Ισμάηλ Χανίγια: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του στη Ντόχα - Δείτε βίντεο

Ισμάηλ Χανίγια: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του στη Ντόχα - Δείτε βίντεο

Η σορός του Χανίγια μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Ιράν στο Κατάρ - Η ταφή έγινε σε νεκροταφείο στο προάστιο Λουσάιλ

hanigia_kideia
Η τελετή κηδείας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Η σορός του Χανίγια μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Ιράν στο Κατάρ, όπου ζούσε τα περισσότερα από τα τελευταία χρόνια, για να ταφεί σε νεκροταφείο στο προάστιο Λουσάιλ, βόρεια της Ντόχα.



Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις μουσουλμανικές παραδόσεις, η κηδεία και η τελετή αποχαιρετισμού πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια, το πρώτο από τα οποία είναι μια ειδική προσευχή για τον εκλιπόντα σε τζαμί. Η προσευχή για τον δολοφονηθέντα ηγέτη της Χαμάς έγινε στο τζαμί του Ιμάμη Μοχάμαντ μπιν Άμπντελ Ουάχαμπ, που βρίσκεται στο κέντρο της Ντόχα.



Μετά την ολοκλήρωσή της, η σορός μεταφέρθηκε σε νεκροταφείο στη Λουσάιλ για την ταφή, όπου η πρόσβαση ήταν περιορισμένη, ενώ δήλωσαν «παρών» μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, καθώς και μέλη της οικογένειας του Χανίγια. 

Στο μεταξύ, όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να εκφράσει συλλυπητήρια και να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις πένθους σε ειδικά οργανωμένους χώρους από το βράδυ της Παρασκευής έως το βράδυ της Κυριακής.

Στο μεταξύ, το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Izzat al-Rishq κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί για την ψυχή του σε όλα τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο. «Ας είναι η σημερινή Παρασκευή μια μέρα συντριπτικής οργής που θα καταγγέλλει το έγκλημα της δολοφονίας και θα απορρίπτει τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Χανίγια σκοτώθηκε προχθές Τετάρτη, σε «αεροπορικό» πλήγμα, σύμφωνα με τη Χαμάς και ιρανικά ΜΜΕ, σε κτίριο για βετεράνους πολέμου στη βόρεια Τεχεράνη, μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ιράν, η Χαμάς και η λιβανική Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν από την πλευρά τους ότι το «μοναδικό» πλήγμα εκτός επικράτειας στο οποίο προχώρησαν προχθές το βράδυ ήταν εκείνο που σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολά, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πέντε αξιωματούχους χωρών της Μέσης Ανατολής, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφερε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε όταν πυροδοτήθηκε βόμβα κρυμμένη για σχεδόν δυο μήνες στην κατοικία όπου διέμενε, παρότι θεωρητικά το κτίριο φυλάσσεται αυστηρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς αποτελεί μέρος πελώριου συγκροτήματός τους σε πλούσια συνοικία στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε επιφυλακή ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική μετά τη δολοφονία Χανίγια

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ανδρόγυνο «έσβησε» με διαφορά λίγων ωρών


Αυξήσεις τιμών σε 843 φάρμακα: Σε ποια θα πληρώσουμε παραπάνω συμμετοχή – Δείτε παραδείγματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης