Ισμαήλ Χανίγια: Χιλιάδες μουσουλμάνοι στην κηδεία του στη Ντόχα, υπό τον φόβο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Ισμαήλ Χανίγια: Χιλιάδες μουσουλμάνοι στην κηδεία του στη Ντόχα, υπό τον φόβο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Υπό δρακόντεια μέτρα στην κηδεία η οικογένειά του - Ημέρα εθνικού πένθους σε Τουρκία και Πακιστάν

haniyeh-funeral-xr
Στο Κατάρ τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, τη στιγμή που τελετές επιμνημόσυνης δέησης πραγματοποιήθηκαν σε Τουρκία, Λίβανο, Υεμένη, Πακιστάν, Μαλαισία και Ινδονησία. 

Την Παρασκευή, κι ενώ η Δύση προετοιμάζεται κι αγωνιά για τυχόν αποσταθεροποιητικές ενέργιες στη Μέση Ανατολή, χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη Ντόχα για να συμμετάσχουν στις προσευχές πριν από την ταφή του επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης, Χαμάς.



Εκπρόσωποι Παλαιστινιακών φατριών επίσης βρέθηκαν στη Ντόχα όπου ο Χανίγια έζησε μαζί με άλλα μέλη της Χαμάς. Στην κηδεία η οικογένειά του βρισκόταν υπό αυστηρή περιφρούρηση.

ismail-haniyeh-funeral__2_
ismail-haniyeh-funeral__3_


Υπενθυμίζεται ότι σε Τουρκία και Πακιστάν έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους. 

Μεταξύ εκείνων που παρέστησαν στην τελετή σε μεγάλο τέμενος βόρεια της πρωτεύουσας Ντόχα ήταν ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος μπορεί να είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς καθώς και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ήταν επίσης παρόντες.




Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε τηλεφωνικώς στο Reuters από την κηδεία: «Το μήνυμά μας στην κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) σήμερα είναι ότι βυθίζεστε βαθιά μέσα στη λάσπη και το τέλος σας είναι πιο κοντά από ποτέ. Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλες τις εξισώσεις».

Ο Χανίγια σκοτώθηκε προχθές Τετάρτη, σε «αεροπορικό» πλήγμα, σύμφωνα με τη Χαμάς και ιρανικά ΜΜΕ, σε κτίριο για βετεράνους πολέμου στη βόρεια Τεχεράνη, μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία και υποσχέθηκαν να ανταπαντήσουν. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ούτε την έχει αρνηθεί.

Δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πέντε αξιωματούχους χωρών της Μέσης Ανατολής, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφερε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε όταν πυροδοτήθηκε βόμβα κρυμμένη για σχεδόν δυο μήνες στην κατοικία όπου διέμενε, παρότι θεωρητικά το κτίριο φυλάσσεται αυστηρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς αποτελεί μέρος πελώριου συγκροτήματός τους σε πλούσια συνοικία στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Ο Χανίγια ήταν το πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της Χαμάς καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Γάζα και είχε λάβει μέρος στις έμμεσες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός. Θεωρείτο από πολλούς διπλωμάτες μετριοπαθής συγκριτικά με τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης μέσα στη Γάζα, αν και ορισμένοι Ισραηλινοί σχολιαστές λένε πως θεωρείτο από κάποιους στην ισραηλινή πλευρά ως εμπόδιο σε μια συμφωνία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Τι ζήτησε ο Γκέρσκοβιτς πριν τη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων - Μία συνέντευξη με τον Πούτιν

Μυστήριο με την εξαφάνιση της συζύγου Σαουδάραβα που διέφυγε στη Μελβούρνη και έπειτα αγνοείται

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Δύο μετάλλια μέσα σε 20 λεπτά για την ελληνική κωπηλασία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης