ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα έως την Πέμπτη - Πού θα είναι ορατό το Βόρειο Σέλας

ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα έως την Πέμπτη - Πού θα είναι ορατό το Βόρειο Σέλας

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για γεωμαγνητική καταιγίδα έντασης G3, το Σέλας θα μπορούσε να είναι ορατό ακόμα και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη

aurora
Η έντονη ηλιακή δραστηριότητα ώθησε το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) να εκδώσει μία νέα προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα έως την 1η Αυγούστου.

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για γεωμαγνητική καταιγίδα έντασης G3, το Σέλας θα μπορούσε να είναι ορατό στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη γύρω στους 50° (δείτε το παρακάτω βίντεο). Προηγούμενες γεωμαγνητικές καταιγίδες αυτού του μεγέθους έχουν προκαλέσει σέλας μέχρι το Ιλινόις και το Όρεγκον των ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Ο ένοχος; Μια σειρά από ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις που απελευθερώθηκαν από τον Ήλιο το Σαββατοκύριακο.

Τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, γνωστά ως ιόντα, που απελευθερώνονται κατά τα γεγονότα αυτά, όταν συγκρούονται με τη μαγνητόσφαιρα της Γης μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Η πρώτη από αυτές τις στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CME) έπληξε το μαγνητικό πεδίο της Γης χθες, 30 Ιουλίου, πυροδοτώντας γεωμαγνητική καταιγίδα.

Κατά τη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων, τα ιόντα συγκρούονται με αέρια στη γήινη ατμόσφαιρα και απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή φωτός, το οποίο αναγνωρίζουμε ως Βόρειο Σέλας (aurora borealis) στο βόρειο ημισφαίριο, ή ως Νότιο Σέλας (aurora australis) στο νότιο ημισφαίριο.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες ταξινομούνται από τη ΝΟΑΑ, ως προς την έντασή τους, σε μια κλίμακα G: Από G1 την πιο αδύναμη, έως G5 την πιο ισχυρή.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μετά από επίθεση στην Τεχεράνη

Κόντρα κορυφής για τις υποκλοπές μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου

Φωτιά στο Αχλαδοχώρι Σερρών - Εστάλη μήνυμα από το 112, ξεκίνησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης