Γαλλία: Πιθανώς εξτρεμιστές της άκρας αριστεράς κρύβονται πίσω από την επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο

«Έχουμε ταυτοποιήσει το προφίλ αρκετών ανθρώπων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας - Νέο «νυχτερινό σαμποτάζ» και στις οπτικές ίνες

Καθώς ολοένα και περισσότερα ερωτηματικά εγείρονται σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από την εμπρηστική επίθεση που παρέλυσε το δίκτυο του γαλλικού σιδηροδρόμου SNCF την παραμονή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αυξάνονται και οι θεωρίες για τους ενόχους. Σύμφωνα, λοιπόν, με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Ντερμανέν, στο κανάλι France 2, μετά από εντατικές έρευνες των αρμόδιων αρχών της χώρας, έχουν καταλήξει ότι πιθανώς ακροαριστεροί εξτρεμιστές ευθύνονται για το σαποτάζ.

«Έχουμε ταυτοποιήσει το προφίλ αρκετών ανθρώπων», δήλωσε ο Νταρμανέν, σχετικά με το κυνήγι αυτών των σαμποτέρ. Συμπλήρωσε ότι οι ακροαριστερές και αvαρχικές ομάδες της Γαλλίας έχουν ιστορικό στοχοποίησης του σιδηροδρομικού δικτύου με εμπρηστικές επιθέσεις.

«Οι επιθέσεις ήταν «σκόπιμες, πολύ ακριβείς, εξαιρετικά στοχευμένες», δήλωσε ο Ντερμανέν «Αυτός είναι ο παραδοσιακός τύπος δράσης της άκρας αριστεράς», είπε.

Αλλά όταν ρωτήθηκε αν τα προφίλ που εντοπίστηκαν ήταν κοντά στην άκρα αριστερά, ο Ντερμανέν είπε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», καθώς το ερώτημα είναι αν «χειραγωγήθηκαν ή αν ενήργησαν προς όφελός τους». «Πρόκειται για ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται κοντά σε αυτό το κίνημα», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.



Όπως αναφέρει το γαλλικό ειδησεογραφικό μέσο, France 24, μια δήλωση από μια συλλογικότητα, που εστάλη σε διάφορα ΜΜΕ, εξέφραζε την υποστήριξή της στο σαμποτάζ και επέκρινε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως «γιορτή του εθνικισμού» και της καταπίεσης των λαών από τα εθνικά κράτη. Σχολιάζοντας την εν λόγω δήλωση, ο Ντερμανέν είπε ότι μοιάζει με κάποιου είδους «διεκδίκηση», απέναντι στην οποία οι αρχές θα πρέπει να είναι προσεκτικές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, καλώδια οπτικών ινών που διέρχονται κοντά στις γραμμές και εξασφαλίζουν τη μετάδοση πληροφοριών ασφαλείας για τους οδηγούς κόπηκαν και πυρπολήθηκαν σε διάφορα στρατηγικά σημεία.

Οι επιθέσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Ιουλίου κατέστρεψαν υποδομές κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν το Παρίσι με πόλεις όπως η Λιλ, στα βόρεια, το Μπορντό, στα δυτικά, και το Στρασβούργο, στα ανατολικά. Μια άλλη επίθεση στη γραμμή Παρίσι-Μασσαλία απετράπη, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF.

Παραμένει ασαφές ποιος πραγματοποίησε τις εμπρηστικές επιθέσεις και αν ήταν σκόπιμα προγραμματισμένες για να διαταράξουν την έναρξη των Αγώνων αργότερα την Παρασκευή.



Συνελήφθη ακτιβιστής της άκρας αριστεράς, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης

Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν έναν ακτιβιστή της άκρας αριστεράς σε χώρο που ανήκει στην εθνική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF στη βόρεια Γαλλία, δήλωσε αστυνομική πηγή στο AFP τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Αναλυτικότερα, ο άνδρας συνελήφθη στο Oissel την Κυριακή και είχε πρόσβαση σε κλειδιά τεχνικών εγκαταστάσεων της SNCF, εργαλεία και βιβλιογραφία που συνδέεται με την άκρα αριστερά, δήλωσε μια πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη. Ο ύποπτος τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση για ανάκριση στην πόλη Ρουέν. 

Σε ποια κετεύθυνση βρίσκονταν προηγουμένως οι αρχές για το σαμποτάζ στο γαλλικό σιδηρόδρομο

Οι γαλλικές αρχές είναι πεποισμένες από την αρχή ότι πρόκειται για μια καλά οργανωμένη επίθεση, το οποίο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στο Παρίσι υπήρχε αυξημένη ασφάλεια, αφενός λόγω των αθλητών και των υψηλά ιστάμενων προσώπων που βρέθηκαν στο Παρίσι και αφετέρου εξαιτίας του φόβου που για τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις από διάφορα μέτωπα.

Πιο συγκεκριμένα, είχαν εκφραστεί ανησυχίες για πιθανά επεισόδια που θα μπορούσαν να υποκινηθούν είτε από τους τζιχαντιστές, είτε από τους Ρώσους, αλλά και από ομάδες κατά του Ισραήλ, λόγω της αμφιλεγόμενης συμμετοχής του στους Αγώνες.

Συγκεκριμένα για τη Ρωσία, Γάλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μια προπαγανδιστική εκστρατεία εναντίον της χώρας τους και ένας σαραντάχρονος Ρώσος συνελήφθη στο Παρίσι την Κυριακή, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε να προκαλέσει αναστάτωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει εναντιωθεί κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε θεωρία για πιθανή εμπλοκή της Μόσχας στις επιθέσεις. 

Ξανά σε λειτουργία τα τρένα

Στο μεταξύ, η κυκλοφορία των τρένων στη Γαλλία έχει επανέλθει πλήρως στην κανονικότητατο από το πρωί της Δευτέρας, μετά το σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές τα ξημερώματα της 26ης Ιουλίου, δήλωσε στο δίκτυο RTL ο υπουργός μεταφορών της χώρας, Πατρίς Βεργκρίτ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σήμερα το πρωί, όλα τα τρένα κινούνται κανονικά, τόσο στην ανατολική γραμμή - αυτό συνέβαινε από το Σάββατο - στη γραμμή του Ατλαντικού - χθες ήμασταν ήδη σε μια οιονεί κανονική κατάσταση - όσο και στη βόρεια - όπου χθες, κινούνταν ήδη τρία από τα τέσσερα τρένα» διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός.

Ήδη από την Κυριακή, η εταιρεία σιδροδρόμων στη Γαλλία (SNCF) ανακοίνωσε ότι οι εργασίες επισκευής στις γραμμές υψηλής ταχύτητας είχαν «ολοκληρωθεί πλήρως» και ότι «δεν θα υπάρξει περαιτέρω διαταραχή» για τους επιβάτες «από το πρωί της Δευτέρας».

Σαμποτάζ και στο γαλλικό δίκτυο οπτικών ινών

Εν τω μεταξύ, σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, πραγματοποιήθηκαν ενέργειες σαμποτάζ που έπληξαν τα δίκτυα οπτικών ινών πολλών παρόχων, όπως οι Free και SFR την νύχτα της Κυριακής 28 Ιουλίου σε έξι περιφέρειες της Γαλλίας, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Ίδια πηγή πρόσθεσε, πως πρόκειται για τις περιφέρειες Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Hérault, Meuse και Drôme.

Η πόλη του Παρισιού και το Île de France, όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν επηρεάστηκαν. 

Το «νυχτερινό σαμποτάζ» στα δίκτυα οπτικών ινών, δεν φαίνεται να έχει οδηγήσει στη διακοπή λειτουργίας τους, αλλά μάλλον στην επιβράδυνσή τους. Έτσι, ο λογαριασμός του Free Pro στο Twitter, του επαγγελματικού κλάδου του παρόχου Free, ανέφερε σήμερα το πρωί πως «από τις 2:15 σήμερα το πρωί το εθνικό μας δίκτυο παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση».

H υφυπουργός ψηφιακών θεμάτων Μαρίνα Φεράρι καταδίκασε στο «X», το σαμποτάζ. «Καταδικάζω, με τον πιο έντονο τρόπο, αυτές τις άνανδρες και ανεύθυνες πράξεις», δήλωσε πριν ευχαριστήσει τις ψηφιακές ομάδες για την επισκευή και την αποκατάσταση των επηρεαζόμενων δικτύων.


Ειδήσεις σήμερα:

Η επίθεση σε 47χρονο με σφυρί, η εγκληματική δράση υπαλλήλων της ΕΤΑΔ και οι εκδηλώσεις «φάντασμα» 400.000 ευρώ

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του υπερωκεάνιου «Arcadian» στο Αιγαίο - Η ιστορία του και η σύμπτωση με τον «Τιτανικό»

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, σφαγή σε όλη την Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr