Χούτι: Νέοι βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στη Χοντάιντα της Υεμένης

Στόχος έγινε αεροδρόμιο, αναφέρει τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στους Χούτι της Υεμένης

Οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν αργά την Παρασκευή αεροδρόμιο στην ελεγχόμενη από τους Χούτι πόλη Χοντάιντα της Υεμένης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μασίρα, που πρόσκειται στο κίνημα ανταρτών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν μετέδωσε πληροφορίες για θύματα, ο βομβαρδισμός έγινε μερικές ώρες έπειτα από πλήγματα στο νησί Καμαράν, λίγο βορειότερα από τη Χοντάιντα, στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε το Λονδίνο έχουν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους ισχυρισμούς.

Ο λιμένας στη Χοντάιντα χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας. Η Υεμένη παραμένει βυθισμένη σε πόλεμο που διαρκεί περίπου μια δεκαετία και περίπου το 80% του πληθυσμού της χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 70% του συνόλου των εισαγόμενων εμπορευμάτων και το 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας φθάνει στη χώρα μέσω αυτού του λιμανιού.

Το υεμενίτικο κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), γνωστότερο με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Χούτι, εξαπολύει από τον Νοέμβριο επιθέσεις με drone και πυραύλους εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στις θαλάσσιες οδούς της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγεται πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου. Στις δεκάδες επιθέσεις τους, οι Χούτι έχουν βυθίσει τουλάχιστον δυο εμπορικά πλοία, συνέλαβαν τρίτο και σκότωσαν τουλάχιστον τρεις ναυτικούς.

Το περασμένο Σάββατο (20/7), οι Χούτι κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο λιμάνι Χοντάιντα με τουλάχιστον 9 νεκρούς και σχεδόν 90 τραυματίες.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν την επιδρομή, σε αντίποινα για πλήγμα drone των Χούθι με έναν νεκρό στο Τελ Αβίβ.



Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η τελετή έναρξης στο Παρίσι, την ωραιότερη πόλη του κόσμου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η συγκινητική επιστροφή της Σελίν Ντιόν - Δείτε την εμφάνιση της τραγουδίστριας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Tροχαίο στην Πύργου - Κυπαρισσίας: Επιζών του πολύνεκρου δυστυχήματος περιγράφει τις στιγμές που οδήγησαν στην τραγωδία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr