ΗΠΑ: Σε ισχύ από τις 29 Ιουλίου στην Αϊόβα ο «νόμος των έξι εβδομάδων» για την απαγόρευση των αμβλώσεων

Οι αλλαγές στο καθεστώς των αμβλώσεων αναγκάζουν τα άτομα να καταφύγουν σε άλλες πολιτείες για περίθαλψη - Οι προεκλογικές καμπάνιες τοποθετούν τις αμβλώσεις στην ατζέντα τους

Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά το πέρας των έξι εβδομάδων της κύησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, στην πολιτεία Αϊόβα των ΗΠΑ.

Προηγουμένως, στην Αϊόβα επιτρέπονταν οι αμωβλώσεις μέχρι την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ομάδες αναπαραγωγικής φροντίδας σε γειτονικές πολιτείες, όπου η διαδικασία παραμένει νόμιμη έρχονται ήδη σε επαφή με ασθενείς από την Αϊόβα, οι οποίοι καταφεύγουν εκεί για περίθαλψη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, το Ταμείο Αμβλώσεων του Σικάγο έλαβε περισσότερα από 60 αιτήματα υποστήριξης από κατοίκους της Αϊόβα κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, αύξηση 165% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Ανοίγει ο δρόμος για την καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων 

Η σαρωτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αϊόβα στις 28 Ιουνίου έφερε τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο χαμηλότερο επίπεδο συνταγματικής προστασίας, μια απόφαση που ανέτρεψε τα ασφαλιστικά μέτρα για το νόμο του 2023 και άνοιξε το δρόμο για να τεθεί σε ισχύ η σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση.

Το δικαστήριο απέρριψε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου το αίτημα επανεξέτασης από την Planned Parenthood, τον μεγαλύτερο πάροχο αμβλώσεων της πολιτείας και έναν από τους ενάγοντες στην υπόθεση. Την επόμενη ημέρα, ένας δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου ήρε τα ασφαλιστικά μέτρα.

«Οι κάτοικοι της Αϊόβα έχασαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν προσωπικές, ιδιωτικές ιατρικές αποφάσεις», δήλωσε η Ρουθ Ρίτσαρντσον, πρόεδρος της Planned Parenthood North Central States. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της σωματικής τους αυτονομίας».

Κατά 97% μειωμένος ο αριθμός των αμβλώσεων από τις 29 Ιουλίου

H Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης Κιμ Ρέινολντς, η οποία είχε πιέσει το νομοθετικό σώμα υπό την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να περάσει το μέτρο, χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα την απόφαση του δικαστηρίου «νίκη για τη ζωή». «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ιερό και κανένας σκοπός πιο άξιος από την προστασία αθώων αγέννητων ζωών», ανέφερε η Ρέινολντς σε δήλωσή της. Είπε ότι παραμένει «βαθιά προσηλωμένη» στην υποστήριξη των γυναικών που σχεδιάζουν τη μητρότητα, «αναβαθμίζοντας την υιοθεσία» και «προστατεύοντας την εξωσωματική γονιμοποίηση».

Η Ρίτσαρντσον εκτιμά ότι ο αριθμός των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στην Αϊόβα θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 97% από το πρωί της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 4.000 επεμβάσεις έγιναν στην πολιτεία το 2023, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, έναν οργανισμό πολιτικής και έρευνας που υποστηρίζει τα δικαιώματα στις αμβλώσεις.

Οι αμβλώσεις στο επίκεντρο των προεκλογικών εκστρατειών

Παράλληλα, δεκαοκτώ πολιτείες θα απαγορεύουν πλέον όλες ή τις περισσότερες αμβλώσεις, σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post, ενώ τα αναπαραγωγικά δικαιώματα αναμένεται να αποτελέσουν βασικό θέμα στην προεδρική εκστρατεία του φθινοπώρου.

Ήδη η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια με το κόμμα των Δημοκρατικών, στην πρώτη της ομιλία σε συγκέντρωση στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας την Τρίτη 23 Ιουλίου στο West Allis του Ουισκόνσιν, υποσχέθηκε να προστατεύσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών. «Ο Ντόναλντ Τραμπ απαγορεύει σε ακραίο βαθμό τις αμβλώσεις. Και επειδή εμπιστευόμαστε τις γυναίκες να παίρνουν αποφάσεις για το σώμα τους και όχι να τους λέει η κυβέρνηση τι να κάνουν...όταν το Κογκρέσο ψηφίσει νόμο για την αποκατάσταση των αναπαραγωγικών ελευθεριών ως πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τον υπογράψω ως νόμο», είπε η Χάρις.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στη Μεσσηνία: Θρήνος στα Καλύβια Ηλείας για τον 44χρονο στρατιωτικό και τη 12χρονη κόρη του

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο αστυνομικός που προσπάθησε να λάβει αναρρωτική με ψευδείς γνωματεύσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Μητσοτάκης είδε Πετρούνια - Κάποια αισθητικά δεν μας άρεσαν πολύ, είπε για την τελετή έναρξης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr