Σε κλίμα διεθνούς ανησυχίας η ταφή Χανίγια: Μπαράζ χτυπημάτων κατά της Χαμάς, ραντεβού για αντίποινα στην Τεχεράνη

Σε κλίμα διεθνούς ανησυχίας η ταφή Χανίγια: Μπαράζ χτυπημάτων κατά της Χαμάς, ραντεβού για αντίποινα στην Τεχεράνη

Στην Ντόχα η σορός του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης - Θα ταφεί μετά τις προσευχές στο τέμενος Ιμάμ Μοχάμαντ μπεν Άμπντελ Ουαχάμπ, το μεγαλύτερο της πρωτεύουσας του Κατάρ

tehran_huneral_haniyeh
Η πρωτεύουσα του Κατάρ θα αποτελέσει την τελευταία κατοικία για τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, η σoρός του οποίου έφτασε χθες στην Ντόχα, ενόψει της σημερινής ταφής του. Ήδη, οι εικόνες από την νεκρώσιμη ακολουθία στην Τεχεράνη έκαναν το γύρο του κόσμου, με τη σωρό του Χανίγια να ακολουθείται από πλήθος κόσμου, αλλά και εκκλήσεων για εκδίκηση.

Η επιλογή της Ντόχα ως τελευταίας κατοικίας για τον αρχηγό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος δεν είναι τυχαία, καθώς ο Χανίγια ζούσε επί σειρά ετών στο Κατάρ, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελούσε το βασικό συνομιλητή από παλαιστινιακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Ισμαήλ Χανίγια αναμένεται, ως εκ τούτου, να ταφεί μετά τις προσευχές στο τέμενος Ιμάμ Μοχάμαντ μπεν Άμπντελ Ουαχάμπ, το μεγαλύτερο της πρωτεύουσας του Κατάρ, την ώρα που εθνικό πένθος για την απώλειά του κήρυξαν χθες αρκετές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Τουρκία. «Μας ενίσχυες κάθε μέρα, κάνοντάς μας δυνατούς και αποφασιστικούς σαν το σίδερο. Τα χρωστάμε όλα σε εσάς» είπε, υποδεχόμενη τη σωρό του άνδρα της χθες, η χήρα του Χανίγια.

Κλείσιμο


Εν τω μεταξύ, η παρουσία του ανώτερου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά την νεκρώσιμη ακολουθία του παλαιστίνιου ηγέτη συνοδεύτηκε από συνθήματα του πλήθους, όπως «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική», εντείνοντας ακόμη περισσότερο την τεταμένη ατμόσφαιρα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, με την νεκρώσιμη τελετή για τον Ισμαήλ Χανίγια, γνωστοποιήθηκε ο θάνατος και του Μοχάμεντ Ντέιφ, κορυφαίου στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινά πλήγματα στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα. Με φόντο τα καταιγιστικά γεγονότα, αμφότεροι Χαμάς και Ιράν κατηγόρησαν το Ισραήλ και ορκίστηκαν εκδίκηση. Σε μια δεύτερη κηδεία, ωστόσο, αυτή του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, ο αρχηγός της μαχητικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε για ένα «νέο στάδιο» στη σύγκρουση.



Συναγερμός για τα αντίποινα

Με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σταθμίζει την ανάγκη για περισσότερη άμυνα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, καθώς το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για ιρανικά αντίποινα εναντίον του Ισραήλ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η ιρανική απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του χθες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τζο Μπάιντεν του μετέφερε ότι οι ΗΠΑ «θα υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ έναντι απειλών», η οποία θα περιλαμβάνει «νέες αμυντικές στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ», σύμφωνα με πηγές με γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε «όλα τα μέρη» να σταματήσουν κλιμακούμενες ενέργειες, λόγω του φόβου μήπως η σύγκρουση γενικευθεί σε περιφερειακό πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή.

Την ίδια ώρα, η απώλεια του Χανίγια έχει «παγώσει» προς το παρόν τις συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών, οι οποίες περιλάμβαναν και την επιστροφή των ομήρων. Στην προοπτική αυτή, ισραηλινοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ χθες, για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να επιτύχει κατάπαυση του πυρός, αλλά και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, καθώς συμπληρώθηκαν 300 ημέρες από την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Οι οικογένειες των ομήρων ενώθηκαν μαζί με πλήθος κόσμου, κρατώντας εικόνες των αγαπημένων τους στην Πλατεία Ομήρων, ενώ προέτρεψαν τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «να τους φέρει στο σπίτι».

Από πλευράς του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε «πολύ υψηλό συναγερμό», μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων κατά των αντιπάλων του σε πολλαπλά μέτωπα στην περιοχή, που πυροδότησε φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο.

Δόγμα Νετανιάχου

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ υψηλό συναγερμό για όλα τα σενάρια, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «θα απαιτήσουν πολύ υψηλό τίμημα για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον μας από οποιαδήποτε αρένα».

Και αυτό, γιατί στο ντόμινο επιθέσεων κατά της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας της Χαμάς προστέθηκε χθες ο στρατιωτικός ηγέτης της, Μοχάμεντ Ντέιφ στη νότια Γάζα. Σχολιάζοντας τις αναφορές για το θάνατο του Ντέιφ, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε πως «ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος του Ισραήλ για χρόνια. Η εξάλειψή του ενισχύει την απλή αρχή που έχουμε θεσπίσει: όσοι μας βλάπτουν - θα τους βλάψουμε».

Πέρα από τα αντίποινα του Ιράν, ωστόσο, τα οποία έχουν προαναγγελθεί, στο χθεσινό μνημόσυνο στη Βηρυτό, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανέφερε ότι η επί δεκαετίες σύγκρουση της ομάδας του με το Ισραήλ έφτασε σε «σημείο καμπής» και υποσχέθηκε μια επακόλουθη απάντηση στη δολοφονία του Σουκρ, ο οποίος πέθανε σε αεροπορική επιδρομή την Τρίτη. «Έχουμε μπει σε ένα νέο στάδιο διαφορετικό από το προηγούμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νασράλα, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να περιμένει την οργή των αξιότιμων ανθρώπων σε αυτό το έθνος, την εκδίκηση των αξιότιμων ανθρώπων σε αυτό το έθνος, για όλο αυτό το αίμα...».

Ραντεβού για… αντίποινα

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, ανώτεροι ηγέτες ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ευρύτερη περιοχή συναντήθηκαν χθες στην Τεχεράνη, για να συζητήσουν σχέδια για αντίποινα κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Washington Post. Ανάμεσα στους παρόντες στην συνάντηση ήταν και ο Χαμενεΐ, στην οποία συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ, ιρακινές μαχητικές ομάδες και άλλες ένοπλες δυνάμεις που συμμάχησαν με την Τεχεράνη.



Ειδήσεις σήμερα:

Τρομάζει το ντόμινο των κρουσμάτων της πανώλης των αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα - Δρομολογούνται τα επόμενα βήματα

Σκληρή μάχη στη Βουλή για το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις

Κανονικά συνεχίζονται οι αγώνες στο Παρίσι με intersex πυγμάχους παρά το σάλο με τις δύο αθλήτριες με τα ανδρικά χρωμοσώματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης