Μπάιντεν: «Διπλωματικός άθλος» η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Μπάιντεν: «Διπλωματικός άθλος» η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαιωσε ότι ανάμεσα σε αυτούς που απεελευθερώθηκαν είναι ο δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν - «Επιστρέφουν στο σπίτι τους» - «Μίλησα μαζί τους, δεν χρειάζεται να μιλήσω με τον Πούτιν» είπε στις δηλώσεις του

29067815
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα ένα "διπλωματικό άθλο", αναφερόμενος σε μια "ιστορική" ανταλλαγή, την "μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου", όπως την χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος.

Σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν δήλωσε πως ορισμένες από τις γυναίκες και τους άνδρες που απελευθερώθηκαν βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής κρατούνταν άδικα επί χρόνια.

"Η συμφωνία απελευθέρωσης ήταν ένας διπλωματικός άθλος", τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ότι τρεις Αμερικανοί υπήκοοι και ένας μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ είναι μεταξύ των 16 ατόμων που απελευθέρωσε η Ρωσία, μεταξύ των οποίων πέντε Γερμανοί και επτά Ρώσοι.

Κλείσιμο


Οι ΗΠΑ και τέσσερις σύμμαχοι τους κατέληξαν σε συμφωνία με τη Ρωσία για τη ανταλλαγή κρατουμένων, που περιλαμβάνει την απελευθέρωση 16 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς και του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Μίλησε με τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν
   
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι συνομίλησε με τους πρώην κρατουμένους που αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα από τη Ρωσία, οι οποίοι επικοινώνησαν επίσης τηλεφωνικά με συγγενείς τους.

«Σε μερικές ώρες θα υποδεχτούμε στην πατρίδα τους συμπατριώτες μας», είπε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις «δίκες παρωδίες» που οργάνωσε η Ρωσία σε βάρος των τριών Αμερικανών, όπως έγινε και στην περίπτωση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς. «Οι ρωσικές αρχές τους συνέλαβαν, τους καταδίκασαν σε δίκες θεάματα σε βαριές ποινές κάθειρξης, χωρίς καμία νομιμοποίηση», είπε.

29067814

Ο Μπάιντεν είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να μιλήσει με τον Πούτιν», αλλά χαιρέτισε τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας. «Σήμερα αποδεικνύεται γιατί χρειάζεσαι φίλους σε αυτόν τον κόσμο», είπε, εξηγώντας ότι «οι σύμμαχοι έλαβαν τολμηρές και θαρραλέες αποφάσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι για την ανταλλαγή των κρατουμένων χρειάστηκαν «σημαντικές παραχωρήσεις» εκ μέρους της Γερμανίας. Όταν όμως ρωτήθηκε τι ζήτησε η Γερμανία για να συνεργαστεί, απάντησε: «Τίποτα».

29067847

Η Χάρις επιστρέφει στην Ουάσινγκτον

Η αντιπρόεδρος και υποψήφια για την προεδρία Κάμαλα Χάρις θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από το Χιούστον όπου περιοδεύει, για να υποδεχτεί τους Αμερικανούς πρώην κρατουμένους, είπε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Η Χάρις βρισκόταν στο Τέξας για την κηδεία της πρώην βουλευτίνας Σίλα Τζάκσον Λι, σημαντικής προσωπικότητας της αφροαμερικανικής κοινότητας και αγωνίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Τζάκσον Λι πέθανε στις 19 Ιουλίου, σε ηλικία 74 ετών, από καρκίνο στο πάγκρεας.

Με διαπραγματεύσεις που έγιναν με άκρα μυστικότητα και διήρκησαν πάνω από ένα χρόνο, η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό επίτευγμα για τα μέρη και θα παρουσιαστεί από την αμερικανική κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ως επιτυχία στην εξωτερική πολιτική, λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν ευχαρίστησε την Τουρκία για την παροχή κρίσιμης υλικοτεχνικής υποστήριξης στην ανταλλαγή κρατουμένων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ντόναλντ Τραμπ: Ο ανιψιός του, Φρεντ, στηρίζει Κάμαλα Χάρις και λέει πως «κάθε οικογένεια έχει έναν τρελό θείο»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ιταλίδα πυγμάχος εγκατέλειψε το ρινγκ στα 46'' του αγώνα της με την Αλγερινή intersex αντίπαλο της - Δείτε βίντεο

Κηδεία πρίγκιπα Μιχαήλ: Ποιοι «γαλαζοαίματοι» έδωσαν το παρών στην κηδεία του Michel de Grèce - Στο Τατόι έγινε η ταφή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης