Βενεζουέλα: Βανδαλισμοί στα αγάλματα του Ούγκο Τσάβες από τους διαδηλωτές

Τουλάχιστον επτά αγάλματα του πρώην ηγέτη έχουν βανδαλιστεί

Ολοένα και πιο αιματηρές γίνονται οι διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα που ξεκίνησαν μετά την εκλογή του Νικολάς Μαδούρο ως προέδρου της χώρας. Αναφορές από διεθνή ειδησεογραφικά μέσα κάνουν λόγο για πάνω από 10 νεκρούς, με την Washington Post να αναφέρεται σε 16 άτομα που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, ενώ το CNN μιλά για 11 άτομα νεκρά.

Ενώ οι διαδηλώσεις που αφορούν στην αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα συνεχίζονται, μερίδα των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στρέφεται τώρα και στον προκάτοχο και πολιτικό μέντορα του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες.

Τουλάχιστον επτά αγάλματα του πρώην ηγέτη έχουν βανδαλιστεί από τους διαδηλωτές, ορισμένα αποκεφαλίστηκαν με βαριοπούλες και άλλα γκρεμίστηκαν εντελώς, σύμφωνα με αναφορές του Guardian. Βίντεο από αντίστοιχους βανδαλισμούς, ωστόσο, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα.



Στην παραθαλάσσια πόλη Λα Γκουάιρα, 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καράκας, μια ομάδα διαδηλωτών γκρέμισε ένα μνημείο του Τσάβες ύψους 3,5 μέτρων, το οποίο είχε εγκαινιάσει το 2017 ο Μαδούρο, φωνάζοντας: «Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει».

Μόλις αφαιρέθηκε, το άγαλμα σύρθηκε από μοτοσικλέτες σε όλη την πλατεία, περιλούστηκε με βενζίνη και πήρε φωτιά, ανέφερε το Associated Press.

Στο Κόρο, οι διαδηλωτές βιντεοσκοπήθηκαν να επιτίθενται σε ένα τσιμεντένιο άγαλμα του Τσάβες, του πρώην αλεξιπτωτιστή που κυβέρνησε τη Βενεζουέλα από το 1999 μέχρι τον θάνατό του το 2013. Επευφημίες ξέσπασαν όταν το μνημείο έπεσε και ένας διαδηλωτής ανέμιζε μια σημαία της Βενεζουέλας πάνω από τα θρυμματισμένα απομεινάρια.



Στην πόλη Calabozo, στην πολιτεία Guárico, διαδηλωτές χρησιμοποίησαν σφυριά και έναν μεταλλικό στύλο για να σπρώξουν ένα άλλο ομοίωμα του Τσάβες που χαιρετούσε.

Ο μεγάλος αριθμός των αγαλμάτων που καταστράφηκαν είναι πρωτοφανής, δήλωσε ο Jesús Castellanos, σύμβουλος της ΜΚΟ Transparencia Electoral, για την εκλογική διαφάνεια.

«Η καταστροφή τόσων πολλών αγαλμάτων ταυτόχρονα είναι προϊόν του επιπέδου της δυσαρέσκειας για το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) που κήρυξε νίκη του Μαδούρο, η οποία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των όσων συνέβησαν την Κυριακή», δήλωσε ο Castellanos.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Καραϊβάζ: Αθώοι λόγω αμφιβολιών οι δύο κατηγορούμενοι

Ινδία: Θρίλερ με αποστεωμένη Αμερικανίδα που βρέθηκε αλυσοδεμένη σε δέντρο σε ένα δάσος

Ολυμπιακοί Αγώνες: Φόρτσαρε (2-0 τον Μπάεζ) και προκρίθηκε στα προημιτελικά ο Τσιτσιπάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr