«Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν - Αντίποινα ετοιμάζει το Ισραήλ, για ανείπωτες συνέπειες προειδοποιεί το Ιράν

«Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν - Αντίποινα ετοιμάζει το Ισραήλ, για ανείπωτες συνέπειες προειδοποιεί το Ιράν

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 12 παιδιά - Ο Νετανιάχου διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου συμμετείχε σε πολεμικό συμβούλιο - Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση

golan-mak
Ένα βήμα πριν από τον ολοκληρωτικό πόλεμο που είναι ικανός να βάλει φωτιά στην «πυριτιδαποθήκη» της Μέσης Ανατολής, βρίσκεται πλέον το Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, την οποία κατηγορεί ως υπαίτια για το πολύνεκρο χτύπημα στα προσαρτημένα Υψίπεδα του Γκολάν, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 παιδιών. Το Ισραήλ -το οποίο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα «ανταποδώσει» το χτύπημα- υποσχέθηκε ότι η λιβανέζικη οργάνωση (η οποία αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση) «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», ενώ ο κύριος σύμμαχος της Χεζμπολάχ, το Ιράν, προειδοποίησε ότι για «ανείπωτες συνέπειες» εάν της επιτεθεί.

Παρά το γεγονός ότι οι αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην περιοχή, αυτή τη φορά το θερμόμετρο έχει ανέβει επικίνδυνα. Οι χιλιάδες που παραβρέθηκαν στην κηδεία των 12 παιδιών απαίτησαν εκδίκηση, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επέστρεψε εσπευσμένα στην πατρίδα του, όπου συμμετείχε σε πολεμικό συμβούλιο.



Και καθώς η Βηρυτός ζητά τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το φονικό χτύπημα, οι IDF πραγματοποίησαν τα ξημερώματα αεροπορικούς βομβαρδισμούς "βαθιά μέσα στην επικράτεια του Λιβάνου", ενώ περίπου στις 5 σήμερα το πρωί, αναχαίτισε με επιτυχία drone το οποίο είχε εκτοξευθεί από τον Λίβανο.



Καθώς το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποδώσει το χτύπημα, η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε συναγερμό, έχοντας επιστρατεύσει όλους τους διπλωματικούς διαύλους για να αποφύγει έναν πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ, που θα μπορούσε να προκαλέσει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή. Θα μπορούσε, δε, να έχει οδυνηρές συνέπειες και για τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα όμως για τον Λίβανο, ο οποίος είναι βυθισμένος σε βαθύτατη, πολυετή οικονομική κρίση, με το 80% του πληθυσμού του να ζει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Η χώρα διέρχεται και πολιτική κρίση, καθώς εδώ και δύο χρόνια αδυνατεί να εκλέξει πρόεδρο, με την μάλλον αδύναμη κυβέρνηση της χώρας να έχει μικρή -αν έχει οποιαδήποτε- επιρροή στη Χεζμπολάχ, η οποία είναι υπό την προστασία του Ιράν και, όπως και η Χαμάς, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση.
Η Χεζμπολάχ από την άλλη, της οποίας ηγείται ο Σεϊχης Χασάν Νασράλα, είναι μια από τις πιο βαριά οπλισμένες μη κρατικές στρατιωτικές οργανώσεις του πλανήτη, καθώς χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται απευθείας από την Τεχεράνη. Ο Νασράλα λέει ότι η δύναμή της είναι περίπου 100.000 άνδρες, αν και εκτιμήσεις τους θέλουν μεταξύ 20.000 και 50.000. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για καλά εκπαιδευμένους, με πολεμική εμπειρία στη σύρραξη της Συρίας άνδρες. Διαθέτει στο οπλοστάσιο της 130.000 ρουκέτες και πυραύλους -κυρίως εδάφους εδάφους, αν και διαθέτει και αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς- καθώς και στρατιωτικά drones και είναι ικανή να χτυπήσει στο ισραηλινό έδαφος.



Αστόχησε ο πύραυλος της Χεζμπολάχ;

Οι δύο πλευρές επιδίδονταν σε σχεδόν καθημερινές αψιμαχίες, κυρίως στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και ιδίως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο εβραϊκό κράτος, υπήρχε όμως μια άτυπη κοινή προσπάθεια αυτή η ένταση να μην ξεφεύγει από τα όρια, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Τι συνέβη λοιπόν τώρα; Όλα συντείνουν στο ότι πρόκειται για ένα λάθος. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η ρουκέτα που χτύπησε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζάλ Σαμς, σκοτώνοντας 12 παιδιά ηλικίας 10 ως 16 ετών και τραυματίζοντας άλλους περίπου 30 ενώ αγνοείται ένας 13χρονος, έγινε με ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1, με κεφαλή 53 κιλών.



Η Χεζμπολάχ μπορεί να αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση, όμως δεν είναι μόνο ότι μόνο αυτή έχει τέτοιους πυραύλους, όπως σημείωσε το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι και ότι λίγο πριν γίνει γνωστό το εύρος των απωλειών, η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι είχε επιτεθεί με έναν ιρανικό πύραυλο Falaq την ισραηλινή Ταξιαρχία Ερμόν. Το γεγονός ότι η ισραηλινή Ταξιαρχία εδρεύει στο όρος Ερμόν, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το σημείο της πολύνεκρης επίθεσης, αυξάνει τις πιθανότητες ο πύραυλος της Χεζμπολάχ να έχασε τον στόχο του.

Ειδήσεις σήμερα:

Απομάκρυναν σχολιαστή από το Eurosport για σεξιστικό σχόλιο στις κολυμβήτριες της Αυστραλίας - Δείτε βίντεο

Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα ανταποδώσει «σκληρά» τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σε χωριό στο προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν

Βαριές ποινές κάθειρξης σε 12 δημόσιους λειτουργούς για τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Λιβύη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης