Επανήλθαν τα χαμόγελα στη Wall Street - Ισχυρά κέρδη άνω του 2,5% για τον Nasdaq

Επανήλθαν τα χαμόγελα στη Wall Street - Ισχυρά κέρδη άνω του 2,5% για τον Nasdaq

Διπλή ώθηση για όλους τους δείκτες από το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές και το θετικό σήμα της Fed για την προοπτική έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης - Οι δηλώσεις-κλειδί του Τζερόμ Πάουελ

28063155
Συνταγή επιτυχίας για τους δείκτες της Wall Street αποτέλεσε η διπλή ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές και τη Federal Reserve με αποτέλεσμα ο Dow Jones να φλερτάρει και πάλι με το ορόσημο των 41.000 μονάδων (μάλιστα πρόσκαιρα το πέρασε και πάλι) και τον Nasdaq να καταγράψει άλμα άνω του 2,50%, αν και πρόσκαιρα είχε ξεπεράσει και το 3%.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε στις 40.842 μονάδες αυξημένος κατά 0,24%, ο S&P 500 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,58% φτάνοντας τις 5.522 μονάδες και ο Nasdaq εκτοξεύτηκε στο +2,64% και τις 17.599 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές ο Dow κατάφερε να κερδίσει τα σκήπτρα του Ιουλίου, που μάλιστα ήταν και ο καλύτερος μήνας του για τη φετινή χρονιά με κέρδη άνω του 4%. Για το μήνα ο S&P 500 πρόσθεσε περίπου 1%, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε στο αντίθετο ρεύμα με απώλειες περίπου 1%.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν σημαντικό έδαφος μετά και τις δηλώσεις Πάουελ με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,094% και του 2ετούς να πέφτει στο 4,315%.

Κλείσιμο
Το θετικό momentum στην αγορά είχε ξεκινήσει από νωρίς με οδηγό τις τεχνολογικές μετοχές και τις εταιρείες ημιαγωγών «χτίζοντας» ισχυρά κέρδη σε S&P 500 και Nasdaq.

Έτσι, mega caps του κλάδου, όπως η Apple, η Amazon και η Meta, που μάλιστα θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, πήραν και πάλι τα… πάνω τους. Αν και παράγοντας-κλειδί ήταν το μίνι ράλι της Nvidia που έφτασε να κερδίζει πάνω από 12%, καθώς ονομάστηκε κορυφαία επενδυτική επιλογή (top pick) από την Morgan Stanley.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα εταιρείες μικροτσίπ, όπως η AMD, οι μετοχές του κλάδου πρωταγωνίστησαν στο σημερινό ράλι.

Παράλληλα η Fed και οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ κατάφεραν να κρατήσουν το καλό κλίμα στην αγορά και τις προσδοκίες για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τον Σεπτέμβριο.

Η FOMC διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% με 5,50% που περίμενε η αγορά. Όμως, πήγε και ένα βήμα πιο πέρα υιοθετώντας μια σαφώς πιο μετριοπαθή φρασεολογία στην ανακοίνωση της, βασιζόμενη στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στο μέτωπο του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας.

Από την πλευρά του, ο Τζερόμ Πάουελ, κατά τις καθιερωμένες δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση είδε το ποτήρι… μισογεμάτο σχολιάζοντας πως είναι πιθανή η μείωση των επιτοκίων από το Σεπτέμβριο.

Βεβαίως ο πρόεδρος της Fed υπήρξε, ως συνήθως, προσεκτικός αποφεύγοντας να δεσμευτεί σε μια συγκεκριμένη στρατηγική ή ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όμως, ήταν σαφώς πιο μετριοπαθής και αισιόδοξος, γεγονός που δεν διέφυγε της προσοχής των επενδυτών.

Έτσι, αν και τόνισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ξεκαθάρισε πως χρειάζονται περισσότερα θετικά στοιχεία ώστε να αλλάξει ρότα το συμβούλιο. «Είμαστε πολύ κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο» επεσήμανε προσθέτοντας από την άλλη ότι δεν είναι απαραίτητο το συμβούλιο να περιμένει να δει τον πληθωρισμό στο 2% για να ξεκινήσει τη χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής.

Το γεγονός ότι ο κ. Πάουελ παραδέχτηκε, έστω και πρόσκαιρα, ότι η μείωση των επιτοκίων είναι στο τραπέζι του Σεπτεμβρίου έδωσε νέα ισχυρή ώθηση στους δείκτες, όμως καθώς ο πρόεδρος της Fed προσπάθησε και να συγκρατήσει τις προσδοκίες της αγοράς τα κέρδη στους δείκτες συρρικνώθηκαν. Ο Dow επανήλθε κάτω από τις 41.000 και το άλμα του Nasdaq κατέβηκε κοντά στο 2,5%.

Σε κάθε περίπτωση ο απολογισμός της ημέρας είναι θετικός μετά από ένα δύσκολο διάστημα, κυρίως για τις τεχνολογικές εταιρείες.

Στις κερδισμένες της ημέρας ξεχωρίζει και η μετοχή της επίσης ταλαιπωρημένης Boeing, καθώς η αγορά επικρότησε την ανακοίνωση της επιλογής του Κέλι Όρτμπεργκ για τη θέση του νέου CEO του γίγαντα της αεροναυπηγικής.

Στον αντίποδα υπό πίεση βρέθηκαν η Humana αλλά και η Pinterest μετά το αδύναμο guidance που εξέδωσαν, ενώ τα απογοητευτικά αποτελέσματα ώθησαν προς τα κάτω την Skyworks Solutions, την Bunge και την Marriott International.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αίας Μανθόπουλος: Ο γιος του υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ - Κάνοντάς τον υπερήφανο, έγραψε ο 18χρονος

Πέθανε ο Νίκος Κυριακίδης, ο Νιόνιος από το «Κωνσταντίνου και Ελένης»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Ιταλός κολυμβητής, Τόμας Τσεκόν, είναι για τα social media «ο πιο όμορφος αθλητής»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης