Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές, αλλά καταγγέλλει ότι επιχειρείται «πραξικόπημα»

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές, αλλά καταγγέλλει ότι επιχειρείται «πραξικόπημα»

Μετά την ανακήρυξή του ως νικητή είπε ότι δυνάμεις που δεν κατονόμασε «προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα» στη χώρα

maduro
Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), κατήγγειλε ότι επιχειρείται να επιβληθεί «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα, την ώρα που η αντιπολίτευση διεκδικεί τη νίκη και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εμφανίζεται επιφυλακτικό.

«Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα», είπε ο Μαδούρο στην ομιλία του τη Δευτέρα (29/7) στην έδρα του CNE.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο, σε τελετή με παρουσία του Μαδούρο, είπε ότι «οι Βενεζουελάνοι εξέφρασαν τη βούλησή τους εκλέγοντας τον Νικολάς Μαδούρο (…) για την περίοδο 2025-2031». Όπως πρόσθεσε, ο Μαδούρο συγκέντρωσε «την πλειονότητα των έγκυρων ψηφοδελτίων».

«Ανακηρύσσουμε πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας τον Νικολάς Μαδούρο Μόρος», είπε ο Αμορόσο.

Κλείσιμο
Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εξέφρασε αμφιβολίες για την επανεκλογή, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση, του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τους παραδοσιακούς συμμάχους του στη Λατινική Αμερική καθώς και από το Πεκίνο και τη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» για τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και έφερναν τον Μαδούρο περίπου στο 51%.

«Φοβόμαστε σοβαρά πως το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν αντανακλά τη βούληση ή την ψήφο του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιαπωνία, εκτιμώντας πως «η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση και ως εκ τούτου θα αντιδράσει».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε «πλήρη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία» στη Βενεζουέλα. «Ο λαός της Βενεζουέλας ψήφισε για το μέλλον της χώρας του ειρηνικά και κατά μεγάλους αριθμούς. Η βούλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της λεπτομερειακής καταμέτρησης των ψήφων και της πρόσβασης στα αρχεία της καταμέτρησης στα εκλογικά τμήματα», έγραψε ο Μπορέλ.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στις ΗΠΑ: 8 «δικοί μας» στο επιτελείο της Χάρις - Ο Ελπιδοφόρος και η… Μαλλιωτάκη στην ομάδα Τραμπ

Κιβωτός του Κόσμου: Σε δίκη για ασέλγεια κατά δύο ανηλίκων παραπέμπεται ο πατέρας Αντώνιος

Μπρούνο Τσερέλα: Μαθαίνει ελληνικά για χάρη της Αθηνάς Οικονομάκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης