ΗΠΑ: Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο - Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη

ΗΠΑ: Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο - Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη

Ποιος είναι ο Ισμαήλ Σαμπάδα Γκαρσία, ο 76χρονος Μεξικανός βαρόνος ναρκωτικών, πρώην αγρότης και πατέρας επτά παιδιών - Μαζί με τον διαβόητο Ελ Τσάπο Γκουσμάν, ηγήθηκαν του καρτέλ Σιναλόα

ismail
Πατέρας επτά παιδιών, ο 76χρονος Μεξικανός Ισμαήλ Σαμπάδα, ηγέτης του καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές. Η σύλληψή του έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Ο «Ελ Μάγιο», όπως είναι το παρατσούκλι του, ήταν καταζητούμενος από τη Γενική Εισαγγελία του Μεξικού από το 1998, όταν εκδόθηκε ποσό αμοιβής συνολικού ύψους 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εντοπισμό του, όπως και άλλων πέντε ηγετών του καρτέλ ναρκωτικών Χουαρέζ.

Mexico's Sinaloa cartel leader 'El Mayo' arrested in US | LiveNOW from FOX


Μέχρι το 2016, ηγείτο του καρτέλ Σιναλόα μαζί με τον Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, όταν ο δεύτερος συνελήφθη. Είναι ίσως ο πιο ισχυρός βαρόνος ναρκωτικών του Μεξικού και φέρεται να έχει υποβληθεί σε ουκ ολίγες πλαστικές επεμβάσεις ενώ συνήθιζε να μεταμφιέζεται για να μπορεί να κυκλοφορεί σε όλο το Μεξικό.

Κλείσιμο
O ηγέτης του καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα που συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για δολοφονίες, ξέπλυμα χρήματος και εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα. Διηύθυνε το καρτέλ Σιναλόα, ένα διεθνές εγκληματικό συνδικάτο με έδρα το Μεξικό.

Πριν αναλάβει την ηγεσία ολόκληρου του καρτέλ, εργάστηκε ως υλικοτεχνικός συντονιστής της Σαμπάδα-Γκαρσία, μιας φατρίας που επέβλεπε τη διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης προς το Σικάγο κι άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τρένα, πλοία, τζετ ή ναρκο-υποβρύχια.

LIVE: the scene where Mexican drug lords Ismael 'El Mayo' Zambada and 'El Chapo's' son were arrested


Πώς ο πρώην αγρότης έγινε βαρόνος ναρκωτικών

Ο πρώην αγρότης που έγινε βαρόνος ναρκωτικών, ξεκίνησε την εγκληματική του καριέρα κάνοντας λαθρεμπόριο μόλις μερικών κιλών ναρκωτικών τη φορά. Ωστόσο, ήταν μόνο για να αποκτήσει πρόσβαση πριν προχωρήσει στην αύξηση παραγωγής ηρωίνης και μαριχουάνας από τη συμμορία του, καθώς και να εδραιώσει τη θέση του ως διακινητής κοκαίνης από την Κολομβία.

Όταν το 1989 συνελήφθη ο βαρόνος ναρκωτικών Μιγκέλ Άνχελ Φέλιξ Γκαγιάρδο, η οργάνωσή του χωρίστηκε σε δύο αντιτιθέμενες φατρίες: το καρτέλ Tιχουάνα, την ηγεσία του οποίου κληρονόμησαν τα ανίψια και κληρονόμοι του, τα αδέλφια Αρεγιάνο Φέλιξ, και το Καρτέλ Σιναλόα, την ηγεσία των οποίων ανέλαβαν πολλοί, ανάμεσά τους και ο Σαμπάδα.

Το καρτέλ Σιναλόα, λαμβάνει ποσότητες πολλών τόνων κοκαΐνης, κυρίως μέσω θαλάσσης, από πηγές στην Κολομβία. Μετά την παραλαβή της κοκαΐνης, το καρτέλ χρησιμοποιεί μία ποικιλία μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων, τρένων, αυτοκινήτων, πλοίων και τούνελ για να μεταφέρει την κοκαΐνη στις ΗΠΑ.

Ο Σαμπάδα είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους της Αμερικής και το FBI πρόσφερε αμοιβή μέχρι και 5 εκατομμύρια δολάρια για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγήσει στη σύλληψή του.

Ο γιος του, Ισμαέλ «Μαγίτο» Σαμπάδα Τζούνιορ καταζητείτο για συνωμοσία διανομής ελεγχόμενων ουσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο άλλος του γιος, Βισέντε Σαμπάδα Νιέμπλα, συνελήφθη από τον Μεξικανικό Στρατό στις 18 Μαρτίου του 2009.

US arrests Sinaloa cartel leader 'El Mayo' and son of ‘El Chapo’


Στις 24 Ιουνίου του 2020, αποκαλύφθηκε πως ο Σαμπάδα ήταν πρόθυμος να δώσει στους πρώην κορυφαίους Μεξικανούς βαρόνους ναρκωτικών Ραφαέλ και Μιγκέλ Κάρο Κουιντέρο υψηλές θέσεις στο καρτέλ Σιναλόα, αν εκείνοι συμφωνούσαν.

Η προσπάθειά του όμως να στρατολογήσει τα αδέλφια Κάρο Κουιντέρο έπεσε στο κενό καθώς η υγεία του επιδεινώθηκε και οι γιοι του Ελ Τσάπο, οι οποίοι ήταν λιγότερο πρόθυμοι να τους δώσουν την ηγεσία, απέκτησαν περισσότερη επιρροή.

Η σύζυγός του Ροσάριο Νιέμπλα Καρντόζα, ο αδελφός του Χεσούς, οι γιοι του Βισέντε Σαμπάδα Νιέμπλα (ψευδώνυμο «Ελ Βισεντίγιο»), Σεραφίν Σαμπάδα Ορτίζ (ψευδώνυμο «Ελ Σέρα») και Ισμαέλ Σαμπάδα Ιμπεριάλ (ψευδώνυμο «Ελ Μαγίτο Γκόρντο» καθώς και οι τέσσερις κόρες του, Μαρία Τερέζα, Μιδιάμ Πατρίσια, Μόνικα ντελ Ροσάριο και Μοδέστα, έπαιξαν ενεργό ρόλο στη διανομή ναρκωτικών και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τον Ιούνιο του 2020, ο πρώην πράκτορας της δίωξης ναρκωτικών (DEA), Μάικ Βίγκιλ, αποκάλυψε πως ο Σαμπάδα «έπασχε από διαβήτη».

Ο Σαμπάδα, που συνήθιζε να κρατά χαμηλό προφίλ, βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία κατηγοριών από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για τον ρόλο του στις δραστηριότητες της συμμορίας, ιδίως για την παραγωγή και διακίνηση φαιντανύλης, ενός εξαιρετικά θανατηφόρου οπιοειδούς.

Η χρήση φαιντανύλης, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των Αμερικανών στην ηλικιακή κατηγορία 18-45 ετών.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη για το Μάτι - Μάρτυρας κατά Λιμενικού: Δεν υπήρχε κανένα σκάφος, υπήρχε σκοτάδι και φόβος

Τουρκία: Βρετανοί τουρίστες «ξέμειναν» σε ένα άδειο ξενοδοχείο, εξαιτίας τoυ σφάλματος της Crowdstrike

Γαλλία: «Θα έχει συννεφιά ή θα βρέχει;» - Αγωνιούν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης