Επίπληξη του Ισραήλ στον Τούρκο πρέσβη για τον Χανίγια

Επίπληξη του Ισραήλ στον Τούρκο πρέσβη για τον Χανίγια

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του - Ο Ερντογάν κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους για τον Χανίγια

Ismail-Haniyeh-xr
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον αναπληρωτή Τούρκο πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη, επειδή η τουρκική σημαία στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ κυμάτιζε μεσίστια ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί εκδηλώσεις πένθους για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς σε ανακοίνωσή του.

Ο Χανίγια δολοφονήθηκε την Τετάρτη στην Τεχεράνη μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του Ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του, αλλά το Ιράν και σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία αυτή και έχουν ορκιστεί εκδίκηση.

Κλείσιμο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη σημερινή ημέρα, Παρασκευή, 2 Αυγούστου ημέρα εθνικού πένθους για τον Χανίγια.

Η ανακοίνωση του Κατς ανέφερε ότι ο Χανίγια ήταν ο ηγέτης της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και ξένους και οδήγησε στην ομηρεία στη Γάζα περισσότερους από 250 ανθρώπους, πυροδοτώντας τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί, απαντώντας στην ανακοίνωση του Κατς με ανάρτηση στο Χ, τόνισε: «Δεν μπορείτε να επιτύχετε ειρήνη σκοτώνοντας διαπραγματευτές, απειλώντας διπλωμάτες», σε μια προφανή αναφορά στη δολοφονία Χανίγια.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 39.000 Παλαιστίνιοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Χανίγια: Μνημόσυνο στην Αγία Σοφία κάνει ο Ερντογάν

Έτσι γεννήθηκε, έχει ηττηθεί από γυναίκες κι αυτό τα λέει όλα - Η τοποθέτηση της Ιρλανδής μποξέρ που νίκησε την Κελίφ - Δείτε βίντεο

Κράσικοφ: Ο εκτελεστής που ο Πούτιν «καιγόταν» να πάρει πίσω, επέστρεψε στη Ρωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης