Επιδρομή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο μετά το χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν

Επιδρομή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο μετά το χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν

Σε 12 ανέρχονται τα θύματα, στην πλειονότητά τους παιδιά και έφηβοι - Αρνείται κάθε ευθύνη η Χεζμπολάχ, αυτοσυγκράτηση ζητά η διεθνής κοινότητα

lebanon_israel_strike
Θέσεις στον νότιο Λίβανο χτύπησε τα  ξημερώματα της Κυριακής η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε μια προφανή απάντηση στο χτύπημα στην αραβική πόλη Ματζντάλ Σαμς, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, κυρίως παιδιά και εφήβους.

Για την επίθεση εναντίον γηπέδου ποδοσφαίρου σε χωριό των Δρούζων το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ, η οποία διέψευσε ότι ευθύνεται.

Οι πρώτες πληροφορίες από την περιοχή δείχνουν ότι τα χτυπήματα έγιναν από μαχητικά αεροσκάφη.


Κλείσιμο

Εν τω μεταξύ, η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο και ο διοικητής των κυανόκρανων στη χώρα απηύθυναν έκκληση προς τα εμπλεκόμενα μέρη να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», μετά την εκτόξευση ρουκέτας 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ και ο Αρόλδο Λάθαρο, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), προειδοποιούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάζ απειλεί να προκαλέσει «απίστευτη καταστροφή σε όλη την περιοχή».

Στο ίδιο πλαίσιο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «λουτρό αίματος», ζητώντας να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα.

«Σοκαριστικές εικόνες από το γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη των Δρούζων, την Ματζάλ Σαμς. Καταδικάζω απερίφραστα αυτό το λουτρό αίματος. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τούτο το απαράδεκτο συμβάν. Παροτρύνουμε όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», υπογράμμισε μέσω του X.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, μιλούν για «φρικιαστική επίθεση», ενώ επανεπιβεβαίωσαν την «ακλόνητη υποστήριξη» τους στο Ισραήλ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις» στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «απόλυτη προτεραιότητα».

Ισραήλ: Θα πληρώσει η Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα το Ισραήλ τονίζει ότι η Χεζμπολάχ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» για την επίθεση.

Ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ «σκότωσε παιδιά, των οποίων το μόνο έγκλημα ήταν να βγουν για να παίξουν ποδόσφαιρο. Δεν γύρισαν πίσω».

Αλλά και πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αναχώρησε εσπευσμένα από τς ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα, όπως δεν έχει πληρώσει μέχρι τώρα».

Σε υψηλούς τόνους και ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς που επισήμανε ότι η χώρα του πλησιάζει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου μετά την επίθεση.

«Η επίθεση ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και η απάντηση θα είναι ανάλογη. Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου», δήλωσε ο Κατς στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.



Ειδήσεις σήμερα:

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 19χρονος τραυματίας του φρικτού τροχαίου στη Μεσσηνία

Προκήρυξη από ανώνυμη συλλογικότητα για το σαμποτάζ στους γαλλικούς σιδηροδρόμους

Η Εθνική μπάσκετ άγγιξε μια τεράστια ανατροπή, αλλά ηττήθηκε με 86-79 από τον Καναδά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης