Υψίπεδα του Γκολάν: Θρήνος στις κηδείες των 12 παιδιών θυμάτων της επίθεσης - Γιούχαραν υπουργούς, δείτε βίντεο

Τα νεαρά παιδιά που σκοτώθηκαν την ώρα που έπαιζαν ποδόσφαιρο - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους - Η Χεζμπολάχ αποσύρεται από στρατηγικές θέσεις υπό των φόβο νέων αντιποίνων από το Ισράηλ

Απόλυτος θρήνος επικρατεί στο Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση από το έδαφος του Λιβάνου που χτύπησε υπαίθριο χώρο στα Υψίπεδα του Γκολάν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 νεαρά παιδιά και πυροδοτώντας έτσι, όχι μόνο την αντεπίθεση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ένα κύμα ανησυχίας για κλιμάκωση στην περιοχή.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα η οποία δημοσιεύει βίντεο από την κηδεία των παιδιών τα οποία έχασαν την ζωή τους.

«Πώς οργανώνεις μια μαζική κηδεία παιδιών κοντά στα σύνορα υπό απειλή πυραύλων; Σήμερα, το Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ θρηνεί καθώς κηδεύει τα 12 παιδιά που σκοτώθηκαν από πύραυλο της Χεζμπολάχ χθες το βράδυ. Πονάει η καρδιά μας για τις οικογένειες. Αιωνία τους η μνήμη», γράφει.


Στο πλαίσιο αυτό, όπως γράφουν ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις κηδείες των 12 παιδιών και εφήβων που σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.





Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου είχαν πραγματοποιηθεί οι κηδείες των 11 από τους 12 ανθρώπους που είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους έχουν πλέον δοθεί στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό και την τοπική κοινότητα των Δρούζων.

Πρόκειται για τους εξής:

Fajr Laith Abu Saleh (16)
Ameer Rabeea Abu Saleh (16)
Hazem Akram Abu Saleh (15)
John Wadeea Ibrahim (13)
Iseel Nasha'at Ayoub (12)
Finis Adham Safadi (11)
Yazan Nayeif Abu Saleh (12)
Alma Ayman Fakhr al-Din (11)
Naji Taher al-Halabi (11)
Milad Muadad al-Sha'ar (10)




Οι υπουργοί της κυβέρνησης που παρευρίσκονται στις κηδείες των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων που σκοτώθηκαν στην επίθεση του Σαββάτου αποδοκιμάστηκαν από τους πενθούντες, αναφέρουν οι Times of Israel. «Δεν έχετε καμία ντροπή. Ένα αγόρι πήγε να παίξει ποδόσφαιρο και δεν γύρισε σπίτι», φέρεται να φώναξε ένας άνδρας στους υπουργούς Nir Barkat και Idit Silman. Τα σχόλιά του έγιναν δεκτά με επευφημίες.





Χιλιάδες άνθρωποι από την κοινότητα των Δρούζων έχουν συγκεντρωθεί για τις κηδείες. Κλαίγοντας άνδρες, ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα, μετέφεραν τα σκεπασμένα με λευκά σκεπάσματα φέρετρα στους δρόμους του Majdal Shams, όπου συνέβη το χτύπημα.



Νωρίτερα, αρκετές γυναίκες ντυμένες με μαύρα ράσα αμπάγια έκλαιγαν καθώς κατέθεταν λουλούδια στα φέρετρα, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του AFP.

Τα παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο, δεν πρόλαβαν να φύγουν

Ήταν η φονικότερη επίθεση στο βόρειο Ισραήλ από τότε που άρχισαν οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στις 8 Οκτωβρίου και τα θύματα ήταν όλα ηλικίας μεταξύ 10 και 20 ετών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι το βράδυ του Σαββάτου.
Η Τζιχάν Σαφάντι, η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Αλ-Μανχαήλ, στο οποίο φοιτούσαν πέντε από τα παιδιά, δήλωσε στον αραβικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Panet ότι αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της τραγωδίας καθώς έχασε αρκετούς από τους μαθητές της ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τραυματιστεί.

«Είχα πει στους μαθητές μου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές να απολαύσουν τον χρόνο τους, να βγουν έξω να παίξουν και να διασκεδάσουν και να είναι ασφαλείς. Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη, οι γονείς κλαίνε, ο κόσμος ουρλιάζει έξω. «Κανείς μας δεν μπορεί να χωνέψει αυτό που συνέβη. Δεν ξέρω πώς θα το ξεπεράσω αυτό, είμαι σε επαφή με τις οικογένειες. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι και οι δημοσιογράφοι που έφτασαν στο σημείο περιέγραψαν σκηνές αιματηρού μακελειού στο γήπεδο. Αν και είχε ηχήσει προειδοποιητική σειρήνα, τα θύματα δεν πρόλαβαν να φύγουν εγκαίρως».

Τα παιδιά «έπαιζαν ποδόσφαιρο, άκουσαν σειρήνες και έτρεξαν να προφυλαχθούν», δήλωσε στο Reuters ο αυτόπτης μάρτυρας Mourhaf Abu Saleh.«Μπορεί να τους πήρε περίπου 15 δευτερόλεπτα (για να φτάσουν στο καταφύγιο). Αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο καταφύγιο επειδή η ρουκέτα χτύπησε το σημείο μεταξύ του εδάφους και του καταφυγίου», είπε.

Σε ύψιστη επιφυλακή η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε από σημαντικές τοποθεσίες

Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, είπαν δύο πηγές ασφαλείας στο Ρόιτερς, καθώς κλιμακώνεται η ένταση έπειτα από την φονική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς για την οποία το Ισραήλ κατηγορεί την ένοπλη σιιτική οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ αρνείται κάθε ευθύνη για την επίθεση. Οι πηγές ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική Κοιλάδα της Μπεκάα για το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως οι IDF απάντησαν αργότερα τη νύχτα του Σαββάτου χτυπώντας εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ η οποία αρνείται πως επιτέθηκε αυτή αρχικά.


Όπως αναφέρουν οι στόχοι περιλάμβαναν αποθήκες όπλων και άλλες υποδομές στη Σαμρπίχα και το Μπουρτζ ελ-Σεμάλι κοντά στην Τύρο, την κοιλάδα Μπεκάα και τις περιοχές Καφρ Κίλα, Ραμπ αλ-Ταλατίνε, Χιάμ και Ταΐρ Χάρφα του νότιου Λιβάνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι η Χεζμπολάχ «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές» με το θανατηφόρο χτύπημα στο γήπεδο ποδοσφαίρου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, κατά κύριο λόγο ανήλικοι.
«Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από τη Χεζμπολάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που πυροβολεί σκόπιμα αμάχους», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.



Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «ένας ιρανικός πύραυλος» προκάλεσε το θάνατο «των αγοριών και των κοριτσιών μας». «Η Χεζμπολάχ είναι η μόνη τρομοκρατική οργάνωση που έχει αυτές (τις ρουκέτες) στο οπλοστάσιό της», ανέφερε. «Το Ισραήλ θα ασκήσει το δικαίωμα και το καθήκον του να ενεργήσει σε αυτοάμυνα και θα απαντήσει στη σφαγή». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε νωρίτερα ορκιστεί ότι η Χεζμπολάχ θα «πληρώσει βαρύ τίμημα».

Ο Mohammad Afif, ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, αρνήθηκε την ευθύνη για το χτύπημα που έπληξε το Majdal Shams, μιλώντας στο Reuters. Σε ανακοίνωσή της, η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση δήλωσε ότι δεν είχε «καμία απολύτως σχέση με το περιστατικό», κατηγορώντας εχθρικά μέσα ενημέρωσης για «ψευδείς ισχυρισμούς». Το Ιράν προειδοποίησε την Κυριακή το Ισραήλ ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «νέα περιπέτεια» στον Λίβανο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι.

Φόβοι για επικίνδυνη κλιμάκωση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ηγούνται των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ (αλλά και τον εξοπλισμό του Ισραήλ), καταδίκασαν την επίθεση ως φρικτή, αλλά δεν κατηγόρησαν άμεσα τη Χεζμπολάχ.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη και ότι «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό αυτών των τρομερών επιθέσεων κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής, οι οποίες πρέπει να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα». Η Γαλάζια Γραμμή αναφέρεται στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, την παρακολούθηση των οποίων έχει αναλάβει η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, γνωστή ως Unifil.

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Jeanine Hennis-Plasschaert και ο διοικητής της δύναμης Unifil αντιστράτηγος Aroldo Lázaro προειδοποίησαν ότι η περαιτέρω εντατικοποίηση των επιθέσεων «θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη πυρκαγιά που θα βύθιζε ολόκληρη την περιοχή σε μια καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία». Προέτρεψαν σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε επαφή τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον Λίβανο.


Ειδήσεις σήμερα:

Δεν ήθελα να κοροϊδέψω ή να σοκάρω, λέει ο σκηνοθέτης της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Η βουλγαρική κατοχή σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (1941-1944)

Τζέι Ντι Βανς: Αντεπιτίθεται στην Άνιστον για το σχόλιό της - Αηδιαστικό αυτό που είπε για την κόρη μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr