Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «ψηφίζει» Τραμπ, υποστηρίζει αξιωματούχος που αυτομόλησε

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «ψηφίζει» Τραμπ, υποστηρίζει αξιωματούχος που αυτομόλησε

Η Πιονγκγιάνγκ πιστεύει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος είναι ένα πρόσωπο με το οποίο μπορεί να διαπραγματευτεί για το πυρηνικό της πρόγραμμα

kim_trump
Μοναδική ευκαιρία, από αυτές που παρουσιάζονται «μια φορά στα χίλια χρόνια» είναι για τη Βόρεια Κορέα η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, υποστηρίζει ο Ρι Ιλ Κιού, ο οποίος έφυγε τη Βόρεια Κορέα με κίνδυνο της ζωής του.

Είναι ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έχει αυτομολήσει από τη Βόρεια Κορέα, ένας άνθρωπος με γνώση των μηχανισμών του καθεστώτος. Ο ίδιος είχε βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν τουλάχιστον επτά φορές από το 2016.

Παραδέχεται ότι «έτρεμε από νεύρα» την πρώτη φορά που συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά τον έβρισκε να έχει καλή διάθεση και να είναι χαμογελαστός. «Επαινούσε συχνά τους ανθρώπους και γελούσε. Φαίνεται σαν ένας συνηθισμένος άνθρωπος», είπε ο Ρι στο BBC.

Ωστόσο, συνεχίζει, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Κιμ θα έκανε τα πάντα για να εγγυηθεί την επιβίωσή του, ακόμη και αν αυτό σήμαινε να σκοτώσει και τα 25 εκατομμύρια του λαού του: «Θα μπορούσε να είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και πατέρας, αλλά η μετατροπή του σε θεό τον έκανε ένα τερατώδες ον».

Κλείσιμο
Για τον Τραμπ λέει ότι η Βόρεια Κορέα θεωρεί τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ ένα πρόσωπο με το οποίο μπορεί να διαπραγματευτεί για τα πυρηνικά της όπλα, παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες τους κατέρρευσαν το 2019.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη σχέση του με τον Κιμ βασικό επίτευγμα της προεδρίας του. Μόλις τον περασμένο μήνα, δήλωσε σε συγκέντρωση ότι ο Κιμ θα ήθελε να τον δει πίσω στην εξουσία: «Νομίζω ότι του λείπω, αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια»

Η Βόρεια Κορέα ελπίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη στενή προσωπική σχέση προς όφελός της, λέει ο Ρι, παρά την επίσημη δήλωση της Πιονγκγιάνγκ ότι «δεν την ενδιαφέρει» ποιος θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Πιονγκγιάνγκ ποτέ δεν θα απαλλαγεί από τα όπλα της, αλλά πιθανότατα θα επιδιώξει μια συμφωνία για το πάγωμα του πυρηνικού του προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Ο Ρι ήταν διπλωμάτης, ο οποίος εργαζόταν στην Κούβα όταν διέφυγε με την οικογένειά του στη Νότια Κορέα τον περασμένο Νοέμβριο.

Είπε στο BBC ότι για χρόνια έβλεπε τη διαφθορά, τη δωροδοκία και την έλλειψη ελευθερίας. Αυτό που τον εξόργισε ήταν ότι απορρίφθηκε το αίτημά του να ταξιδέψει στο Μεξικό για να υποβληθεί σε επέμβαση στον αυχένα του.

Ως διπλωμάτης στην Κούβα, πληρωνόταν με μόλις 500 δολάρια το μήνα και έτσι πουλούσε παράνομα κουβανέζικα πούρα στην Κίνα για να συντηρήσει την οικογένειά του.

Σε περίπτωση που τον συνελάμβαναν, ως μέλος της ελίτ είχε να περιμένει είτε ισόβια φυλάκιση σε στρατόπεδο πολιτικών εγκληματικών είτε εκτέλεση.



Ειδήσεις σήμερα:

Σε επιφυλακή ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική μετά τη δολοφονία Χανίγια

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ανδρόγυνο «έσβησε» με διαφορά λίγων ωρών


Αυξήσεις τιμών σε 843 φάρμακα: Σε ποια θα πληρώσουμε παραπάνω συμμετοχή – Δείτε παραδείγματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης