ΕΕ: H Φον ντερ Λάιεν απέστειλε την επιστολή στα κράτη-μέλη για τα ονόματα των επιτρόπων

ΕΕ: H Φον ντερ Λάιεν απέστειλε την επιστολή στα κράτη-μέλη για τα ονόματα των επιτρόπων

H Φον ντερ Λάιεν ζητά από κάθε χώρα να προτείνει έως τις 30/8 έναν άνδρα και μια γυναίκα - Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, αναμένεται να προτείνει ένα πρόσωπο

Ursula
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε σήμερα στα κράτη-μέλη επιστολή με την οποία ζητά τις προτάσεις τους επί των επιτρόπων που θα στελεχώσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H Φον ντερ Λάιεν ζητά από κάθε χώρα, όπως το 2019, να προτείνει έως τις 30/8 έναν άνδρα και μια γυναίκα, θέλοντας να διατηρήσει την ισορροπία στον αριθμό ανδρών – γυναικών που είχε διαμορφώσει στην προηγούμενη Επιτροπή.

Χθες, μετά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες χώρες, θα προτείνει ένα πρόσωπο για την Κομισιόν και όχι δύο, έναν άνδρα και μια γυναίκα, όπως θα ήθελε η κυρία Φον ντερ Λάιεν.

«Η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

Κλείσιμο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σήμερα σχετικά, απάντησε: «Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα, μετά τη σχετική απόφαση από τον Πρωθυπουργό θα προτείνει το πρόσωπο που θεωρεί καταλληλότερο, άνδρα ή γυναίκα, για τη θέση αυτή. Νομίζω ότι αυτό το οποίο έχω ως αίσθηση, είναι ότι θα είναι ξεκάθαρη η επιλογή του προσώπου. Μένει να δούμε όμως, τις τελικές αποφάσεις, καλό είναι να μην τις προδικάζουμε».

Τα επόμενα βήματα

Βάσει των προτάσεων των κρατών-μελών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα καταρτίσει μία λίστα 26 υποψήφιων επιτρόπων, έναν από κάθε χώρα (η ίδια η Φον ντερ Λάιεν θεωρείται ως η επιλογή της Γερμανίας).

Η λίστα αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατόπιν, θα γίνει ακρόαση του κάθε υποψηφίου από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν ως προς την καταλληλότητά τους για τη θέση.

Η Κάγια Κάλλας, η οποία υποστηρίχθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ για να γίνει η επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, θα είναι η εκπρόσωπος της Εσθονίας. Θα υπάρξει και γι’ αυτήν ακρόαση και ψηφοφορία, πριν αναλάβει θέση ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ακροάσεων και των εγκρίσεων για όλους τους επιτρόπους, το σύνολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εγκριθεί σε μία ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά την ψηφοφορία αυτή, το Συμβούλιο θα εγκρίνει την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα για μία 5ετία.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυξάνονται οι παροχές για ενοίκιο, οικοσκευή και κοινόχρηστα σε ευάλωτους - Ποιους αφορά το νέο πρόγραμμα

Τραγικό δυστύχημα στην Τουρκία: Ξεκληρίστηκε οικογένεια όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε από γέφυρα - Δείτε βίντεο

Όλα όσα έγιναν στο Προεδρικό για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Οι διάλογοι, τα μηνύματα, οι καλεσμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης