Ρωσία: Απαντά στις κυρώσεις της Δύσης με κρυπτονομίσματα

Ρωσία: Απαντά στις κυρώσεις της Δύσης με κρυπτονομίσματα

Το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 30 Ιουλίου θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο

bitc_arthrou
Ψηφίστηκε στη Ρωσία την Τρίτη 30 Ιουλίου ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα στο διεθνές εμπόριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο. Η διοικητής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα, μία από τους υποστηρικτές του, δήλωσε ότι οι πρώτες συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους, αναφέρει το Reuters.

Απάντηση στις πιέσεις της Δύσης

Η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει σημαντικές καθυστερήσεις στις διεθνείς πληρωμές με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού οι τράπεζες στις χώρες αυτές, υπό την πίεση των δυτικών ρυθμιστικών αρχών, έγιναν πιο προσεκτικές.

«Λαμβάνουμε μια ιστορική απόφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε στους νομοθέτες ο επικεφαλής της Κάτω Βουλής της Δούμας, Ανατόλι Ακσάκοφ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η κεντρική τράπεζα θα δημιουργήσει μια νέα «πειραματική» υποδομή για πληρωμές με κρυπτονομίσματα. Οι λεπτομέρειες της υποδομής δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Πρόκληση για την οικονομία οι καθυστερήσεις των πληρωμών

Ο νόμος αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει, επίσης, κανονισμούς για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και την κυκλοφορία άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Διατηρείται, ωστόσο, η υφιστάμενη απαγόρευση των πληρωμών με κρυπτονομίσματα εντός της Ρωσίας.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν καταστεί σημαντική πρόκληση για τη ρωσική οικονομία, οδηγώντας σε μείωση των ρωσικών εισαγωγών κατά 8% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να στραφεί στα νομίσματα των εμπορικών της εταίρων και να αναπτύξει ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών στο πλαίσιο της ομάδας BRICS των αναδυόμενων οικονομιών, πολλές πληρωμές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε δολάρια και ευρώ και να περνούν από το διεθνές σύστημα SWIFT.

Αυτό εκθέτει τις τράπεζες των χωρών που συναλλάσσονται με τη Ρωσία στον κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων, αναγκάζοντάς τες να αυστηροποιήσουν τις διαδικασίες συμμόρφωσής τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Μακρόν: Έλλειμμα €8 εκατ. στο Ελιζέ από τις σπατάλες του - €500.000 μόνο για το δείπνο στον Κάρολο με μπλε αστακούς

Τρεις ελαφρά τραυματίες από τη σύγκρουση φορτηγού με τρένο με 130 επιβάτες στην Αυλίδα - Δείτε φωτογραφίες

Δώρα Γκουντούρα: Άρχισαν να ουρλιάζουν, δεν άφηναν να συνεχιστεί ο αγώνας, καταγγέλλει ο σύντροφός της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης