Καλιφόρνια: Η φωτιά καταστρέφει 20.000 στρέμματα την ώρα

Καλιφόρνια: Η φωτιά καταστρέφει 20.000 στρέμματα την ώρα

Η φωτιά που ξεκίνησε από εμπρηστική επίθεση αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις

kalifornia-fwtia
Σε έναν αδιάκοπο «πύρινο εφιάλτη» βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η Καλιφόρνια, αφού μια τεράστια πυρκαγιά εξαπλώνεται στο βόρειο τμήμα της, αυξανόμενη κατά 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ώρα.

Η πυρκαγιά αυτή, που ονομάστηκε Park Fire, είναι η μεγαλύτερη που έχει εκδηλωθεί στην Καλιφόρνια το φετινό καλοκαίρι είχε ήδη κατακάψει σχεδόν 1,4 εκατομμύρια στρέμματα ως χθες αργά το πρωί, γεγονός που την καθιστά την έβδομη μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτείας, ανακοίνωσε η υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας CalFire.



Κλείσιμο
Σύμφωνα με το BBC, η εν λόγω πυρκαγιά ξεκίνησε την Τετάρτη 24 Ιουλίου από μια εμπρηστική επίθεση, εικάζουν οι αρχές, και τροφοδοτήθηκε από το απόκρημνο έδαφος και τις ριπές του ανέμου. Ένας 42χρονος συνελήφθη την Πέμπτη ως ύποπτος για την έναρξη της πυρκαγιάς, καθώς έριξε ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο σε μια ρεματιά κοντά στο Alligator Hole στην κομητεία Μπιουτ. 



Είναι πλέον η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην πολιτεία φέτος και η έβδομη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Καλιφόρνια, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει καταστραφεί έκταση μεγαλύτερη από 1,5 φορά το μέγεθος των πέντε συνοικιών της Νέας Υόρκης.

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής, Robert Foxworthy, δήλωσε ότι το απόκρημνο έδαφος και οι πολύ λίγοι δρόμοι έχουν καταστήσει πρόκληση τη μάχη με την πυρκαγιά, μιλώντας παράλληλα για μια σειρά τοπικών πυρκαγιών που ξεσπούν κατά τόπους χάρη στη μεγαλύτερη εστία. Επιπλέον, ο Scott Weese, υπεύθυνος για τη συμπεριφορά των πυρκαγιών της Cal Fire, δήλωσε ότι υπήρχε υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης στην περιοχή με άφθονο γρασίδι, ενώ μιλώντας στην επιχειρησιακή ενημέρωση, προσθέτοντας ότι η φωτιά έκαψε χθες, 28 Ιουλίου, περισσότερα από 600.000 στρέμματα.

Η υπηρεσία Cal Fire δήλωσε ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και η υψηλότερη υγρασία έχουν μειώσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται σε ορισμένες περιοχές.



Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, κήρυξε την Παρασκευή 26 Ιουλίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κομητείες Μπιούτ και Τεχάμα λόγω της πυρκαγιάς Park Fire.
«Πρόκειται ήδη για μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνιας και συνεχίζουμε να βλέπουμε επικίνδυνες συνθήκες - οι πυροσβέστες μας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εργάζονται μέρα και νύχτα για να προστατεύσουν τις κοινότητές μας».

Τουλάχιστον 16 ελικόπτερα δίνουν μάχη με την πυρκαγιά, καθώς και πολλαπλά αεροσκάφη που ρίχνουν νερό από τον ουρανό όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.



Η πυρκαγιά έχει επιβάλει υποχρεωτικές εκκενώσεις στο Μπιουτ, όπου η φονικότερη πυρκαγιά της Καλιφόρνιας, η πυρκαγιά Camp Fire, σκότωσε περισσότερους από 80 ανθρώπους το 2018.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στις ΗΠΑ: 8 «δικοί μας» στο επιτελείο της Χάρις - Ο Ελπιδοφόρος και η… Μαλλιωτάκη στην ομάδα Τραμπ

Κιβωτός του Κόσμου: Σε δίκη για ασέλγεια κατά δύο ανηλίκων παραπέμπεται ο πατέρας Αντώνιος

Μπρούνο Τσερέλα: Μαθαίνει ελληνικά για χάρη της Αθηνάς Οικονομάκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης