Ντόναλντ Τραμπ: Τα τρία σημεία που «χτυπά» για ν' ανακόψει τη δυναμική της Κάμαλα Χάρις

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προσπαθεί να αποδομήσει την παρουσία της Κάμαλα Χάρις μιλώντας για το παρελθόν της και αποκαλώντας την μεταξύ άλλων ακροαριστερή

Ενώ η Αμερική βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά, με τον Ντόναλντ Τραμπ να περιμένει την επισημοποίηση της λήψης του χρίσματος των δημοκρατικών για την προεδρία από την Κάμαλα Χάρις, η πολιτική αντιπαράθεση χτυπάει κόκκινο.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ η οποία έχει λάβει πρωτοφανή στήριξη από το Δημοκρατικό Κόμμα πριν το συνέδριο, δείχνει να έχει μία πορεία που αν μη τι άλλο μοιάζει ιδανική προς το παρόν εάν αναλογιστεί κανείς την πίεση που είχε δεχθεί ο Τζο Μπάιντεν για να παραιτηθεί. Στο πλαίσιο αυτό το BBC επιχειρεί να σκιαγραφήσει την ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ και το πώς ο ίδιος αναμένοντας την Χάρις να είναι η αντίπαλός του στις εκλογές, προσπαθεί να την αποδομήσει στα μάτια των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Ο Tony Fabrizio, δημοσκόπος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, κάνει λόγο για «Μήνα του μέλιτος της Χάρις» - όπου ο συνδυασμός των θετικών σχολίων από τα ΜΜΕ και της θετικής ενέργειας έχουν συνδυαστεί για να δώσουν στη Δημοκρατική μία δυναμική. Το θέμα με τους μήνες του μέλιτος, βέβαια, είναι ότι τελειώνουν, αναφέρει το BBC.

Χαρακτηρίζοντας την Χάρις ως «ριζοσπαστική» αριστερή

Οι δυσκολίες της καμπάνιας της Κάμαλα Χάρις για την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών το 2020 είναι καταγεγραμμένες. Περιλαμβάνουν την έλλειψη σαφούς μηνύματος, μια καμπάνια γεμάτη εσωτερικές διενέξεις και μια υποψήφια που ήταν επιρρεπής σε άβολες συνεντεύξεις και γκάφες.

Κάτι άλλο συνέβη κατά τη διάρκεια της άτυχης προεδρικής υποψηφιότητας της τότε γερουσιαστή. Όπως πολλοί υποψήφιοι εκείνης της κούρσας, στράφηκε έντονα προς τα αριστερά, για να είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών στις προκριματικές εκλογές.

«Υπήρχε μεγάλη πίεση από τη βάση των ακτιβιστών», δήλωσε ο Ματ Μπένετ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων του Third Way, ενός κεντροδεξιού δημοκρατικού think tank. «Όταν διαγωνίζεσαι σε προκριματικές εκλογές, οι πολιτικές σου προτεραιότητες είναι πολύ διαφορετικές από την τελική ευθεία σε μια γενική εκλογή».

Κατά τη διάρκεια του 2019 - σε συζητήσεις και συνεντεύξεις - η κα Χάρις υποστήριξε την κατάργηση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για ένα σύστημα που θα διαχειρίζεται το κράτος. Εξήρε την αναμόρφωση της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης της ανακατεύθυνσης των προϋπολογισμών επιβολής του νόμου σε άλλες προτεραιότητες. Υποστήριξε την αποποινικοποίηση της παράνομης εισόδου στις ΗΠΑ και εξέτασε το ενδεχόμενο κατάργησης της ICE, της υπηρεσίας επιβολής τελωνείων και μετανάστευσης. Στήριξε τη νομοθεσία για την περιβαλλοντική προστασία Green New Deal και υποστήριξε την απαγόρευση του fracking και της υπεράκτιας γεώτρησης. Τώρα αυτές οι θέσεις μπορεί να την κυνηγήσουν, σημειώνει το BBC...

Ο Ντέιβιντ ΜακΚόρμικ, Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τη Γερουσία στην Πενσυλβάνια, ήταν γρήγορος στο να δημιουργήσει μια τηλεοπτική διαφήμιση που έπληττε τις θέσεις της κας Χάρις του 2019 και τις συνέδεε με τον αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Κέισι.

Και ο Τραμπ κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τίτλο «Γνωρίστε την ριζοσπαστική του Σαν Φρανσίσκο Κάμαλα Χάρις» που περιλαμβάνει πολλές από τις πολιτικές που υποστήριξε κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.


Ο συντηρητικός σχολιαστής Ματ Γουόλς το χαρακτήρισε «οδηγό» για το πώς να επιτεθούν στην αντιπρόεδρο. «Μπορεί να υποστηρίξει, σωστά, ότι οι καλοί ηγέτες αλλάζουν τις θέσεις τους στις πολιτικές και δεν αλλάζουν τις αρχές τους», δήλωσε ο κ. Μπένετ, δημοκρατικός στρατηγιστής. Αν δεν το κάνει πειστικά, μπορεί να χάσει τη στήριξη από ανεξάρτητους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της εκλογής σε βασικές πολιτείες.

Συνδέοντας τη Χάρις με το δεδικασμένο του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η καμπάνια του Μπάιντεν πάλευε για μήνες. Οι πολιτικές του για τη μετανάστευση ήταν αντιδημοφιλείς. Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η οικονομία αναπτύσσεται, οι ψηφοφόροι εξακολουθούσαν να τον κατηγορούν για τις υψηλότερες τιμές. Η συνεχιζόμενη υποστήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας μειώνει τη στήριξή του μεταξύ των νέων ψηφοφόρων.

Η κα Χάρις, στον ρόλο της ως αντιπροέδρου, θα συνδεθεί τουλάχιστον εν μέρει με το συνολικό αρχείο της τρέχουσας κυβέρνησης – είτε για καλό είτε για κακό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν ήδη να της φορτώσουν το ζήτημα της μετανάστευσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «τσαρίνα των συνόρων» – ένας ανακριβής αλλά ζημιογόνος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε και από τα μέσα ενημέρωσης. Αναφέρουν τις παλαιότερες δηλώσεις της για τη μετανάστευση και έναν ισχυρισμό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης το 2022, ότι «τα σύνορα είναι ασφαλή».

«Η Καμάλα Χάρις είναι γνωστή μόνο ως αποτυχημένη και αντιδημοφιλής αντιπρόεδρος που μαχαίρωσε τον αφεντικό της στην πλάτη για να εξασφαλίσει μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να κερδίσει, αλλά οι ψηφοφόροι πρόκειται να μάθουν, γίνεται χειρότερο», δήλωσε ο Τέιλορ Μπουντόουιτς, που διευθύνει την επιτροπή πολιτικής δράσης που συνδέεται με την καμπάνια του Τραμπ, σε μια δήλωση για τα 32 εκατομμύρια δολάρια σε επερχόμενες τηλεοπτικές διαφημίσεις που στοχεύουν την αντιπρόεδρο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπένετ, η κα Χάρις δεν θα μπορέσει να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τα δεδικασμένα του Μπάιντεν, αλλά ίσως μπορέσει να το παρουσιάσει με νέο φως στους ψηφοφόρους, ακόμη και απέναντι στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών.

«Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να επικεντρωθεί στο μέλλον με τρόπους που θα ήταν πολύ δύσκολο για έναν 81χρονο να κάνει», λέει. «Μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Τραμπ θέλει μόνο να κοιτάξει προς τα πίσω».

Επιθέσεις στα χρόνια της ως εισαγγελέας

Στην πρώτη δημόσια συγκέντρωση της προεδρικής της καμπάνιας, η κα Χάρις εξαπέλυσε μια ιδιαίτερα αιχμηρή γραμμή επίθεσης κατά του πρώην προέδρου. Σημειώνοντας ότι υπηρέτησε ως εισαγγελέας στο δικαστήριο και ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, είπε ότι είχε αντιμετωπίσει «δράστες κάθε είδους». «Άρα ακούστε με όταν λέω ότι ξέρω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», κατέληξε.

Ο Κρεγκ Βαρόγκα, σύμβουλος καμπάνιας των Δημοκρατικών και βοηθός καθηγητής στο American University, αποκαλεί το υπόβαθρο της αντιπροέδρου στον τομέα της επιβολής του νόμου την «υπερδύναμή» της – μια δύναμη που δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πλήρως στην καμπάνια των Δημοκρατικών το 2019, όταν η αναμόρφωση της αστυνομίας ήταν κορυφαίο ζήτημα.

Αλλά η καμπάνια του Τραμπ ήδη δείχνει πώς μπορεί να ανταποκριθεί. Ο διευθυντής της καμπάνιας του, Κρις ΛαΣιβίτα, ανέπτυξε τη φήμη του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παίρνοντας την υποτιθέμενη υπερδύναμη ενός άλλου υποψήφιου των Δημοκρατικών και στρέφοντάς την εναντίον του.

Το 2004, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι προέβαλε το αρχείο του ως παρασημοφορημένος βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ ως απόδειξη ότι θα ήταν αποτελεσματικός διοικητής κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Ο κ. ΛαΣιβίτα ηγήθηκε μιας σειράς επιθετικών διαφημίσεων που αμφισβητούσαν τον πατριωτισμό και την ηρωική του δράση, με ναύτες που υπηρέτησαν με τον Κέρι σε ένα σκάφος του Ναυτικού που περιπολούσε τα ποτάμια και τις ακτές του Βιετνάμ.

Αυτό οδήγησε στον όρο «Swift-boating» – που σημαίνει να αφοπλίζεις έναν υποψήφιο επιτιθέμενος στην αντιλαμβανόμενη δύναμή του. Και φαίνεται ότι η καμπάνια του Τραμπ προετοιμάζεται για επιθέσεις στο εισαγγελικό αρχείο της αντιπροέδρου.

Από τη μία πλευρά, την επικρίνουν ότι ήταν πολύ σκληρή – ιδιαίτερα στους μαύρους άνδρες για εγκλήματα ναρκωτικών – σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τη στήριξη από τη βάση της. Από την άλλη, αναφέρουν περιπτώσεις όπου η κα Χάρις είτε επέλεξε να μην διώξει είτε επέτρεψε την αποφυλάκιση ατόμων που διέπραξαν νέα εγκλήματα.

Ο κ. Βαρόγκα παραδέχεται ότι οι Δημοκρατικοί απέτυχαν στην απάντησή τους στις επιθέσεις Swift-boat το 2004, αλλά λέει ότι έμαθαν το μάθημά τους και η κα Χάρις θα είναι έτοιμη για την επίθεση. «Αν ο ΛαΣιβίτα νομίζει ότι θα κοροϊδέψει ολόκληρο το Δημοκρατικό κατεστημένο ξανά, μπορεί να ζήσει με αυτή την αυταπάτη και επίσης να χάσει», είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η στιγμή που εντοπίζει τη μητέρα του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ποιες ώρες αγωνίζονται οι Έλληνες αθλητές σήμερα και πού θα τους δείτε

Σταμάτης Γονίδης: Πτώση για τον τραγουδιστή - Υποφέρω από φρικτούς πόνους, λέει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr