Τουρκία: Το ‘πε και το ‘κανε ο Ερντογάν, τελέστηκε μνημόσυνο στην Αγία Σοφία για τον Ισμαήλ Χανίγια (βίντεο)

Ο Τούρκος πρόεδρος παρά τις αρχικές πληροφορίες δεν παρευρέθηκε στην τελετή η οποία έγινε παρουσία χιλιάδων μουσουλμάνων - «Είμαστε μάρτυρες μιας εποχής που δολοφόνοι και εισβολείς σφάζουν βάναυσα αθώους», ανέφερε ο Πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας

Τελέστηκε στην Αγία Σοφία η τελετή εις μνήμην του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, όπως είχε προαναγγείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε το «παρών» στην τελετή η οποία ακολούθησε την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

Παράλληλα με την κηδεία του Χανίγια στην Ντόχα, πραγματοποιήθηκε συμβολική τελετή στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, με χιλιάδες παρευρισκόμενους. 



Ο Πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων Erbaş τέλεσε ερήμην την νεκρώσιμο προσευχή για τον Χανίγια στην Αγία Σοφία. Δηλώνοντας ότι στο Κοράνι, όσοι αγωνίζονται για το καλό και τη μεταρρύθμιση δίνονται τα καλά νέα του ουρανού και όσοι επιδιώκουν την καταπίεση, την αδικία και τη διαφθορά, τους περιμένει μια αυστηρή τιμωρία, ο Erbaş είπε τα εξής: «Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή που η σκληρότητα και κάθε είδους κακία περιβάλλουν τον κόσμο. Διανύουμε μια εποχή όπου η ηθική και ο νόμος απουσιάζουν, οι κραυγές των καταπιεσμένων υψώνονται στον ουρανό και η η φύση καταστρέφεται».

«Είμαστε μάρτυρες της θηριωδίας των καταπιεστών και των τυράννων που μετατρέπουν τον κόσμο σε κόλαση. Είμαστε μάρτυρες μιας εποχής καταπίεσης που δολοφόνοι και εισβολείς σφάζουν βάναυσα παιδιά, βρέφη, γυναίκες, ηλικιωμένους και αθώους σε κάθε αδύναμη χώρα του κόσμου, ειδικά στη Γάζα και την Παλαιστίνη», συνεχίζει, σε δήλωση που παρέχει το τουρκικό ειδησεογραφικό μέσο Anadolu. 

Όπως αναφέρει το Anadolu,  μετά την νεκρώσιμο προσευχή που τελέστηκε ερήμην από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Θρησκευτικών Υποθέσεων, Μπουρχάν Ίσλιγεν, έγινε προσευχή για τον Χανίγια και όλους τους Παλαιστίνιους.



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Mehmet Aktaş, ο Αντιπρόεδρος του AK Party Ömer İleri, ο Γενικός Γραμματέας του AK Party Fatih Şahin, ο πρόεδρος Memur-Sen Ali Yalçın, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολλοί πολίτες ήταν μεταξύ αυτών που παρευρέθηκαν.

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου Ümraniye για να τελέσουν μια κηδεία ερήμην για τον Ισμαήλ Χανίγια, πριν την νεκρώσιμη προσευχή. 



Η δολοφονία του Χανίγια

Ο Χανίγια σκοτώθηκε σε «αεροπορικό» πλήγμα, σύμφωνα με τη Χαμάς και ιρανικά ΜΜΕ, σε κτίριο για βετεράνους πολέμου στη βόρεια Τεχεράνη, μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ιράν, η Χαμάς και η λιβανική Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν από την πλευρά τους ότι το «μοναδικό» πλήγμα εκτός επικράτειας στο οποίο προχώρησαν προχθές το βράδυ ήταν εκείνο που σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολά, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πέντε αξιωματούχους χωρών της Μέσης Ανατολής, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφερε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε όταν πυροδοτήθηκε βόμβα κρυμμένη για σχεδόν δυο μήνες στην κατοικία όπου διέμενε, παρότι θεωρητικά το κτίριο φυλάσσεται αυστηρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς αποτελεί μέρος πελώριου συγκροτήματός τους σε πλούσια συνοικία στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε επιφυλακή ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική μετά τη δολοφονία Χανίγια

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ανδρόγυνο «έσβησε» με διαφορά λίγων ωρών


Αυξήσεις τιμών σε 843 φάρμακα: Σε ποια θα πληρώσουμε παραπάνω συμμετοχή – Δείτε παραδείγματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr