«Πυρετός» στην Μέση Ανατολή για αντίποινα κατά του Ισραήλ - Πολεμικά πλοία συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από τις πρώτες μέρες του πολέμου στη Γάζα - Μπαράζ συλλήψεων από το Ιράν μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια - Γιατί η 12η Αυγούστου θεωρείται κομβική ημερομηνία 

Στην μεγαλύτερη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην Μέση Ανατολή από την 7η Οκτωβρίου και εξής προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο φόβος για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια εντείνει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην οποία ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε να υποστηρίξει αμυντικά το Τελ Αβίβ σε ενδεχόμενα χτυπήματα της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούθι, οι ΗΠΑ στέλνουν τώρα αεροπλανοφόρο, πολεμικά πλοία και μοίρα μαχητικών στη Μέση Ανατολή καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για ιρανικά αντίποινα

Οι ΗΠΑ στέλνουν μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων, μια μοίρα μαχητικών και επιπλέον πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή, μετά την πρόθεση του Ιράν να απαντήσει με αντίποινα στη δολοφονία του Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το CNN, «είναι ίσως η μεγαλύτερη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από τις πρώτες μέρες του πολέμου στη Γάζα, όταν το Πεντάγωνο έστειλε δύο ομάδες κρούσης αερομεταφορέων προς τη Μέση Ανατολή σε μια πολύ δημόσια προειδοποίηση προς τις περιφερειακές μαχητικές ομάδες να μην επεκτείνουν τις μάχες», τη στιγμή που οι Ιρανοί και οι σύμμαχοί τους έχουν πραγματοποιήσει ήδη το πρώτο ραντεβού, παρόντος και του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, προκειμένου να σχεδιάσουν τα αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, «ακούσαμε τον Ανώτατο Ηγέτη δυνατά και ξεκάθαρα ότι σκοπεύει να εκδικηθεί αυτή τη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και ότι θέλουν να πραγματοποιήσουν άλλη μια επίθεση στο Ισραήλ», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικής επικοινωνίας για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στο CNN, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε απλώς να υποθέσουμε ότι δυνητικά θα γίνουμε θύματα τέτοιου είδους επιθέσεων, επομένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τους σωστούς πόρους και δυνατότητες στην περιοχή».

Ήδη χθες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν διέταξε την ομάδα κρούσης «USS Abraham Lincoln» να αντικαταστήσει την ομάδα κρούσης «USS Theodore Roosevelt», η οποία επιχειρεί αυτή τη στιγμή στον Κόλπο του Ομάν, όσον αφορά τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ενώ αντιτορπιλικά και καταδρομικά -ικανά για βαλλιστική πυραυλική άμυνα- θα σταλούν επίσης στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Σημειωτέον ότι δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στην ανατολική Μεσόγειο συμμετείχαν στην αναχαίτιση του μπαράζ των επιδρομών που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, τον περασμένο Απρίλιο. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διέταξε επίσης την ανάπτυξη μιας μοίρας μαχητικών στην περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη το επιθετικό πλοίο USS Wasp στην περιοχή, το οποίο λειτουργεί με την 24η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, ικανή να πραγματοποιήσει εκκένωση Αμερικανών πολιτών στον Λίβανο, εάν διαταχθεί.

Θέμα ημερών η επίθεση του Ιράν

Παράλληλα, κατά την εκτίμηση Αμερικανών αξιωματούχων η ιρανική επίθεση «θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες», για αυτό και οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την περιοχή για τυχόν ενδείξεις για το πώς μπορεί αυτή να εξελιχθεί, ενώ ορόσημο αποτελεί η ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου και συμβολίζει την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου. Κατά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής διοίκησης, τα ιρανικά αντίποινα ενδέχεται να υπερβαίνουν ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανάλογο με αυτό του περασμένου Απριλίου, προχωρώντας σε μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επίθεση, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους. Ήδη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, άφησε να εννοηθεί ότι μια συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να είναι στα σκαριά, αφού το Ισραήλ δολοφόνησε έναν από τους κορυφαίους διοικητές της ομάδας του, που υποστηρίζεται από το Ιράν στη Βηρυτό, σε λιγότερες από 24 ώρες πριν από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. «Επειδή έχουν διαλέξει μια μάχη με όλους, δεν ξέρουν από πού θα έρθει η απάντηση… η απάντηση θα έρθει χωριστά ή συντονισμένα», είπε σε ομιλία του ο Νασράλα.

Στο ενδιάμεσο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα του ισραηλινού Channel 12, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε διαφωνία μεταξύ του κ. Νετανιάχου και των ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας του Ισραήλ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων και κατάπαυσης του πυρός την περασμένη Τετάρτη. Συγκεκριμένα, το ειδησεογραφικό δίκτυο έκανε λόγο για μια τεταμένη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν ανώτεροι αξιωματούχοι προέτρεψαν τον Νετανιάχου να δεχθεί μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός. Τότε, κατά το δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε χτυπήσει στο τραπέζι, λέγοντας ότι η ομάδα «δεν ήξερε πώς να διεξάγει διαπραγματεύσεις». «Η αναφορά είναι εσφαλμένη» ανταπάντησε το Γραφείο Πρωθυπουργού, παρατηρώντας πως «ο επικεφαλής της Μοσάντ δεν είπε ότι υπήρχε έτοιμη συμφωνία και ότι έπρεπε να γίνει αποδεκτή. Η περιγραφή ότι η Χαμάς υποτίθεται ότι συμφώνησε με τους όρους της συμφωνίας είναι ψευδής…».

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες του Ισραήλ προετοιμάζονται πυρετωδώς για τα ιρανικά αντίποινα, καθώς βασικά είδη διατροφής αδειάζουν από τα ράφια στα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, ο δήμος της Ιερουσαλήμ διένειμε φάκελο με κατάλογο με χώρους στάθμευσης που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια και κατάλογο με καταφύγια βομβών, συνιστώντας στους κατοίκους να φτάσουν στα καταφύγια σε 90 δευτερόλεπτα, όπως και να διαθέτουν αρκετό νερό και τρόφιμα για τρεις ημέρες, φάρμακα, μπαταρίες και φακούς.

Μπαράζ συλλήψεων από την Τεχεράνη

Την αντίστροφη μέτρηση για τα αντίποινα έχει σημάνει και το μπαράζ συλλήψεων που εξελίσσεται από μέρους του Ιράν σύμφωνα με τους New York Times, το οποίο έχει συλλάβει περισσότερους από 12 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών πληροφοριών, στρατιωτικών αξιωματούχων και εργαζομένων σε στρατιωτικό ξενώνα στην Τεχεράνη, ως απάντηση στην παραβίαση των συνθηκών ασφαλείας που κατέστησε δυνατή τη δολοφονία του Χανίγια.

Οι συλλήψεις υψηλού επιπέδου έγιναν μετά τη δολοφονία του ηγέτη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο οποίος επισκεπτόταν την Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου του Ιράν και διέμενε σε ξενώνα στη βόρεια Τεχεράνη. Ωστόσο, η διαμονή του σε βαριά φυλασσόμενο συγκρότημα στην πρωτεύουσα της χώρας μέσα σε λίγες ώρες από την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν, δεν κατάφερε να του προστατέψει τη ζωή, πλήττοντας σοβαρά το κύρος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr