Το Ιράν κατηγορεί και τις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Χανίγια - Δεν είχαμε καμία εμπλοκή, λένε οι Αμερικανοί

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι βρίσκεται πίσω από την επιδρομή κατά του ηγέτη της Χαμάς

Ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ισχυριζόμενος ότι δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς την έγκριση και την υποστήριξη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Η ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών ως στρατηγικού συμμάχου τους και των κύριων υποστηρικτών του ισραηλινού καθεστώτος στην περιοχή δεν μπορεί να αγνοηθεί σε αυτό το φρικτό έγκλημα», δήλωσε ο Σαΐντ Ιραβανί, μόνιμος εκπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στον ΟΗΕ, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.

Η Χαμάς είπε ότι ο πολιτικός της ηγέτης σκοτώθηκε σε επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Χανίγια.

«Το Ισραήλ επιδίωκε επίσης έναν πολιτικό στόχο με αυτή την πράξη, με στόχο να διαταράξει την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η οποία έχει δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της εποικοδομητικής δέσμευσης με τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο Ιράβανι.

Νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνώριζαν ούτε εμπλέκονταν στον προφανή θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν ανεξάρτητη επιβεβαίωση ως προς τους ισχυρισμούς της Χαμάς σχετικά με τον θάνατό του».

Οι ΗΠΑ προτρέπουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στηρίξει το Ισραήλ

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής Πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξει αυτό που αποκάλεσε το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι επιθέσεων» από ομάδες όπως η Χεζμπολάχ. Κάλεσε επίσης το συμβούλιο να θεωρήσει υπεύθυνο το Ιράν για την υποστήριξή του σε τέτοιες ομάδες, καθώς και για τις υποτιθέμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται έναντι επιθέσεων της Χεζμπολάχ και άλλων τρομοκρατών», είπε ο Γουντ. «Αυτό ακριβώς έκανε στις 30 Ιουλίου».

Ο Γουντ είπε ότι αν και οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο «χτύπημα» του Ισραήλ στις 30 Ιουλίου στον Λίβανο, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Χεζμπολάχ ήταν υπεύθυνη για την επίθεση στο Υψίπεδο του Γκολάν που κόστισε τη ζωή σε 12 παιδιά»

Ο Γουντ σημείωσε ότι το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί με τις υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόσθετα μέτρα.



Ειδήσεις σήμερα:

Αίας Μανθόπουλος: Ο γιος του υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ - Κάνοντάς τον υπερήφανο, έγραψε ο 18χρονος

Πέθανε ο Νίκος Κυριακίδης, ο Νιόνιος από το «Κωνσταντίνου και Ελένης»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Ιταλός κολυμβητής, Τόμας Τσεκόν, είναι για τα social media «ο πιο όμορφος αθλητής»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr