Βενεζουέλα: Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης καλεί σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του Μαδούρο

Αλλαγή τακτικής μετά τις δηλώσεις του προέδρου Μαδούρο που έδειξαν πως δεν έχει καμιά πρόθεση να παραχωρήσει την εξουσία

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, κάλεσε χθες Τετάρτη το βράδυ μέσω X σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, αποτέλεσμα που απορρίπτει η δική της πλευρά, υποστηρίζοντας πως επικράτησε ο δικός της υποψήφιος.

«Προτείναμε στο καθεστώς να αποδεχτεί δημοκρατικά την ήττα του (...) αλλά αυτό επέλεξε τον δρόμο της καταστολής, της βίας και των ψεμάτων. Επαφίεται πλέον σε όλους εμάς να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ας κινητοποιηθούμε», ανέφερε μέσω X.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε «να αρχίσει διαπραγματεύσεις» για την «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Διαδηλώσεις αμέσως μετά την ανακοίνωση πως επανεξελέγη ο κ. Μαδούρο για τρίτη εξαετή θητεία κατεστάλησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Από τη Δευτέρα, τουλάχιστον 11 πολίτες σκοτώθηκαν σε επεισόδια, σύμφωνα με ΜΚΟ. Η αντιπολίτευση αναφέρεται σε 16 «δολοφονίες».

Σύμφωνα με την εισαγγελία, τέθηκαν υπό κράτηση 750 άνθρωποι.

Ως τώρα η αντιπολίτευση δεν καλούσε σε διαδηλώσεις. Ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, ο υποψήφιός της, εκτίμησε μάλιστα τη Δευτέρα πως οι κινητοποιήσεις που έγιναν εκείνη την ημέρα δεν συνεισέφεραν στον «σκοπό».

Όμως οι δηλώσεις του προέδρου Μαδούρο έδειξαν πως δεν έχει καμιά πρόθεση να παραχωρήσει την εξουσία και η αντιπολίτευση, που λογαριάζει στη διεθνή υποστήριξη και πίεση στο Καράκας, μάλλον αλλάζει τακτική.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE), που η αντιπολίτευση ερίζει πως βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, ο κ. Μαδούρο, 61 ετών, πολιτικός κληρονόμος του προέδρου Ούγο Τσάβες (1999-2013), επανεξελέγη για τρίτη εξαετή θητεία με το 51,2%, ή 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του έλαβε 44,2%.

Το CNE, κάνοντας λόγο για πειρατεία στα συστήματα πληροφορικής του, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη και αναλυτικά αποτελέσματα.

Η αντιπολίτευση αντιτείνει πως με βάση δική της καταμέτρηση, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια —ο οποίος αντικατέστησε την κυρία Ματσάδο, αφού δεν της επετράπη να είναι εκείνη υποψήφια πρόεδρος— έλαβε το 67% των ψήφων. Αρχικά, η κυρία Ματσάδο δήλωνε πως έλαβε το 73%.



Ειδήσεις σήμερα:

Επιτέθηκε στη σύντροφο του γιου του και έβγαζε βίντεο για να το ανεβάσει στο TikTok

Καβγάς Μαδούρο και Μασκ - Τον προσκάλεσε σε ζωντανό αγώνα πάλης γιατί τον είπε δικτάτορα

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια - Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr