Η σκληρή «ανάκριση» του επικεφαλής της Boeing από γερουσιαστή στο Κογκρέσο - Δείτε βίντεο

Η σκληρή «ανάκριση» του επικεφαλής της Boeing από γερουσιαστή στο Κογκρέσο - Δείτε βίντεο

Καταιγιστικά ερωτήματα από τον Τζος Χόλεϊ στον Ντέιβ Καλχούν – Τον ρώτησε για τις αποτυχίες της Boeing στην ασφάλεια, την ποιότητα, τη διαφάνεια - «Εστιάζετε σε αυτό για το οποίο σας προσέλαβαν να κάνετε, τις περικοπές. Γιατί δεν παραιτηθήκατε;»

arthrou-ceo-calhoun
Σε δεινή θέση βρέθηκε ο επικεφαλής της Boeing Ντέιβ Καλχούν, όταν παρουσιάστηκε στην αμερικανική γερουσία για να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων για τις αποτυχίες της Boeing στον τομέα της ασφάλειας, της ποιότητας και της λογοδοσίας, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία της εταιρείας. 

Μετά το μπαράζ αρνητικών ειδήσεων για συνεχείς αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών λόγω των προβλημάτων, αλλά και για αποκόλληση πόρτας κατά τη διάρκεια πτήσης, πολλοί επιβάτες εγκαταλείπουν την αεροπορική, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά τους. Το ζήτημα απασχόλησε και το Κογκρέσο, όπου τον Ιούνιο ο CEO της αεροπορικής κλήθηκε να μιλήσει για τα πεπραγμένα της εταιρείας, με τον ίδιο να τίθεται προ των ευθυνών του από τον γερουσιαστή Τζος Χόλεϊ, που τον πέρασε από σκληρότατη ανάκριση.  

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

Κατάθεση CEO της Boeing


Κλείσιμο
Ο Καλχούν πάσχιζε να περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες απαντήσεις, διαβεβαιώνοντας για την ασφάλεια της εταιρείας. Όμως ο γερουσιαστής, που ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος, τον πέρασε από κόσκινο, θέλοντας να καταδείξει ότι προτεραιότητα του Καλχούν δεν ήταν τα θέματα ασφάλειας της εταιρείας, αλλά τα θέματα περικοπών, με κερδισμένο μόνο τον ίδιο και τις αποδοχές του, που αυξήθηκαν κατά πολύ σε ένα χρόνο. Ο επικεφαλής της εταιρείας πάσχιζε να ανταποκριθεί στο σκληρό πρέσινγκ που δεχόταν, ωστόσο η αμηχανία των απαντήσεων ήταν έκδηλη. Ο γερουσιαστής μάλιστα τον ρώτησε γιατί δεν έχει παραιτηθεί, ενώ χαρακτήρισε παρωδία το γεγονός ότι μένει ακόμη στη δουλειά του. 


«Εστιάζετε σε αυτό για το οποίο σας προσέλαβαν, στο να κάνετε περικοπές»

«Η αλήθεια είναι, κ. Καλχούν, ότι δεν εστιάζετε στην ασφάλεια, δεν εστιάζετε στην ποιότητα, δεν εστιάζετε στη διαφάνεια», είπε ο Χόλεϊ, που πέρασε από κόσκινο προ ημερών τον CEO της Boeing, τόσο για τις αποδοχές, όσο και για τις διαδικασίες που εφάρμοσε, ενώ ανέδειξε το θέμα των αποδοχών του, που αυξήθηκαν κατά 45% στα 32,8 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο, σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλαπλές αναφορές για την εταιρεία.

«Στην πραγματικότητα εστιάζετε σε αυτό για το οποίο σας προσέλαβαν να κάνετε, δηλαδή ότι κάνετε περικοπές. Καταργείτε τις διαδικασίες ασφαλείας. Τα βάζετε με τους υπαλλήλους σας. Μειώνετε τις θέσεις εργασίας επειδή προσπαθείτε να αποσπάσετε κάθε κομμάτι κέρδους που μπορείτε από αυτή την εταιρεία», ανέφερε ο Χόλεϊ.

« Είστε υπό έρευνα για την παραποίηση των αρχείων επιθεώρησης των 767, η Boeing είναι υπό ποινική έρευνα για την πτήση της Alaska Airlines, ερευνάστε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για εγκληματική συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας, αυτά έγιναν στη θητεία σας, δεν μου ακούγονται σαν μεγάλη διαφάνεια» είπε ο γερουσιαστής όταν ο Καλχούν υποστήριξε ότι το ΔΣ της εταιρείας στηρίζεται σε αυτόν για τη διαφάνεια, ενώ επικαλέστηκε μία σειρά από περιστατικά για να καταδείξει τα κενά ασφαλείας.

«Πληρώνεστε 33 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο»

Συνεχείς ήταν οι υπομνήσεις του γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών στο ζήτημα των αποδοχών του Καλχούν. «Αν η ασφάλεια είναι συστατικό στοιχείο του πακέτου αποζημίωσης των 33 εκατομμυρίων δολαρίων, θέλω να πω πώς μπορείτε να δικαιούστε κάτι τέτοιο;», ρώτησε, επικαλούμενος και τα συμπεράσματα της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας, που υποστηρίζει ότι η Boeing εξακολουθεί να μην έχει εφαρμόσει τα βήματα που πρέπει και που της έχουν υποδειχθεί ήδη από το 2019 και το 2020, μετά τις συντριβές των Boeing 737 Max.

Ο Χόλεϊ αναφέρθηκε και σε πληροφοριοδότες που μίλησαν στην επιτροπή, που κατήγγειλαν την Boeing για περικοπές σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας. «Ισχυρίστηκαν ότι έχετε καταργήσει τις επιθεωρήσεις ασφαλείας, ότι υπάρχουν λιγότερες επιθεωρήσεις», είπε.


Μάλιστα, έθεσε και εργασιακά θέματα, καταγγέλλοντας εκφοβισμό και αντίποινα κατά των εργαζομένων που εκφράζουν ανησυχίες. «Όταν έθεσαν ζητήματα ποιότητας και ανησυχίες, μετατέθηκαν, τους ασκήθηκαν αντίποινα, τους απειλήσατε σωματικά. Αυτό δεν μου ακούγεται σαν προσοχή στην ποιότητα και παρόλα αυτά, πληρώνεστε 33 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, είναι εξαιρετικό», είπε.


«Αποψιλώνετε την εταιρεία για το κέρδος και ανταμείβεστε»

Ο Αμερικανός γερουσιαστής κατηγόρησε τον επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας ότι είναι επικεντρωμένος στο μόνο ζήτημα για το οποίο προσελήφθη, στις περικοπές. «Η Boeing ήταν μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες που υπήρξαν ποτέ. Έχει απασχολήσει χιλιάδες ανθρώπους στην πολιτεία μου. Και εσείς την αποψιλώνετε για το κέρδος, την αξία των μετόχων, και ανταμείβεστε γι' αυτό. Έχετε μια τεράστια αύξηση στις αποδοχές σας», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε λόγο για λάθος προτεραιότητες της Boeing και ζήτησε να επικεντρωθεί η εταιρεία στην κατασκευή ποιοτικών αεροσκαφών και στο να πληρώνει καλά τους εργαζομένους της.

Όταν ο Ντέιβ Καλχούν του είπε ότι δεν αναγνωρίζει αυτά που ανέφερε ο γερουσιαστής, ο Χόλεϊ επικαλέστηκε τους εργαζόμενους της εταιρείας και τους μηχανικούς, που κατέθεσαν στην επιτροπή. « Αυτοί είναι μηχανικοί, παρεμπιπτόντως, είστε μηχανικός;» ρώτησε για να πάρει αρνητική απάντηση από τον επικεφαλής της Boeing.

«Γιατί δεν παραιτηθήκατε;»


Αυστηρός ήταν ο Χόλεϊ και στο ζήτημα της παραμονής του Καλχούν στη θέση του. «Γιατί δεν παραιτηθήκατε;» ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο, που επέμενε για τη σωστή λειτουργία της εταιρείας. «Είναι απίστευτο, αν κάποιος βγαίνει κερδισμένος από αυτή τη συμφωνία, αυτός είστε εσείς. Γιατί δεν παραιτηθήκατε;», είπε.

Ο Ντέιβ Καλχούν δήλωσε περήφανος για την ασφάλεια της εταιρείας και τους ανθρώπους της Boeing, φράση στην οποία επέμεινε. «Έχω κάποια νέα για σας» του είπε ο γερουσιαστής, καθώς πίσω από τον Καλχούν βρέθηκαν άνθρωποι με φωτογραφίες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αεροσκάφη της Boeing.

«Το αμερικανικό κοινό, όταν φοβάται να επιβιβαστεί στα αεροπλάνα σας, καταλαβαίνει το ιστορικό ασφαλείας σας. Ειλικρινά κύριε, νομίζω ότι είναι παρωδία που είστε ακόμα στη δουλειά σας», κατέληξε ο Χόλεϊ.




Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί αλά γαλλικά, με 7,5 δισ. κόστος, δάδες Louis Vuitton και τελετή έναρξης χωρίς πρόβα

Η Βάνα Μπάρμπα απαντά στην καταγγελία ότι διέσπειρε τον κορωνοϊό σε νοσοκομείο

Η Έλενα Ακρίτα στοχοποιεί την Κατερίνα Παναγοπούλου γιατί φορά ρούχα Zeus & Dione!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης