Εμανουέλ Μακρόν: Έλλειμμα €8 εκατ. στο Ελιζέ από τις σπατάλες του - €500.000 μόνο για το δείπνο στον Κάρολο με μπλε αστακούς

Εμανουέλ Μακρόν: Έλλειμμα €8 εκατ. στο Ελιζέ από τις σπατάλες του - €500.000 μόνο για το δείπνο στον Κάρολο με μπλε αστακούς

Τα δαπανηρά δείπνα, οι στολισμοί και τα ταξίδια του Μακρόν που ακυρώνονται χρεώνουν την προεδρία υπέρογκα ποσά - Τι γράφει το Politico

macron-charles-xr
Στα 8,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε πέρυσι το έλλειμμα της Γαλλικής Προεδρίας, εξαιτίας και κάποιων δαπανηρών εκδηλώσεων, όπως ήταν το επίσημο γεύμα για τον βασιλιά Κάρολο από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η έκθεση από το γαλλικό Γενικό Λογιστήριο καταγράφει μια σειρά από δαπάνες που έριξαν έξω τον προϋπολογισμό του Ελιζέ, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα διοικητικά έξοδα, αλλά και τις δαπάνες για τη φιλοξενία ξένων ηγετών.

Στα 125 εκατ. ευρώ που δαπάνησε πέρυσι η Προεδρία, υπήρξαν τουλάχιστον δύο δαπανηρές εκδηλώσεις στις οποίες στέκεται η έκθεση των γαλλικών Αρχών. Πρόκειται για το επίσημο δείπνο προς τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βερσαλίες και το δείπνο για τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Στο δείπνο για τον Κάρολο παρακάθισαν 160 καλεσμένοι, αναφέρει το Politico, από πολιτικούς μέχρι τον Μικ Τζάγκερ ως τον Χιου Γκραντ. Μεταξύ άλλων εκλεκτών, οι καλεσμένοι γεύτηκαν μπλε αστακούς.

Κλείσιμο


Ο λογαριασμός για την προεδρία ήταν περίπου 475.000 ευρώ, από τα οποία τα 165.000 ευρώ πήγαν στο κέτερινγκ και πάνω από 40.000 ευρώ στα κρασιά. Ο στολισμός για τις εκδηλώσεις εκτός έδρας (δηλαδή, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο) αποδεικνύεται και αυτός αρκετά δαπανηρός.

Εξίσου μεγάλα είναι τα έξοδα για τα ταξίδια και ειδικά όσα τελικά ακυρώνονται, χωρίς επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση μη πραγματοποίσης. Πέρυσι δαπανήθηκαν 830.000 ευρώ σε 12 ταξίδια του προέδρου που ακυρώθηκαν, ένα μάλιστα από αυτά, τον Ιούλιο του 2023 στη Γερμανία, κόστιζε 500.000 ευρώ μόνο για τα έξοδα μετακίνησης και φιλοξενίας.

Και η απάντηση του Ελιζέ σε όλα όσα επισημαίνει η έκθεση είναι ότι… έτσι κάνουν όλοι. Η Γαλλία, ανέφερε το Προεδρικό Μέγαρο, «διατηρεί στενές διπλωματικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό χωρών που που οργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις όταν υποδέχονται τον Αρχηγό του Κράτους».

Τι είναι ο μπλε αστακός

Ο μπλε αστακός είναι από τα πιο σπάνια πλάσματα των θαλασσών και θεωρείται σχεδόν απίθανο να αλιευθεί. Το μπλε χρώμα του αστακού προέρχεται από μία γενετική ανωμαλία που αναγκάζει τον οργανισμό του να παράγει υπερβολική ποσότητα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, κρυστασιανίν, σύμφωνα με το Ενυδρείο SEA.

asta3-750x394-1


Για τους ψαράδες το να πιάσουν ένα σπάνιο πλάσμα, όπως ο μπλε αστακός είναι σημάδι καλής τύχης και γι΄αυτό είναι σύνηθες να μην το τρώνε. Γι αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η ιχυθοκαλλιέργειά του.

Συνήθως, βράζονται και τρώγονται σκέτα ή με καρυκεύματα. Περιστασιακά σερβίρονται επίσης σε εστιατόρια, όπου μπορούν να παρασκευαστούν σε σαλάτες, ραβιόλια, ζυμαρικά κ.λπ.
Στη Νέα Νότια Ουαλία, τα γιάμπις πωλούνται ζωντανά σε ορισμένες ιχθυαγορές, όπως η ιχθυαγορά του Σίδνεϊ. Στη Βικτώρια, ολόκληρα yabbies μπορούν να αγοραστούν μαγειρεμένα και έτοιμα για κατανάλωση στην αγορά Queen Victoria Market.


Ειδήσεις σήμερα:

Λευτέρης Τσουκαλάς στον Δανίκα: «Τις εκλογές στην Αμερική θα τις κερδίσει ο πιο νέος»

Βίντεο: Η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στην Εύβοια


Ανοιχτό παράθυρο για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αφήνει η νέα βρετανική κυβέρνηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης