MKO: Να διενεργηθεί «αμερόληπτη έρευνα» για ακρωτηριασμούς πτωμάτων από μέλη του στρατού στην Μπουρκίνα Φάσο

MKO: Να διενεργηθεί «αμερόληπτη έρευνα» για ακρωτηριασμούς πτωμάτων από μέλη του στρατού στην Μπουρκίνα Φάσο

«Όλοι όσοι ευθύνονται» πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και «να τιμωρηθούν, ανεξαρτήτως του βαθμού τους», έκρινε η μη κυβερνητική οργάνωση

Burkina_Faso
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κάλεσε χθες Παρασκευή να διενεργηθεί «διαφανής και αμερόληπτη έρευνα» στην Μπουρκίνα Φάσο για τους ακρωτηριασμούς πτωμάτων που καταγράφτηκαν σε βίντεο, τα οποία κυκλοφόρησαν ευρέως σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κι απαθανατίζουν τους δράστες, μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας της Αφρικής — η ηγεσία των οποίων καταδίκασε την πράξη αυτή.

«Οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο πρέπει να αρχίσουν επειγόντως να διενεργούν διαφανή και αμερόληπτη έρευνα για το βίντεο που κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζει μέλη των ενόπλων δυνάμεων να ακρωτηριάζουν και να ξεκοιλιάζουν πτώμα», τόνισε η HRW σε ανακοίνωσή της.

«Όλοι όσοι ευθύνονται» πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και «να τιμωρηθούν, ανεξαρτήτως του βαθμού τους», έκρινε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Την Τετάρτη, η ηγεσία του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο —ο οποίος βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που λυμαίνονται τομείς της χώρας— καταδίκασε τις «μακάβριες πράξεις», οι οποίες «αντίκεινται στους κανόνες εμπλοκής» των μονάδων του και στις «ηθικές και στρατιωτικές αξίες», διαβεβαιώνοντας πως έλαβε μέτρα για να εξακριβωθεί η προέλευση του βίντεο και ποιοι είναι οι δράστες.

Στο οπτικό υλικό, διάρκειας 81 δευτερολέπτων, που κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Ιουλίου, διακρίνονται «τουλάχιστον 18 άνδρες που φορούν αναγνωρίσιμες στολές των ενόπλων δυνάμεων, δυο από τους οποίους χρησιμοποιούν μαχαίρια για να ξεκοιλιάσουν αποκεφαλισμένο και διαμελισμένο πτώμα», τονίζεται στο κείμενο του HRW.

«Το βίντεο εικονίζει ένστολο, με τη σημαία της Μπουρκίνα Φάσο ορατή στον αριστερό του ώμο, να σκύβει πάνω από ακρωτηριασμένο πτώμα στο έδαφος» προτού «βυθίσει μαχαίρι» κάτω από το στέρνο και «αρχίσει να κόβει», περιγράφει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προσθέτει πως διακρίνεται επίσης «άλλος άνδρας με στολή των ενόπλων δυνάμεων» ο οποίος, χρησιμοποιώντας ξιφίδιο, κάνει τομές στο πτώμα, κόβει συνολικά «24 φορές το στέρνο».

Οι στρατιωτικοί δηλώνουν στα γαλλικά πως είναι «μέλη του 15ου Τάγματος Ταχείας Επέμβασης (ΤΤΕ), μονάδας που εμπλέκεται σε επιχειρήσεις καταστολής εξέγερσης εναντίον ισλαμιστικών ένοπλων οργανώσεων, και της στρατιωτικής μονάδας ‘Κόμπρα 2’, επίλεκτης δύναμης που συνδέεται με τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο», τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 2022, συνεχίζει.

Κλείσιμο
Επικαλούμενη μέσα ενημέρωσης της Μπουρκίνα Φάσο, η ΜΚΟ επισημαίνει πως «το 15ο ΤΤΕ σταθμεύει στην Γκαουά, στον Νοτιοδυτικό νομό».

Δυο πηγές εκτίμησαν πως το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε «μεταξύ του Απριλίου και του Μαΐου, κοντά στη Νουνά», στον νομό Μπουκλ ντι Μουχούν, δίπλα στον Νοτιοδυτικό νομό.

Το φρικιαστικό βίντεο «υπογραμμίζει τη γενικευμένη απουσία κάθε υποχρέωσης λογοδοσίας για τις φρικαλεότητες που διαπράττονται από στρατιωτικές μονάδες στην Μπουρκίνα Φάσο τα τελευταία χρόνια», σχολίασε η Ιλάρια Αλεγκρότσι, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ειδικευμένη στο Σαχέλ.

Τον Απρίλιο, η HRW κατήγγειλε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες «223 αμάχους, ανάμεσά τους 56 παιδιά» στα τέλη Φεβρουαρίου σε δυο κοινότητες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το στρατιωτικό καθεστώς απέρριψε τις «αβάσιμες κατηγορίες» της ΜΚΟ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς είδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών - Τι τους εντυπωσίασε, τι δεν τους άρεσε καθόλου


Προβάδισμα δύο μονάδων του Τραμπ έναντι της Χάρις, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές


Καταστροφή στη Μέση Ανατολή και... παγκόσμιος πόλεμος αν δεν εκλεγώ, είπε ο Τραμπ στον Νετανιάχου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης