταίνει» τους Δημοκρατικούς

«Έμπειρη, σκληρή και ικανή» χαρακτήρισε την Χάρις ο Τζο Μπάιντεν κατά το διάγγελμά του τα ξημερώματα και κάλεσε τους Αμερικανούς να κάνουν την επιλογή τους τον Νοέμβριο, όπως έκανε εκείνος για τη Δημοκρατία - Ρυθμίζουν εκκρεμότητες οι Δημοκρατικοί για να έχει «καθαρό διάδρομο» η Κάμαλα Χάρις

Εκκρεμότητες σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου η σημερινή Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις να αφεθεί ελεύθερη και απερίσπαστη στην προεκλογική της εκστρατεία ρύθμισαν χθες οι Δημοκρατικοί, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά ενόψει των Προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου και ο εκλεκτός των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ ήδη σε περιοδείες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Κανόνων του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών άναψε χθες το «πράσινο φως», ώστε οι εκλέκτορες να μπορούν από την επόμενη εβδομάδα να ψηφίζουν πιθανούς αντικαταστάτες του Τζο Μπάιντεν για την προεδρική κούρσα. Μέχρι στιγμής, όμως, μόνο η Κάμαλα Χάρις έχει εκφράσει ενδιαφέρον να κατέλθει υποψήφια Πρόεδρος και σε περίπτωση που δεν υπάρξει άλλο ενδιαφέρον, τότε δεν αποκλείεται να ανακηρυχθεί υποψήφια Πρόεδρος και από την 1η Αυγούστου, δηλαδή 18 ημέρες πριν το εθνικό Συνέδριο του Σικάγου. «Στο σκοτάδι της νύχτας, βλέπουμε τα φωτεινότερα αστέρια μας» τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Τζέιμ Χάρισον, καθώς οι διευθετήσεις επί της διαδικασίας επικαιροποίησης του δημοκρατικού χρίσματος διήρκεσαν περισσότερα από 90 λεπτά διαδικτυακής συζήτησης και εγκρίθηκαν με πλειοψηφία 157-3.

Πέρα από τα διαδικαστικά, ωστόσο, το μεγάλο βήμα για την οριστικοποίηση της αποχώρησής του από την Προεδρική κούρσα έκανε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθύνοντας διάγγελμα στον αμερικανικό λαό. Εμφανώς καταβεβλημένος από τον κορωνοϊό, ο Αμερικανός πρόεδρος στα περίπου 11 λεπτά του διαγγέλματος έκανε έναν απολογισμό της θητείας του, ενώ επέμεινε στη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον των ΗΠΑ, μέσα από το Οβάλ γραφείο.

Ξεκινώντας με μια αναφορά στους μεγάλους προέδρους του παρελθόντος, «αισθάνομαι δέος σε αυτό το γραφείο, αλλά περισσότερο αγαπώ τη χώρα μου», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής του το ότι υπηρέτησε στο ύπατο αξίωμα. «Βρήκα δύναμη από τον λαό» για το έργο, παρατήρησε, λέγοντας πως αυτό το έργο «δεν είναι για μένα, αλλά για εσάς και τις οικογένειες σας και αυτό δεν το ξέχασα ποτέ».



Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα θα επηρεάζουν το έθνος για δεκαετίες, παρατήρησε, προσθέτοντας πως στις εκλογές το έθνος θα κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, την ενότητα και τη διαίρεση. Είναι καθήκον μου να ενώσω το έθνος σε αυτή την κρίσιμη φάση, καθώς «τίποτα δεν μπορεί να μπει πάνω από τη προστασία της δημοκρατίας», είπε στη συνέχεια εξηγώντας ότι «το καλύτερο είναι να περάσει η σκυτάλη σε μια νέα γενιά», «φωτογραφίζοντας» την Αντιπρόεδρο Χάρις.

Σε προσωπικό τόνο, υπάρχει μια ώρα και ένας τόπος για νέες, φρέσκες και -ναι- νεότερες φωνές και αυτός ο χρόνος και ο χώρος είναι τώρα, εξήγησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι στους έξι μήνες που απομένουν για το τέλος της θητείας του (στις 20 Ιανουαρίου 2025) θα επικεντρωθεί στην οικονομία, τις οικογένειες, στην καταπολέμηση της βίας, ειδικά μάλιστα την προστασία των παιδιών από τη βία των όπλων. Επιπλέον, έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου «γιατί είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημοκρατία μας», με δεδομένο ότι πολλά μέλη του έχουν διοριστεί επί Τραμπ, ενώ υπεραμύνθηκε της ανάγκης να «σταματήσουμε τον Πούτιν», και της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ, όπως και του τερματισμού του πολέμου, στη Λωρίδα της Γάζας.

«Έμπειρη, σκληρή και ικανή» η Χάρις

Κλείνοντας, ο Τζο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι στις αρχή της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2021, η χώρα ήταν σε μια δύσκολη στιγμή, ενώ μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών της στην οικονομία. «Σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα με 16 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς», επισήμανε, λέγοντας ότι «η Αμερική είναι μια ιδέα». «Εγώ έκανα την επιλογή μου, τον Νοέμβριο θα την κάνουν οι Αμερικανοί», κατέληξε, για να ευχαριστήσει την Κάμαλα Χάρις και να πλέξει το εγκώμιό της: «είναι έμπειρη, σκληρή και ικανή, τώρα η επιλογή είναι δική σας».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Λευκού Καρίν Ζαν-Πιερ χαρακτήρισε «γελοίες» τις αξιώσεις να παραιτηθεί ο Τζο Μπάιντεν, μετά την απόσυρση από την προεκλογική εκστρατεία. «Οποιαδήποτε παραίνεση του είδους είναι γελοία», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, διαβεβαιώνοντας ότι η απόφαση του προέδρου δεν είχε «καμιά σχέση με την υγεία του». Ταυτόχρονα, απέρριψε τον χαρακτηρισμό «lame duck» («κουτσή πάπια») για τον πρόεδρο, έναν χαρακτηρισμό για αιρετούς που απλά περιμένουν το τέλος της θητείας τους.

Κλείνει η ψαλίδα

Την ίδια ώρα, η ώθηση που δίνει στην προεκλογική καμπάνια της Κάμαλα Χάρις η επισημοποίηση της απόσυρσης Μπάιντεν λειτουργεί συσπειρωτικά, όπως διαφάνηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με δεδομένο ότι η απόσταση της Αντιπροέδρου από τον Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNN που δίνει στον Τραμπ 49% έναντι 46% της Κάμαλα Χάρις. Επιπλέον, οι Δημοκρατικοί σε επίπεδο κόμματος, αλλά και οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι είναι σε μεγάλο βαθμό ενθουσιασμένοι με τη Χάρις και πρόθυμοι να συσπειρωθούν γύρω της ως η νέα υποψήφια Πρόεδρος, παρότι δεν είναι καθαρό αν επιθυμούν την συνέχιση του έργου Μπάιντεν ή την αλλαγή σελίδας στην κατεύθυνση της διακυβέρνησης.

Στα τρωτά σημεία της Αντιπροέδρου, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η αμφισβήτηση που έχει δεχθεί για τις πολιτικές ικανότητές της, αν και «εδραίωσε την υποστήριξη στο Δημοκρατικό Κόμμα με αστραπιαία ταχύτητα και πέτυχε έναν χείμαρρο συγκέντρωσης κεφαλαίων», κατά το CNN.

Ακόμη, οι Δημοκρατικοί πιστεύουν σε ένα υψηλό ποσοστό ότι η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη σχέση του Δημοκρατικού κόμματος με την αμερικανική νεολαία, ενώ εκκρεμεί και η επιλογή Αντιπροέδρου, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνονται γύρω από τους Κυβερνήτες της Αριζόνα, Μαρκ Κέλλυ και της Πενσυλβάνια, Τζον Σαπίρο, αντίστοιχα. Στη λίστα των δυνάμει υποψήφιων παραμένουν και οι Κυβερνήτες της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ και της Μινεσότα, Τιμ Βαλζ.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για μπουρίνια σήμερα - Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία

Όλα όσα έγιναν στο Προεδρικό για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Οι διάλογοι, τα μηνύματα, οι καλεσμένοι

Αλλάζουν όλα στη χρήση POS για εστίαση και delivery - Στο στόχαστρο τα «κόλπα» με τις ταμειακές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr