Βρετανία: Πεδίο μάχης το Σάντερλαντ για τον φόνο των 3 κοριτσιών - Άγριες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας

Βρετανία: Πεδίο μάχης το Σάντερλαντ για τον φόνο των 3 κοριτσιών - Άγριες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας

Φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών, οι διαδηλωτές τραυμάτισαν αστυνομικούς, προκάλεσαν φωτιά δίπλα σε αστυνομικό τμήμα και πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο - Για σαββατοκύριακο αναταραχής προετοιμάζονται οι Αρχές

sunderland-xr
Άγρια επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής στο Σάντερλαντ της Αγγλίας, όπου εξαπλώθηκε το κύμα βίας που πυροδότησε η δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ.

Διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον αστυνομικής δύναμης η οποία είχε αναπτυχθεί κοντά σε τέμενος της πόλης, πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο και προκάλεσαν πυρκαγιά δίπλα σε αστυνομικό τμήμα, όπως μεταδίδει το BBC.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και δύο εξ αυτών νοσηλεύονται, σύμφωνα με την ενημέρωση από την τοπική αστυνομική διεύθυνση, στην οποία γίνεται επίσης λόγος για οκτώ συλλήψεις.

Κλείσιμο


Οι βρετανικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής ενόψει των αντιμεταναστευτικών διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί το σαββατοκύριακο.

«Οι σκηνές που βλέπουμε είναι εντελώς απαράδεκτες και δεν θα γίνουν ανεκτές. Η διασφάλιση της ασφάλειας του κοινού είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας», δήλωσαν οι αρχές, ενω η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Ιβέτ Κούπερ τόνισε ότι οι εγκληματίες που προκαλούν ταραχές στο Σάντερλαντ θα πληρώσουνμ σημειώνοντας ότι η αστυνομία είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης για να λάβει την ισχυρότερη δυνατή δράση.

Ένας 17χρονος συνελήφθη και κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών κοριτσιών σε εκδήλωση χορευτικών δεξιοτήτων στο Σάουθπορτ, ένα έγκλημα που έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα.



Επεισοδιακές διαδηλώσεις ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες σε Σάουθπορτ, Χάρτλπουλ και Λονδίνο, μετά τις ψευδείς πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν σε κοινωνικά δίκτυα ότι ο συλληφθείς ήταν εξτρεμιστής μουσουλμάνος που βρισκόταν παράνομα στη Βρετανία. Σε μια προσπάθεια να καταστείλει την παραπληροφόρηση, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος Άξελ Ρουντακουμπάνα γεννήθηκε στη Βρετανία. Ωστόσο, περισσότερες από 10 αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, μεταξύ άλλων στην περιοχή γύρω από τουλάχιστον δύο τεμένη στο Λίβερπουλ, από σήμερα στις 21.00 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Στον αντίποδα, έχουν προγραμματιστεί διάφορες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.



Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε ολόκληρη τη Βρετανία αυτό το Σαββατοκύριακο και τα τεμένη ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας τους στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων και συγκρούσεων στη βορειοδυτική Αγγλία, έγινε γνωστό από αξιωματούχους. Τα τεμένη σε ολόκληρη τη χώρα θα βρίσκονται σε αυξημένη κατάσταση συναγερμού, με διεξοδικούς ελέγχους να πραγματοποιούνται στις διαδικασίες πυρασφάλειας, στις κάμερες κλειστού κυκλώματος και στα μέτρα προστασίας των εισόδων και εξόδων, έγινε γνωστό από το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας.

Η Ζάρα Μοχάμεντ, η επικεφαλής ασφάλειας του Συμβουλίου, δήλωσε πως εκπρόσωποι από εκατοντάδες τεμένη συμφώνησαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης χθες. Πολλοί κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των πιστών, αφότου έλαβαν απειλητικά τηλεφωνήματα. «Νομίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση εντός της κοινότητας ότι δεν θα φοβηθούμε, όμως θα είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί», επισήμανε η Μοχάμεντ σε μια συνέντευξη μέσω Zoom. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό από τις αρχές ότι η ηγεσία της βρετανικής αστυνομίας συμφώνησε να αυξήσει τους πόρους και να αναπτύξει μεγάλο αριθμό αστυνομικών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο βίας.



Η αστυνομία στο Σάουθπορτ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης επιτέθηκαν εναντίον της αστυνομίας, πυρπόλησαν περιπολικά και πέταξαν τούβλα εναντίον ενός τεμένους το βράδυ της Τρίτης, είπε ότι γνωρίζει τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις και έχει «λεπτομερή σχέδια και σημαντικούς αστυνομικούς πόρους» για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αναταραχή. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις κοινότητές μας ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε σκοπεύει να προκαλέσει ή προκαλεί προβλήματα», δήλωσε η βοηθός του υπαρχηγού της αστυνομίας του Μέρσεϊσαϊντ Τζένι Σιμς.

Η αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζει μια «ανάλογη αστυνομική απάντηση», αφότου έλαβε γνώση πως διάφορες ομάδες σκοπεύουν να κλείσουν δρόμους, να διαδηλώσουν και να συγκεντρωθούν σε ένα Ισλαμικό Κέντρο στο Μπέλφαστ το Σαββατοκύριακο.



Ειδήσεις σήμερα:

Στους 40 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία, αστάθεια αύριο - Πού αναμένονται βροχές

«Πυρετός» στην Μέση Ανατολή για αντίποινα κατά του Ισραήλ - Πολεμικά πλοία συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ

Στην 38η θέση των ολυμπιακών μεταλλίων η Ελλάδα - Εκτός τριάδας οι ΗΠΑ, στη δεύτερη θέση η Γαλλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης