Ριζικές αλλαγές στο Ανώτατο Δικαστήριο επιθυμεί ο Μπάιντεν

Ριζικές αλλαγές στο Ανώτατο Δικαστήριο επιθυμεί ο Μπάιντεν

Περιορισμούς στη θητεία των μελών και κώδικά ηθικής ζητεί σε άρθρο του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί του

biden_eik
Αλλαγές στη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου εξήγγειλε ο Τζο Μπάιντεν, οι οποίες επικεντρώνονται σε δύο σημεία, τα όρια θητείας και την εισαγωγή ενός κώδικα ηθικής για τους δικαστές.

Τις αλλαγές είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα κατά το διάγγελμά του το οποίο εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της χώρας. Η αναφορά του ήταν τότε πολύ σύντομη.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε με άρθρο του στην Washington Post τι θα περιλαμβάνουν οι αλλαγές. Όπως εξήγησε, «Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι φυσιολογικό, υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού στις αποφάσεις, ακόμη και αυτές που αφορούν τις ατομικές ελευθερίες».

Ο πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να θεσπίσει όριο στις θητείες των δικαστών που κατά παράδοση είναι ισόβιοι. Οι πρόεδροι, γράφει ο Μπάιντεν, θα πρέπει να ορίζουν έναν δικαστή κάθε δύο χρόνια για μια θητεία 18 ετών. Είναι μια πρόταση που έχει γίνει από ειδικούς με στόχο την αποπολιτικοποίηση του δικαστηρίου.

Κλείσιμο
Το δεύτερο που ζητά ο πρόεδρος είναι η εισαγωγή ενός κώδικα ηθικής «για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της λογοδοσίας». Αφορμή ήταν μια σειρά από δημοσιεύματα σχετικά με δώρα και παροχές σε δικαστές, τις οποίες δεν είχαν δηλώσει.

«Κάθε ομοσπονδιακός δικαστής δεσμεύεται από κανόνες, δεν υπάρχει λόγος να εξαιρείται το Ανώτατο Δικαστήριο», γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις πέρυσι έθεσε σε λειτουργία έναν κώδικα ηθικής, αλλά δεν έχει τρόπο να τον εφαρμόσει, γράφει το BBC.

Επιπλέον ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να περάσει αναθεώρηση στο Σύνταγμα η οποία θα περιορίζει την ασυλία του προέδρου, μια προφανής αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την ασυλία των προέδρων, πρώην και εν ενεργεία, για τις «πράξεις εκ του αξιώματος».

Με τη σημερινή του σύνθεση έξι από τους εννέα δικαστές είναι συντηρητικοί και οι άλλοι τρεις περισσότερο προοδευτικοί. Αυτή η ανισορροπία έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ λόγω της τεράστιας επιρροής των δικαστών στην καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως επισημαίνει το BBC, αυτό του είδους οι αλλαγές είναι απίθανο να περάσουν από το Κογκρέσο. Οι Δημοκρατικοί πιέζουν, πάντως, για αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους ενόψει της αναμέτρησης του Νοεμβρίου.




Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στις ΗΠΑ: 8 «δικοί μας» στο επιτελείο της Χάρις - Ο Ελπιδοφόρος και η… Μαλλιωτάκη στην ομάδα Τραμπ

Κιβωτός του Κόσμου: Σε δίκη για ασέλγεια κατά δύο ανηλίκων παραπέμπεται ο πατέρας Αντώνιος

Μπρούνο Τσερέλα: Μαθαίνει ελληνικά για χάρη της Αθηνάς Οικονομάκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης