Νέες απειλές Πούτιν σε ΗΠΑ και Ευρώπη - «Θα ξαναρχίσουμε την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς, αν...»

Το Κρεμλίνο είχε ήδη προειδοποιήσει στα μέσα Ιουλίου ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα καταστούν θεμιτοί στόχοι της Ρωσίας σε περίπτωση ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων στην γηραιά ήπειρο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές προς τη Δύση ο Βλαντίμιρ Πούτιν παίζοντας για μία ακόμη φορά το... χαρτί των πυρηνικών όπλων.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου απείλησε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Μόσχας θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς, αν οι ΗΠΑ επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν πυραύλους στη Γερμανία ή αλλού στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο είχε ήδη προειδοποιήσει στα μέσα Ιουλίου ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα καταστούν θεμιτοί στόχοι της Ρωσίας σε περίπτωση ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων στην γηραιά ήπειρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις αυτές με αφορμή την ετήσια παρέλαση του ρωσικού στόλου στην Αγία Πετρούπολη, στην οποία φέτος συμμετείχαν κινεζικά, ινδικά και αλγερινά πλοία, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Αν οι ΗΠΑ θέσουν σε εφαρμογή σχέδια αυτού του είδους, θα θεωρήσουμε τον εαυτό μας απαλλαγμένο από το μονομερές μορατόριουμ που είχε υιοθετηθεί προηγουμένως για την ανάπτυξη δυνατοτήτων πλήγματος μεσαίου και μικρού βεληνεκούς», υποστήριξε ο Πούτιν, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του.

Οι εξοπλισμοί αυτού του είδους, βεληνεκούς 500 ως 5.500 χιλιομέτρων, αποτελούσαν κάποτε το αντικείμενο συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, την Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίου Βεληνεκούς (FNI) που είχε υπογραφεί την εποχή της ΕΣΣΔ. Ρωσία και ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2019 από την συνθήκη αυτή, κατηγορώντας η μια την άλλη ότι δεν σέβεται πια τους όρους της. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Μόσχας είχε ανακοινώσει ότι δεν θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυραύλων αυτού του είδους όσο οι ΗΠΑ δεν προχωρούν στην ανάπτυξή τους στο εξωτερικό.

«Σημαντικές ρωσικές τοποθεσίες της κρατικής και στρατιωτικής διοίκησης θα βρεθούν στο βεληνεκές αυτών των πυραύλων (...) Ο χρόνος πτήσης αυτών των πυραύλων, που θα μπορούσαν στο μέλλον να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές, ως το έδαφός μας θα είναι περίπου 10 λεπτά», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Η κατάσταση αυτή φέρνει στη μνήμη τα γεγονότα του Ψυχρού Πολέμου που συνδέονται με την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς Pershing στην Ευρώπη».  


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στον ΧΥΤΑ Φυλής: Νεκρός οδηγός απορριμματοφόρου που παρασύρθηκε από το όχημά του

Οργή στη Μέση Ανατολή για το μακελειό με τα 12 νεκρά παιδιά - Φόβοι για κλιμάκωση, αντίποινα του Ισραήλ και απειλές στη Χεζμπολάχ


Έκκληση ακτιβιστών για τα γαϊδουράκια «ταξί» της Ρόδου - Για κακομεταχείριση μιλά η DailyMail, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr