Ο πρόεδρος του Παναμά προεξοφλεί αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τη Βενεζουέλα

O Χοσέ Ραούλ Μουλίνο γνωστοποίησε πως αποσύρεται το διπλωματικό προσωπικό της χώρας από τη Βενεζουέλα αμφισβητώντας την επανεκλογής του Μαδούρο

Ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο προέβλεψε χθες Δευτέρα ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών από τη Βενεζουέλα που διασχίζουν τη ζούγκλα του Νταριέν, στα σύνορα της Κολομβίας με τη χώρα του, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ, την επομένη της —αμφισβητούμενης από την αντιπολίτευση, τη δική του και άλλες κυβερνήσεις— επανεκλογής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν διασχίσει το επικίνδυνο τμήμα της ζούγκλας πάνω από 200.000 άνθρωποι, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν πολίτες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα των παναμαϊκών αρχών.

«Νομίζω, παρότι ελπίζω να απατώμαι, ότι η ροή των πολιτών της Βενεζουέλας (σ.σ. που διασχίζουν το Νταριέν) θα αυξηθεί, για τους προφανείς λόγους. Πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να προστατεύσουμε τη ζωή τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και να επιτρέψουμε σε ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ να το κάνουν», είπε ο κ. Μουλίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος του Παναμά γνωστοποίησε εξάλλου πως αποσύρεται το διπλωματικό προσωπικό της χώρας από τη Βενεζουέλα κι αναστέλλονται οι διμερείς σχέσεις, αμφισβητώντας, όπως και κυβερνήσεις άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, που η αντιπολίτευση λέει πως κέρδισε εκείνη.

Για να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές, οι ΗΠΑ υπέγραψαν την 1η Ιουλίου συμφωνία με τον Παναμά, που προβλέπει χρηματοδότηση 6 εκατ. δολαρίων για τους επαναπατρισμούς μεταναστών. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης έχει μετατραπεί σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας ενόψει των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Την 11η Ιουλίου, οι αρχές του Παναμά ανακοίνωσαν πως έκλεισαν ορισμένα σημεία διέλευσης των συνόρων που χρησιμοποιούσαν μετανάστες, στην πλειονότητά τους πολίτες της Βενεζουέλας, αλλά και υπήκοοι Αϊτής, Ισημερινού, Κολομβίας, ακόμη και Κίνας. Ανέφεραν πως θα ανακατευθύνουν τους μετανάστες σε «ανθρωπιστική διέλευση» και κατόπιν θα τους αναλαμβάνουν διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η UNICEF και η UNHCR.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στις ΗΠΑ: 8 «δικοί μας» στο επιτελείο της Χάρις - Ο Ελπιδοφόρος και η… Μαλλιωτάκη στην ομάδα Τραμπ

Κιβωτός του Κόσμου: Σε δίκη για ασέλγεια κατά δύο ανηλίκων παραπέμπεται ο πατέρας Αντώνιος

Μπρούνο Τσερέλα: Μαθαίνει ελληνικά για χάρη της Αθηνάς Οικονομάκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr