Δολοφονία Χανίγια: Οι πέντε πιθανοί διάδοχοί του

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς θεωρούνταν πιο μετριοπαθής σε σύγκριση με τα σκληροπυρηνικά στελέχη της οργάνωσης - Το BBC αναφέρει τα 5 πρόσωπα που ενδέχεται να τον διαδεχθούν

Βράζει η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινή επιδρομή του στο σπίτι του στη Τεχεράνη.

Πολλοί διπλωμάτες θεωρούσαν τον Χανίγια, πιο μετριοπαθή σε σύγκριση με τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης.

Μετά την δολοφονία του, το BBC αναφέρει τους πέντε πιθανούς διαδόχους του.

Γιαχία Σινουάρ



Ο ηγέτης του κινήματος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, γεννήθηκε το 1962.

Είναι ο ιδρυτής της υπηρεσίας ασφαλείας της Χαμάς, γνωστής ως Majd, η οποία διαχειρίζεται θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ερευνά ύποπτους ισραηλινούς πράκτορες και εντοπίζει αξιωματικούς των ισραηλινών πληροφοριών και υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Σινουάρ έχει συλληφθεί τρεις φορές.

Μετά την τρίτη του σύλληψη το 1988, καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια.

Ωστόσο, ήταν ανάμεσα στους 1.027 Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς Άραβες κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ με αντάλλαγμα έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατήθηκε αιχμάλωτος για περισσότερα από πέντε χρόνια από τη Χαμάς.

Ο Σινουάρ επέστρεψε στο αξίωμά του ως κορυφαίος ηγέτης στη Χαμάς και διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2017.
Το 2015, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν το όνομά του τη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών».

Μοχάμεντ Ντέιφ - «Ο Επισκέπτης»



Ο διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ θεωρείται ο εγκέφαλος της σφαγής στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023 όπου σκοτώθηκαν 260 άτομα που συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ μουσικής «Supernova».

Για το Ισραήλ, ο μονόφθαλμος Ντέιφ, αποτελεί επί χρόνια αγκάθι για το Ισραήλ παρά τις πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που έχει ανέλθει στις τάξεις της Χαμάς, ενώ στο παρελθόν επέζησε από πέντε απόπειρες δολοφονίας, στις οποίες σκοτώθηκαν η γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Ο ίδιος έχασε τα δύο πόδια και το ένα του χέρι.

Ο Ντέιφ, ο οποίος κατασκεύαζε βόμβες, σχεδίασε προσεκτικά την αιματηρή επίθεση στη Γάζα που αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Διέταξε τους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά και μπουλντόζες ώστε να διαπεράσουν τους φράχτες που περιβάλλουν τη Γάζα για να περάσουν εκατοντάδες άλλοι.

Το Ισραήλ τον έβαλε στη φυλακή το 2000, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης ή Ιντιφάντα.

Το πολεμικό του ψευδώνυμο είναι «Επισκέπτης» και παραπέμπει στην πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ στην ιδιοκτησία διαφορετικών συμπαθούντων για να μείνουν μακριά από το στόχαστρο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ντέιφ, ο οποίος βρισκόταν πίσω από ένα δεκαετές πρόγραμμα για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από τη Γάζα, γεννήθηκε ως Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς το 1965, όταν η Γάζα ήταν υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου.

Ο Ντέιφ έγινε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam μετά τη δολοφονία του Σαλάχ Σεχάντ από το Ισραήλ τον Ιούλιο του 2002.

Mαρουάν Ίσα - ο «άνθρωπος Σκιά»



Για τους Ισραηλινούς ο στρατιωτικός υποδιοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά τον Μάρτιο του 2023, ωστόσο η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

Ο Μαρουάν Ίσα είναι ο αναπληρωτής αρχιστράτηγος των Ταξιαρχιών Izz al-Din al-Qassamς.
Ο ανώτερος διοικητής της Χαμάς είναι επίσης γνωστός ως ο «Άνθρωπος Σκιά» (Shadow Man) και θεωρείται το δεξί χέρι του Μομάχεντ Ντέιφ.

Πριν από τις αναφορές για τον θάνατό του, το όνομά του ήταν στη λίστα των πιο καταζητούμενων του Ισραήλ. Τραυματίστηκε όταν η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ επιχείρησε να τον δολοφονήσει το 2006.

Οι ισραηλινές δυνάμεις τον είχαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα επί πέντε χρόνια λόγω των διασυνδέσεών του με τη Χαμάς.

Η Παλαιστινιακή Αρχή τον συνέλαβε το 1997, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα το 2000.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν επίσης το σπίτι του δύο φορές κατά τη διάρκεια εισβολών στη Γάζα το 2014 και το 2021, σκοτώνοντας τον αδελφό του.

Χαλέντ Μεσάαλ



Γεννήθηκε στη Δυτική Όχθη το 1956 και θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης Χαμάς.

Υπό τις οδηγίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, επιχείρησε να τον δολοφονήσει το 1997, ενώ ζούσε στην Ιορδανία.

Οι πράκτορες της Μοσάντ μπήκαν στην Ιορδανία με πλαστά καναδικά διαβατήρια και του έκαναν ένεση με τοξική ουσία ενώ περπατούσε στο δρόμο.

Για την απόπειρα δολοφονίας, οι ιορδανικές αρχές συνέλαβαν δύο μέλη της Μοσάντ. Ο αείμνηστος βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό του Ισραήλ το αντίδοτο για την ουσία στην οποία χορηγήθηκε με ένεση στο Μεσάαλ.

Αντιμετωπίζοντας την πίεση από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Νετανιάχου παρείχε το αντίδοτο αφού αρχικά είχε απορρίψει το αίτημα.

Ο Μεσάαλ, ο οποίος σήμερα ζει στο Κατάρ, επισκέφτηκε τη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά το 2012, με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους να τον υποδέχονται θερμά.

Η Χαμάς εξέλεξε τον Ισμαήλ Χανίγια για να διαδεχτεί τον Μεσάαλ ως επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου.

Το 2017 έγινε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης στο εξωτερικό.

Μαχμούντ Ζαχάρ



Γεννήθηκε στη Γάζα το 1945 από πατέρα Παλαιστίνιο και μητέρα Αιγύπτια.

Θεωρείται ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς και μέλος της πολιτικής ηγεσίας του κινήματος.

Πήγε σχολείο στη Γάζα και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο στο Κάιρο. Εν συνεχεία, εργάστηκε ως γιατρός στη Γάζα και στην Χαν Γιουνίς.

Οι ισραηλινές αρχές όμως φρόντισαν για την απόλυσή του λόγω της πολιτικής του ιδεολογίας.

Ο Μαχμούντ Ζαχάρ έμεινε φυλακισμένος μέχρι το 1988, μήνες μετά την ίδρυση της Χαμάς.

Ήταν μεταξύ εκείνων που απελάθηκαν από το Ισραήλ.

Με το κίνημα της Χαμάς να κερδίζει τις παλαιστινιακές γενικές εκλογές το 2006, ο Ζαχάρ εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια. Στη συνέχεια αποσύρθηκε από το αξίωμά του.

Το Ισραήλ επιχείρησε να τον δολοφονήσει το 2003, όταν ένα αεροπλάνο έριξε βόμβα στο σπίτι του στην πόλη της Γάζας. Η επίθεση τον άφησε με ελαφρά τραύματα, αλλά σκότωσε τον μεγαλύτερο γιο του, Χαλέντ.

Ο δεύτερος γιος του, Χοσάμ, ο οποίος ήταν μέλος της Ταξιαρχίας Αl-Qassam, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα το 2008.

Ειδήσεις σήμερα:

Φόβοι γενίκευσης της σύρραξης στην Μέση Ανατολή: Η δολοφονία Χανίγια «δεν θα μείνει ατιμώρητη» διαμηνύει η Χαμάς

Αντιδράσεις για τη σφιχτή αγκαλιά και το φιλί του Μακρόν με τη Γαλλίδα υπουργό Αθλητισμού - «Είναι ανάρμοστο»

Θρίλερ με αποστεωμένη Αμερικανίδα που βρέθηκε αλυσοδεμένη σε δέντρο σε ένα ινδικό δάσος 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr