Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρέλυσε το Παρίσι από το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους, χάος στους σταθμούς λίγο πριν την τελετή έναρξης

Η Αρχή για το Οργανωμένο Έγκλημα ανέλαβε την έρευνα - Επηρεάζονται πάνω από 800.000 επιβάτες - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τους απεγνωσμένους ταξιδιώτες στην αναμονή - Έγιναν κυρίως εμπρησμοί με στόχο την καταστροφή των εγκαταστάσεων

Τη διεξαγωγή έρευνας για το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν εσκεμμένα σε εγκαταστάσεις της SNCF, της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων ανέλαβε η Εθνική Δικαστική Αρχή για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (Junalco), μετά το σαμποτάζ στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, την ημέρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στις μεταφορές.

Η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό ανακοίνωσε επίσης ότι η έρευνα αφορά σε φθορά περιουσίας που δύναται να βλάψει τα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους, επιθέσεις σε αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων από οργανωμένη συμμορία και συνωμοσία κακοποιών με σκοπό τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων και αδικημάτων.




Η έρευνα διεξάγεται επίσης για φθορά και απόπειρες πρόκλησης φθοράς με επικίνδυνα μέσα από οργανωμένη συμμορία, εγκλήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης είκοσι ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ, πρόσθεσε. Η έρευνα θα διεξαχθεί για κάθε μέρος, όπου διαπράχθηκαν οι ενέργειες αυτές, από τα αρμόδια τοπικά τμήματα της χωροφυλακής.


Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων έκανε λόγο για «πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες που αφορούσαν τις LGV (γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας) Atlantique, Nord και Est». Κυρίως έγιναν εμπρησμοί με στόχο την καταστροφή των εγκαταστάσεών τους.




Την ίδια ώρα, συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για την αποκατάσταση των προβλημάτων του σαμποτάζ. «Οι ομάδες μας εργάζονται σκληρά για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις εσκεμμένες πυρκαγιές στα σηματοδοτικά κέντρα στις γραμμές LGV που επλήγησαν» αναφέρει η SNCF Réseau, δημοσιεύοντας βίντεο με επισκευές στο σηματοδοτικό κέντρο Courtalain. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, τα καλώδια σε κάθε ηλεκτρικό θάλαμο αντικαθίστανται και δοκιμάζονται ένα προς ένα. 



Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών, μεταδίδουν ότι στο κάδρο των υπόπτων βρίσκονται ακροαριστερές ή αναρχικές ομάδες, που είχαν επιτεθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στο παρελθόν ή ακτιβιστές. 

Ακυρώνεται το 25% των δρομολογίων της Eurostar μέχρι την Κυριακή

Η Eurostar ανακοίνωσε την ακύρωση του 25% όλων των προγραμματισμένων δρομολογίων μέχρι την Κυριακή. Η σιδηροδρομική εταιρεία, η οποία εκτελεί διεθνή δρομολόγια από το St Pancras του Λονδίνου, επιβεβαίωσε ότι το 25% των τρένων της δεν θα εκτελούν πλέον δρομολόγια την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Ουρές σχηματίστηκαν μετά το σαμποτάζ στα δρομολόγια της Eurostar που προχώρησε σε ακυρώσεις πτήσεων


Αρκετά από τα δρομολόγια προς το Παρίσι έχουν ήδη ακυρωθεί, σε άλλα έγινε εκτροπή ή υπέστησαν καθυστερήσεις λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων πάνω από τη Μάγχη, ενώ οι πελάτες καλούνται να ακυρώσουν τα ταξίδια τους, όπου είναι δυνατόν. «Η Eurostar αναμένει ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.




Το σαμποτάζ επηρεάζει 800.000 επιβάτες 

Προβλήματα εμφανίζονται στο σύνολο του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου, πλην των γραμμών με κατεύθυνση τη νοτιοανατολική Γαλλία. 

Συνολικά, «800.000 επιβάτες θα επηρεαστούν το Σαββατοκύριακο από τις συνέπειες της επίθεσης» , ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της SNCF , Ζαν-Πιερ Φαραντού, σε συνέντευξη Τύπου, εκ των οποίων 250.000 σήμερα.

«Εμπρησμοί» με στόχο να «προκαλέσουν ζημιά στις εγκαταστάσεις» έπληξαν κλειδιά σιδηροδρομικών γραμμών στο Κουρταλέν (LGV Atlantique), Κρουαζίγ (LGV Nord) και Πανί-σιρ-Μοζέλ (LGV Est), διευκρινίζει η ανακοίνωση της SNCF.




Δεν θα έχει «αντίκτυπο στην τελετή» έναρξης των Αγώνων, λέει η δήμαρχος του Παρισιού

Από την πλευρά της, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό διαβεβαίωσε ότι η επίθεση κατά σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας δεν θα έχει αντίκτυπο την τελετή έναρξης, διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών της περιοχής του Παρισιού.

Η δήμαρχος δήλωσε στα ισπανικά ότι πρόκειται για δολιοφθορά. «Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε, αλλά δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή σήμερα το βράδυ, διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς», πρόσθεσε η ίδια, μετά από συνάντησή της με τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε.


Μέλη του γαλλικού στρατού βρίσκονται έξω από τον σημαντικό σταθμό του Gard du Nord μετά το σαμποτάζ



Ειδήσεις σήμερα:

Το κορίτσι που έσβησε την Ολυμπιακή Φλόγα το 2004, μιλάει 20 χρόνια μετά για τη συγκινητική βραδιά

Την άμεση απομάκρυνση Πολάκη από τα ηγετικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η ομάδα των «87» - Κάνουν λόγο για κίνδυνο εκφυλισμού και γελοιοποίησης 


Κοντά στο όριο ασφυξίας η Σαντορίνη, το πιο «ινσταγκραμικό» νησί της Ελλάδας, γράφει το AFP
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr