Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αϊτής απομακρύνεται εσπευσμένα από νοσοκομείο εξαιτίας πυρών μελών συμμορίας

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αϊτής απομακρύνεται εσπευσμένα από νοσοκομείο εξαιτίας πυρών μελών συμμορίας

O Γκάρι Κονίλ ολοκλήρωνε επίσκεψη στο πανεπιστημιακό γενικό κρατικό νοσοκομείο όταν ακούστηκαν πυρά αυτομάτων όπλων

MixCollage-30-Jul-2024-05-44-AM-7714
Ο Aϊτινός μεταβατικός πρωθυπουργός Γκάρι Κονίλ χρειάστηκε να απομακρυνθεί εσπευσμένα χθες Δευτέρα από συνοικία της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς όπου άνοιξαν πυρ μέλη συμμορίας, κι είναι σώος, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στην κυβέρνησή του.

Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ολοκλήρωνε επίσκεψη στο πανεπιστημιακό γενικό κρατικό νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της χώρας, όταν ακούστηκαν πυρά αυτομάτων όπλων στον τομέα, εξήγησε η κυβερνητική πηγή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.



Κλείσιμο
Σε βίντεο που αναμετέδωσαν ΜΜΕ της Αϊτής, διακρίνονται αστυνομικοί που τρέχουν να καλυφθούν καθώς ακούγονται εκκωφαντικές εκπυρσοκροτήσεις.



Ο κ. Κονίλ απομακρύνθηκε από την περιοχή με πλήρη ασφάλεια, με συνοδεία αϊτινών και κενυατών αστυνομικών —αυτοί οι τελευταίοι ανήκουν στην πολυεθνική αποστολή υποστήριξης ασφαλείας, που άρχισε πρόσφατα να αναπτύσσεται στη χώρα της Καραϊβικής με τις ευλογίες του ΟΗΕ—, σημείωσε η κυβερνητική πηγή.

Το νοσοκομείο βρίσκεται σε ζώνη όπου δρουν συμμορίες, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η ίδια η δομή υγείας βρισκόταν στα χέρια κακοποιών από τα τέλη του Φεβρουαρίου ως τις αρχές Ιουλίου, όταν η αστυνομία μπόρεσε να ανακτήσει τον έλεγχό της.

Οι αρχές της Αϊτής δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα μέχρι στιγμής απολογισμό θυμάτων.

Συμμορίες ελέγχουν μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και στρατηγικής σημασίας οδικούς άξονες. Κατηγορούνται για σωρεία φρικαλεοτήτων —φόνους, βιασμούς, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα...— κι η κατάσταση στη χώρα χειροτέρεψε περαιτέρω νωρίτερα φέτος, όταν οι εγκληματικές οργανώσεις αποφάσισαν να συνασπιστούν και ν’ αρχίσουν να εξαπολύσουν συντονισμένες επιθέσεις για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του αμφισβητούμενου de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Η έξαρση της βίας επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι πλέον σχεδόν 600.000, αυξήθηκαν κατά 60% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Αφού παραιτήθηκε ο κ. Ανρί, δημιουργήθηκαν μεταβατικές αρχές με βαριά καθήκοντα, να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και να οργανώσουν εκλογές ώστε η χώρα να ορθοποδήσει. Έχουν την υποστήριξη πολυεθνικής δύναμης με πράσινο φως του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικεφαλής της οποίας τέθηκε η Κένυα, υποσχόμενη να αναπτύξει κάπου χίλιους αστυνομικούς.

Το εγχείρημα ωστόσο χαρακτηρίζεται δύσκολο στη χώρα που υπονομεύει η βία και η διαφθορά, χωρίς πρόεδρο μετά τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021 από ομάδα μισθοφόρων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στις ΗΠΑ: 8 «δικοί μας» στο επιτελείο της Χάρις - Ο Ελπιδοφόρος και η… Μαλλιωτάκη στην ομάδα Τραμπ

Κιβωτός του Κόσμου: Σε δίκη για ασέλγεια κατά δύο ανηλίκων παραπέμπεται ο πατέρας Αντώνιος

Μπρούνο Τσερέλα: Μαθαίνει ελληνικά για χάρη της Αθηνάς Οικονομάκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης