Οι Ισραηλινοί λένε ότι σκότωσαν στη Βηρυτό τον διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ - Δείτε βίντεο

Οι Ισραηλινοί λένε ότι σκότωσαν στη Βηρυτό τον διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ - Δείτε βίντεο

Πρόκειται για τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά την ώρα που έπαιζαν - Τον είχαν επικηρύξει οι Αμερικάνοι με 5 εκατ. δολάρια

arthrou-livanos
Ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε στην ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο την Τρίτη, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Ο εκπρόσωπος του IDF ανακοίνωσε ότι χθες, 30 Ιουλίου 2024, σε μια στοχευμένη επιχείρηση δολοφονίας, μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή της Βηρυτού, υπό την καθοδήγηση της υπηρεσίας πληροφοριών AMN, και σκότωσαν τον Φουάντ Σουκρ «Σαγίντ Μουχσάν», τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, επικεφαλής του στρατηγικού σχηματισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης και δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα.



Κλείσιμο
Σε ανάρτησή τους οι IDF αναφέρουν ότι ο «Σουκρ είχε διευθύνει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο κράτος του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου και ήταν ο διοικητής που ευθύνεται για τη δολοφονία των 12 παιδιών στο Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, καθώς και για τη δολοφονία πολλών Ισραηλινών και ξένων υπηκόων.

Ήταν επίσης υπεύθυνος για την πλειονότητα των πιο προηγμένων όπλων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με ακρίβεια καθοδήγησης, πυραύλων κρουζ, πυραύλων κατά πλοίων, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και UAV».



Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφτασε στο στρατηγείο του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Γυναίκα και 2 παιδιά σκοτώθηκαν, 74 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τρεις άμαχοι, γυναίκα και δυο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στον ισραηλινό βομβαρδισμό χθες Τρίτη το βράδυ σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κατά τον μέχρι στιγμής προκαταρκτικό απολογισμό.

Το ισραηλινό πλήγμα είχε στόχο τον Φουάντ Σουκρ, αξιωματούχο της Χεζμπολά, σιιτικού κινήματος προσκείμενου στο Ιράν. Πηγή προσκείμενη στο κίνημα ανέφερε πως επέζησε· οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν πως είναι νεκρός. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την τύχη του αξιωματούχου.

Δείτε βίντεο από το σημείο της έκρηξης: 





Ποιος είναι ο Φουάντ Σουκρ που στόχευσαν οι Ισραηλινοί

Οι IDF την Τρίτη στόχευσαν  συγκρότημα κατοικιών στη νότια Βηρυτό όπου, κατά πληροφορίες, βρισκόταν σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Το χτύπημα έγινε εναντίον του ανθρώπου που έδωσε την εντολή για την επίθεση στο Ματζάλ Σαμς, στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά την ώρα που έπαιζαν.

Πρόκειται για τον Μουσίν Σουκρ ή Φουάντ Σουκρ ή Χατζί Μοχσέν, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ και στενός συνεργάτης του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, εδώ και 30 χρόνια.

Fuad_Shukr


Ο Σουκρ πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής επιχειρήσεων της οργάνωσης, καθώς και μέλος του στρατιωτικού τμήματος από την ίδρυσή του.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Νασράλα, αλλά και μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ.

Φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983 στη Βηρυτό κατά στρατώνα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ η οποία άφησε 241 νεκρούς στρατιώτες. Συνεργάτης του ήταν ο Ιμάντ Μουγνίγε, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008 στη Δαμασκό, κατά τα φαινόμενα από το Ισραήλ.

Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, ο Σουκρ «βοήθησε τους μαχητές [ενν. της Χεζμπολάχ] και τα στρατεύματα του φιλοσυριακού καθεστώτος» καθώς μάχονταν κατά των δυνάμεων κατά του Άσαντ.

Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ιστότοπος Rewards for Justice του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Φουάντ Σουκρ είναι επίσης γνωστός ως al-Hajj Mohsin. Ο Σουκρ υπηρετεί στο «ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ», βοηθώντας μαχητές της Χεζμπολάχ και φιλοσυριακά στρατεύματα του καθεστώτος στη «στρατιωτική εκστρατεία της Χεζμπολάχ εναντίον των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης στη Συρία».

Ο διοικητής της Χεζμπολάχ «έπαιξε κεντρικό ρόλο στον βομβαρδισμό στις 23 Οκτωβρίου 1983 στους Στρατώνες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Βηρυτό που σκότωσε 241 Αμερικανούς στρατιωτικούς και τραυμάτισε άλλους 128.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον όρισε ως «Ειδικά χαρακτηρισμένο παγκόσμιο τρομοκράτη σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα 13224», περισσότερα από τέσσερα χρόνια αφότου το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Σουκρ και σε δύο άλλους ηγέτες της Χεζμπολάχ.



Επιπλέον, οι IDF τον έχουν κατονομάσει ως διοικητή του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ.

Το Al-Arabiya μετέδωσε νψρίτερα ότι η επίθεση απέτυχε, χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ τις οποίες επικαλείται το Ισραήλ αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση. Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μιλούν ένα νεκρό και κάποιους τραυματίες.

Ειδησεογραφικό δίκτυο που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, το Al-Mayadeen, κάνει λόγο για 10 τραυματίες, αλλά δεν ανέφερε αν πρόκειται για πολίτες ή ένοπλοι της οργάνωσης.

Χαμάς και Χούτι καταδικάζουν την επίθεση

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι και η Χαμάς εξέδωσαν ανακοινώσεις που καταδικάζουν την ισραηλινή επίθεση με στόχο τον διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό την Τρίτη.

«Ενώ επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Λίβανο και την αντίστασή του απέναντι στη σιωνιστική αλαζονεία, εκτιμούμε τον μεγάλο ρόλο της Χεζμπολάχ στη στήριξη του παλαιστινιακού λαού, σε μια εποχή που τα αραβικά καθεστώτα έχουν εγκαταλείψει τον ρόλο και την ευθύνη τους υπερασπίζοντας τον παλαιστινιακό λαό και αντιμετωπίζοντας εγκλήματα», ανακοινώθηκε από την πολιτική πτέρυγα των Χούτι, γνωστή και ως Ανσάρ Αλλάχ.

Σε διαφορετική δήλωση, η Χαμάς δήλωσε «πλήρης αλληλεγγύη με τον αδελφό μας Λίβανο και τους αδελφούς στη Χεζμπολάχ». Η Χαμάς είπε επίσης ότι θεωρεί το ισραηλινό χτύπημα «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για ηρεμία

Η Ειδική Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ εξέφρασε την ανησυχία της αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά το "αποψινό ισραηλινό πλήγμα στα πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού", το οποίο προκάλεσε πολλές απώλειες αμάχων, όπως γράφει στην ανακοίνωσή της.

"Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση" αναφέρει, καλώντας τις δύο πλευρές, το Ισραήλ και τον Λίβανο, να εξετάσουν όλους τους διπλωματικούς τρόπους για να επιστρέψουν στη διακοπή των εχθροπραξιών και να δεσμευτούν εκ νέου στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ

Η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ δήλωσε ότι είναι σε στενή επαφή με βασικούς συνομιλητές και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης.



Ειδήσεις σήμερα:

Μακρόν: Έλλειμμα €8 εκατ. στο Ελιζέ από τις σπατάλες του - €500.000 μόνο για το δείπνο στον Κάρολο με μπλε αστακούς

Τρεις ελαφρά τραυματίες από τη σύγκρουση φορτηγού με τρένο με 130 επιβάτες στην Αυλίδα - Δείτε φωτογραφίες

Δώρα Γκουντούρα: Άρχισαν να ουρλιάζουν, δεν άφηναν να συνεχιστεί ο αγώνας, καταγγέλλει ο σύντροφός της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης