Παρίσι 2024: Παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς, η τρομοκρατική απειλή παραμένει

Παρίσι 2024: Παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς, η τρομοκρατική απειλή παραμένει

Το σαμποτάζ στo δίκτυo σιδηροδρόμων και η προσωρινή εκκένωση αεροδρομίου στην Αλσατία ύστερα από προειδοποίηση για βόμβα προκαλούν ανησυχία - Μετ' εμποδίων η κίνηση στη γαλλική πρωτεύουσα

paris_astynomia
Mε φρούριο μοιάζει το Παρίσι, καθώς περισσότεροι από 75.000 αστυνομικοί και στρατιώτες κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είναι ακροβολισμένοι στις οροφές των κτιρίων, λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα.

Τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία είναι «δρακόντεια» και πρωτόγνωρα, όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις παραμονεύει, ενώ συνεχίζεται η αναστάτωση στα δίκτυα μεταφορών μετά το πρωινό σαμποτάζ σε τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV), λίγες ώρες πριν την έναρξη του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

Επιπλέον, σήμερα εκκενώθηκε «για λόγους ασφαλείας» επί δύο ώρες αεροδρόμιο στα γαλλοελβετικά σύνορα, στην Αλσατία, ύστερα από προειδοποίηση για βόμβα.

Κλείσιμο
Το γεγονός, πάντως, ότι το δίκτυο των τρένων TGV δέχθηκε μαζική επίθεση με αγνώστους να βάζουν φωτιά σε τρεις γραμμές, σύμφωνα με την εταιρεία SNCF, δείχνει ότι τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, δεν μπορούν να αποτρέψουν 100% το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ή εγκληματικής ενέργειας.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας σιδηροδρομικού δικτύου SNCF, Ζαν-Πιερ Φαραντού, δήλωσε ότι τουλάχιστον 800.000 ταξιδιώτες επηρεάστηκαν από το σημερινό σαμποτάζ. «Η Γαλλία δέχεται επίθεση. Πληρώνουμε τις πράξεις μίας συμμορίας τρελών», πρόσθεσε.

Περιπολίες με ελικόπτερα γίνονται συνεχώς πάνω από τον παριζιάνικο ουρανό με τις γαλλικές αρχές να ανησυχούν για τις τρομοκρατικές απειλές των ισλαμιστών, ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες στη Γάζα και την Ουκρανία που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί «να μεγεθύνουν αυτό τον φόβο», υποστηρίζει δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ εκφράζει φόβους για την ασφάλεια των αθλητών του, στο Παρίσι και ανασύρει μνήμες από τη «σφαγή του Μονάχου», κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Iσραήλ Κατζ, απέστειλε επιστολή στο Γάλλο ομόλογό του, Στεφάν Σεζουρνέ, προειδοποιώντας για σχέδιο επίθεσης κατά της ισραηλινής αποστολής που υποστηρίζεται από το Ιράν. Το πρόσφατο βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου με τις ωμές απειλές για «λουτρό αίματος» στην πόλη του φωτός δημιουργεί εύλογα μεγαλύτερη ανησυχία.

Την ίδια ώρα, η καθημερινότητα των Παριζιάνων έχει γίνει δύσκολη, καθώς δρόμοι κοντά στον Σηκουάνα όπου θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (σε έκταση έξι χιλιομέτρων) έχουν κλείσει, όπως επίσης μεγάλοι σταθμοί του μετρό και γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές του ποταμού.

Καταστήματα στην περιοχή του ποταμού έχουν βάλει λουκέτο ή δεν έχουν κόσμο γιατί οι αρχές έχουν τοποθετήσει 44 χιλιάδες μεταλλικές μπάρες για λόγους ασφαλείας.

Στο Λούβρο, την Παναγία των Παρισίων και τον Πύργο του Άιφελ η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη ενός κωδικού QR.


Ειδήσεις σήμερα:

Το υπουργείο Άμυνας απαντά στην Τουρκία: Δεν δείξαμε «σεβασμό» και δεν θα δείξουμε σε παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Πολύνεκρο τροχαίο στην εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας: Νταλίκα παρέσυρε τρία ΙΧ

Πολάκης κατά Κασσελάκη: Δεν φτάνουν οι αγάπες, θα έκανα ξανά τα ίδια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης