Στα άκρα η κόντρα με την Τουρκία, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ ζητά από το ΝΑΤΟ να τη διώξει από τη Συμμαχία

Στα άκρα η κόντρα με την Τουρκία, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ ζητά από το ΝΑΤΟ να τη διώξει από τη Συμμαχία

Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τις δύο πλευρές μετά την φονική επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν - Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ παρομοίασε τον Ερντογάν με τον Σαντάμ Χουσεΐν, οι Τούρκοι απάντησαν με τον Νετανιάχου σε ρόλο… Χίτλερ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με «εισβολή»

netanyahu-erdogan-xr
Στα άκρα φαίνεται πως φτάνει η κόντρα του Ισραήλ με την Τουρκία με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, αφού μετά τις επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τώρα ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, ζητά από το ΝΑΤΟ να εκδιώξει την Άγκυρα από τη Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, ο Ισραέλ Κατς λαμβάνοντας υπόψιν τις απειλές του Τούρκου προέδρου για εισβολή στο Ισραήλ και την επικίνδυνη ρητορική του, κάλεσε τους διπλωμάτες να συνεργαστούν επειγόντως με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας και απαιτώντας την αποβολή της από την περιφερειακή συμμαχία.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος συνέκρινε τον Ερντογάν με τον Σαντάμ Χουσεΐν με τον Τούρκο ομόλογό του να παρομοιάζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ.


Στη συνέχεια το τουρκικό ΥΠΕΞ πήρε τη σκυτάλη απαντώντας: «Όπως ήρθε το τέλος του γενοκτόνου Χίτλερ, έτσι θα τελειώσει και του γενοκτόνου Νετανιάχου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν προέβη επίσης σε μία δήλωση σχετικά με τον ρόλο του Ερντογάν στην παγκόσμια σκηνή: «Ο πρόεδρός μας έγινε η φωνή της συνείδησης της ανθρωπότητας. Οι διεθνείς σιωνιστικοί κύκλοι, ειδικά το Ισραήλ, που θέλουν να καταστείλουν αυτή τη δίκαιη φωνή, βρίσκονται σε μεγάλο συναγερμό. Η ιστορία τελείωσε με τον ίδιο τρόπο για όλους τους γενοκτόνους και τους υποστηρικτές τους».

Κλείσιμο

Σημειώνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε το Ισραήλ, σε συνεδρίαση του κόμματός του, μιλώντας για ευθεία παρέμβαση της Τουρκίας όπως έγινε με την περίπτωση της Λιβύης.

«Αγαπητά μου αδέλφια, τίποτα από αυτά μην μας ξεγελάει. Εμείς πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί, ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να τα κάνει αυτά στην Παλαιστίνη. Εμείς όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, εμείς όπως μπήκαμε στη Λιβύη, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα για να μην το κάνουμε. Απλά πρέπει εμείς να είμαστε δυνατοί για να μπορέσουμε να κάνουμε τι; Να κάνουμε αυτά τα βήματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τη σειρά του, αντέδρασε στην ανάρτηση του Κατζ, λέγοντας: «Η επίθεση πανικού μιας γενοκτονικής κυβέρνησης κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι μια εκδήλωση της ψυχολογίας της ενοχής. Οι μέρες που η ισραηλινή διοίκηση, η οποία κατέσφαξε σχεδόν 40 χιλιάδες αθώους, θα λογοδοτήσει δεν είναι μακριά».

Το χρονικό

Τα πνεύματα μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας οξύνθηκαν με αφορμή τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, ύστερα από την επίθεση του Λιβάνου το Σάββατο στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά. Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί απάντησαν με αεροπορικές επιδρομές, τόνισαν ωστόσο, ότι θα υπάρξουν κι άλλα αντίποινα.

Η Δύση, πάντως, συνιστά ψυχραιμία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα με την κατάσταση εδώ και μήνες να βρίσκεται ουσιαστικά εκτός ελέγχου.



Η Χεζμπολάχ - το λιβανέζικο ισλαμιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν - διέψευσε πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τη πως «υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές» ανοίγοντας πυρ «εναντίον αμάχων», και δη «εσκεμμένα».

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών. Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει «ακριβά», απείλησε ο Νετανιάχου, που επέστρεψε χθες εσπευσμένα από τις ΗΠΑ.
lebanon_car


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στις ΗΠΑ: 8 «δικοί μας» στο επιτελείο της Χάρις - Ο Ελπιδοφόρος και η… Μαλλιωτάκη στην ομάδα Τραμπ

Κιβωτός του Κόσμου: Σε δίκη για ασέλγεια κατά δύο ανηλίκων παραπέμπεται ο πατέρας Αντώνιος

Μπρούνο Τσερέλα: Μαθαίνει ελληνικά για χάρη της Αθηνάς Οικονομάκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης