Ισραήλ: Ακροδεξιοί εμπόδισαν τη σύλληψη 9 στρατιωτικών που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένου

Ο κρατούμενος υπέστη τραυματισμούς στον πρωκτό, σε σημείο που να μην μπορεί να περπατήσει Η στρατιωτική βάση Σντε Τιμάν έχει βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών για κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων

Εν μέσω των δύο ανοιχτών μετώπων του Ισραήλ, τις συγκρούσεις με το Λίβανο και τις επιθέσεις που εξαπολύει στη Λωρίδα της Γάζας, στις 30 Ιουλίου ισραηλινοί ακροδεξιοί διαδηλωτές εισέβαλαν σε μια στρατιωτική βάση σε ένδειξη υποστήριξης προς 9 στρατιώτες που κατηγορούνται ότι κακοποίησαν σοβαρά έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν μέλος της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, πλήθος ακροδεξιών διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το στρατόπεδο Σντε Τιμάν - το οποίο έχει πολλάκις επικριθεί για κακοποιήσεις κρατουμένων από τη Γάζα και υπόκειται σε έρευνα - αφού η ισραηλινή στρατιωτική αστυνομία εισήλθε σε αυτό για να συλλάβει τους εφέδρους, οι οποίοι υπόκεινται πλέον σε επίσημη έρευνα.



Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσοκ, καταδίκασαν τις ταραχές και απηύθυναν έκκληση για ηρεμία. 

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης σε μια δεύτερη στρατιωτική βάση, όπου οδηγήθηκαν οι έφεδροι για ανάκριση, αλλά μια εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αστυνομικοί μπόρεσαν να την εκκενώσουν.

Ο κρατούμενος που έπεσε θύμα κακοποίησης από τους Ισραηλινούς στρατιώτες λέγεται ότι έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο μετά από
«σοβαρή σεξουαλική κακοποίηση και τραυματισμούς στον πρωκτό του που τον άφησαν ανίκανο να περπατήσει». Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας του διέταξε έρευνα «μετά από υποψία ουσιαστικής κακοποίησης ενός κρατούμενου».

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) με έδρα τη Δυτική Όχθη κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως, διεξάγοντας έρευνα υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Στις 30 Ιουλίου δεκάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ακροδεξιοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ, εισέβαλαν στην πύλη της βάσης, ενώ άλλοι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν τον φράχτη, φωνάζοντας «δεν θα εγκαταλείψουμε τους φίλους μας, σίγουρα όχι για τους τρομοκράτες».

Ορισμένοι στρατιώτες στη βάση φέρεται να έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον του προσωπικού της στρατιωτικής αστυνομίας που έφτασε για να συλλάβει τους εφέδρους.



Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού επιτελείου αντιστράτηγος Χέρζι Χαλεβί δήλωσε ότι η διάρρηξη στο Σντε ΤΙμάν ήταν «εξαιρετικά σοβαρή και παράνομη». «Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και ενέργειες αυτού του τύπου θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους», δήλωσε. «Καταδικάζω έντονα το περιστατικό και εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της τάξης στη βάση».

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αρχές έχουν πάρει ως κρατούμενους χιλιάδες Παλαιστίνιους, συχνά χωρίς νομική εκπροσώπηση.

Οι κρατούμενοι του Σντε ΤΙμάν έχουν δηλώσει σε δημοσιογράφους και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών ότι δέχθηκαν ξυλοδαρμούς και επιθέσεις. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν αρνηθεί τη συστηματική κακοποίηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Μακρόν: Έλλειμμα €8 εκατ. στο Ελιζέ από τις σπατάλες του - €500.000 μόνο για το δείπνο στον Κάρολο με μπλε αστακούς

Τρεις ελαφρά τραυματίες από τη σύγκρουση φορτηγού με τρένο με 130 επιβάτες στην Αυλίδα - Δείτε φωτογραφίες

Δώρα Γκουντούρα: Άρχισαν να ουρλιάζουν, δεν άφηναν να συνεχιστεί ο αγώνας, καταγγέλλει ο σύντροφός της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr