Μεξικό: Στα χέρια των Αμερικανών ο ηγέτης του καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα

Ο Ισμαέλ Σαμπάδα έχει κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για δολοφονίες, ξέπλυμα χρήματος και εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα - Μαζί του συνελήφθη και γιος του Ελ Τσάπο

Ένας από τους πλέον ισχυρούς βαρώνους ναρκωτικών στο Μεξικό έχουν στα χέρια τους οι αρχές των ΗΠΑ, ανέφερε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για τον συιδρυτή, μαζί με τον διαβόητο «Ελ Τσάπο», και για δεκαετίες αρχηγό του καρτέλ Σιναλόα, Ισμαέλ Σαμπάδα, γνωστό και ως «Ελ Μάγιο». Μαζί του συνελήφθη ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπεσ, γιος του Ελ Τσάπο (πραγματικό όνομα Χοακίν Γκουθμάν)

Η σύλληψη έγινε, σύμγωνα με πληροφορίες, στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Οι αμερικανικές Αρχές και ειδικότερα η η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών διέθεταν το ποσό των 15 εκατ. δολαρίων για όποιον έχει αξιόπιστες πληροφορίες για τη σύλληψη του Θαμπάντα.

Ο Θαμπάντα ήταν για δεκαετίες επικεφαλής του λαθρεμπορίου που διεξήγαγε το καρτέλ, είχε πάντως χαμηλό προφίλ.

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες είναι ένας από τους λεγόμενους «τσαπίτος», τους γιους του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα ή «Ελ Τσάπο» που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Και οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν λιτανεία κατηγοριών από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για τον ρόλο τους στις δραστηριότητες της συμμορίας, ιδίως για την παραγωγή και διακίνηση φαιντανύλης, εξαιρετικά θανατηφόρου οπιοειδούς.

Η χρήση φαιντανύλης, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των Αμερικανών στο ηλικιακό φάσμα 18-45 ετών.



Ειδήσεις σήμερα:

Παύλος Πολάκης: Το bullying που ξεχείλισε το ποτήρι - Σόου σε Βουλή και ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την διαγραφή

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση μέχρι 2 Αυγούστου για τα φυσικά και μέχρι 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα

Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της Google θα έπαιρναν ασημένιο μετάλλιο σε Μαθηματική Ολυμπιάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr