To Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον εγκέφαλο της σφαγής στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το συγκρότημα που κρυβόταν - Εξοντώσαμε τον Μπιν Λάντεν της Γάζας, είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας - Ο 58χρονος Ντέιφ αποτελούσε επί χρόνια αγκάθι για το Ισραήλ παρά τις πολλές απόπειρες εξόντωσής του

Οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν πως ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ εξολοθρεύτηκε σε αεροπορική επιδρομή.

Πρόκειται για τον εγκέφαλο της σφαγής στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν περίπου 260 άνθρωποι που συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ μουσικής «Supernova» σκοτώθηκαν.



Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το συγκρότημα που ανήκε στον διοικητή της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς στις 13 Ιουλίου. Εκεί κρυβόταν ο Ντέιφ. Μαζί με τον Μοχάμεντ Ντέιφ σκοτώθηκαν και άλλοι τρομοκράτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.






Για το Ισραήλ, ο 58χρονος μονόφθαλμος Ντέιφ, αποτελούσε επί χρόνια αγκάθι για το Ισραήλ παρά τις πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που είχε ανέλθει στις τάξεις της Χαμάς, ενώ στο παρελθόν επέζησε από πέντε απόπειρες δολοφονίας, στις οποίες σκοτώθηκαν η γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Ο ίδιος έχασε τα δύο πόδια και το ένα του χέρι.

Ο Ντέιφ, ο οποίος κατασκεύαζε βόμβες, σχεδίασε προσεκτικά την αιματηρή επίθεση στη Γάζα που αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Διέταξε τους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά και μπουλντόζες ώστε να διαπεράσουν τους φράχτες που περιβάλλουν τη Γάζα για να περάσουν εκατοντάδες άλλοι.

Το Ισραήλ τον έβαλε στη φυλακή το 2000, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης ή Ιντιφάντα.

Το πολεμικό του ψευδώνυμο ήταν «Επισκέπτης» και παρέπεμπε στην πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ τους σε σπίτια και ιδιοκτησίες διαφορετικών συμπαθούντων προκειμένου να μένουν μακριά από το στόχαστρο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ντέιφ, ο οποίος βρισκόταν πίσω από ένα δεκαετές πρόγραμμα για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από τη Γάζα, γεννήθηκε ως Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς το 1965, όταν η Γάζα ήταν υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου.

Ο Ντέιφ έγινε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam μετά τη δολοφονία του Σαλάχ Σεχάντ από το Ισραήλ τον Ιούλιο του 2002.

Γκαλάντ: Εξοντώθηκε ο «Οσάμα Μπιν Λάντεν της Γάζας»

Τη δολοφονία του Ντέιφ επιβεβαίωσε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας με ανάρτησή του στο Twitter.

Σε αυτήν, ανέφερε:



«Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο «Οσάμα Μπιν Λάντεν της Γάζας», εξοντώθηκε στις 13 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία διάλυσης της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής αρχής στη Γάζα και στην επίτευξη των στόχων αυτού του πολέμου.

Η επιχείρηση διεξήχθη με ακρίβεια και επαγγελματισμό από τις IDF και τη Σιν Μπετ. Η επιχείρηση αυτή αντανακλά το γεγονός ότι η Χαμάς αποσυντίθεται και ότι οι τρομοκράτες της μπορούν είτε να παραδοθούν είτε να εξοντωθούν.

Το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ θα καταδιώξει τους τρομοκράτες της Χαμάς - τόσο τους σχεδιαστές όσο και τους δράστες της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή».



Ειδήσεις σήμερα:

Σπαραγμός στην κηδεία της 12χρονης και του 44χρονου πατέρα της που σκοτώθηκαν στο τροχαίο της Μεσσηνίας

Ο 51χρονος Τούρκος με το χέρι στην τσέπη και χωρίς εξοπλισμό που πήρε ασημένιο στη σκοποβολή - Bίντεο και φωτογραφίες


Ασκήθηκε δίωξη σε 17χρονο για τη σφαγή με τα 3 νεκρά παιδιά στο Σάουθπορτ της Βρετανίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr