Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης – Ακυρώθηκαν πάνω από 140 πτήσεις

Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης – Ακυρώθηκαν πάνω από 140 πτήσεις

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Οι ακτιβιστές βρέθηκαν στον χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών και κόλλησαν τις παλάμες τους στο οδόστρωμα – Αντίστοιχες ενέργειες έγινε χθες στο αεροδρόμιο Βόννης – Κολωνίας

aktivistes_frank
Χάος επικράτησε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πιο πολυσύχναστο της Γερμανίας, καθώς αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά πτήσεις μετά από διαδήλωση ακτιβιστών για το κλίμα δίπλα στον αεροδιάδρομο.

Από τις 1.400 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, οι 140 ακυρώθηκαν, ανακοίνωσε η διεύθυνση του αεροδρομίου, επισημαίνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Oι αρχές του αεροδρομίου προέβησαν σε οκτώ συλλήψεις.

Περιγράφοντας την κατάσταση, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Fraport, Κριστιάν Ένγκελ δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild:

«Οι πρώτοι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης είναι και πάλι ανοιχτοί από τις 7 το πρωί (τοπική ώρα). Η εναέρια κυκλοφορία αρχίζει σιγά-σιγά και πάλι. Οι πρώτες προσγειώσεις πραγματοποιούνται από τις 7 π.μ., οι απογειώσεις είναι και πάλι δυνατές από τις 7.20 π.μ.. Διατηρούμε το δικαίωμα να προβούμε σε νομικές ενέργειες. Οι δράστες αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές. Οι ενέργειές τους δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την εναέρια κυκλοφορία, αλλά και ανθρώπινες ζωές».

Κλείσιμο
"Letzte Generation" legt Flughafen in Frankfurt lahm


Οι ακτιβιστές για το κλίμα Letzte Generation» (Τελευταία γενιά) μπλοκάρουν τις πτήσεις

Nωρίτερα, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ανέβασε στην πλατφόρμα Χ το ακόλουθο μήνυμα προς ενημέρωση του επιβατικού κοινού:

«Οι επιβάτες καλούνται να μην μεταβούν στο αεροδρόμιο προς το παρόν», συμβουλεύοντας τους ταξιδιώτες να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους και να υπολογίσουν επιπλέον χρόνο για να μεταβούν στον προορισμό τους.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, η σχετική ανάρτηση διαγράφηκε αργότερα και μια μεταγενέστερη ενημέρωση ανέφερε ότι «οι λειτουργίες των πτήσεων επανέρχονται σταδιακά».

Σύμφωνα με την ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα Letzte Generation (Τελευταία Γενιά), μέλη της παραβίασαν τον συρμάτινο φράχτη, προτού φτάσουν «πεζή, άλλοι με ποδήλατα και σκέιτμπορντ σε διάφορα σημεία γύρω από τους διαδρόμους».

✈️ Heute: Flughafen Frankfurt. Die weitere Förderung und Verbrennung von Öl, Gas und Kohle ist eine Bedrohung unserer...

Posted by Letzte Generation on Wednesday, July 24, 2024



Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την ομάδα απεικονίζει έναν διαδηλωτή να κάθεται στην άσφαλτο κραδαίνοντας ένα πανό με το σύνθημα: «Το πετρέλαιο σκοτώνει».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Κάνουμε τα πάντα για να απομακρύνουμε τους ακτιβιστές του κλίματος από τον αεροδιάδρομο». Τελικά οι ακτιβιστές απομακρύνθηκαν αφού όμως είχαν ήδη ακυρωθεί 50 πτήσεις

Η ομάδα των ακτιβιστών ζητά από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς να επιδιώξει μια παγκόσμια συμφωνία για την έξοδο από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα έως το 2030.

Σημειώνεται ότι χθες το αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης, το έκτο μεγαλύτερο της χώρας, ανέστειλε τις πτήσεις για αρκετές ώρες, λόγω παρέμβασης ακτιβιστών, ενώ παρόμοιες ενέργειες σε άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχουν αποτραπεί από τις αρχές.
Οι ακτιβιστές για το κλίμα έριξαν κόλλα σε αεροδιάδρομο και έκατσαν πάνω της, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.
Οι ακτιβιστές μπήκαν στο χώρο του αεροδρομίου Κολωνίας - Βόννης χωρίς άδεια με αποτέλεσμα όλες οι πτήσεις να ακυρωθούν.

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian επισημαίνει ότι, oι παγκόσμιες αερομεταφορές ευθύνονται σχεδόν για το 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερο από το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα της Βραζιλίας και της Γαλλίας μαζί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης