#Tradwives: Γιατί οι παραδοσιακές σύζυγοι του TikTok έχουν γίνει viral και προκαλούν διαμάχη στα social media

Μια πρώην μπαλαρίνα με οχτώ παιδιά που αρμέγει αγελάδες και ένα «επικριτικό» άρθρο των Times του Λονδίνου βρίσκονται στο επίκεντρο μιας online κόντρας για τον φεμινισμό και το trend της... επιστροφής στην παράδοση

Μια Αμερικανίδα πρώην μπαλαρίνα που ζει σε ένα μεγάλο αγρόκτημα με τον σύζυγο και τα οχτώ παιδιά τους και ένα επικριτικό - για κάποιους - άρθρο των Times του Λονδίνου για τον τρόπο ζωής της έχουν πυροδοτήσει τις τελευταίες μέρες μια μεγάλη κόντρα στα social media για τον φεμινισμό και τον ρόλο των trad wives, των «παραδοσιακών συζύγων» του διαδικτύου που διαθέτουν ένα τεράστιο online κοινό, με ένθερμους φαν αλλά και haters.

Στο επίκεντρο της συζήτησης για τις λεγόμενες trad wives βρίσκεται η Ballerina Farm. Πρόκειται για το Instagram handle μίας 34χρονης Χάνα Νίλμαν, μιας πετυχημένης influencer με εκατομμύρια followers στο TikTok, το Instagram και το YouTube, οι αναρτήσεις της οποίας περιστρέφονται γύρω από την καθημερινότητα της οικογένειας που έχει χτίσει με τον 35χρονο σύζυγό της Ντάνιελ, γιο του δισεκατομμυριούχου Ντέιβιντ Νίλμαν, ιδρυτή της JetBlue και άλλων 4 αεροπορικών εταιρειών.




Στα βίντεο που δημοσιεύει η 34χρονη μητέρα στα social media εμφανίζεται να φροντίζει τα ζώα στη φάρμα που φέρει το online όνομά της, να αρμέγει αγελάδες, να καθαρίζει το σπίτι και να μαγειρεύει μόνη της για την ίδια, τον Ντάνιελ και τα οχτώ παιδιά τους, προωθώντας -κατά πολλούς- μια επιστροφή στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες που θέλουν τον άνδρα και τη γυναίκα να έχουν αυστηρά καθορισμένους ρόλους μέσα στις οικογένεια: Συγκεκριμένα εκείνον του «κουβαλητή» και της «καλής νοικοκυράς» αντίστοιχα.



Αν και ανεπίσημα η Νίλμαν θεωρείται η «βασίλισσα» των trad wives τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν ήταν πάντα το όνειρό της, αφού από μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα. Η Χάνα, η οποία μεγάλωσε σε οικογένεια μορμόνων, σπούδαζε χορό στη διάσημη Σχολή Juilliard στη Νέα Υόρκη όταν γνώρισε τον σύζυγό της (επίσης μορμόνο) στα 21 της και ερωτεύτηκαν. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε μετά από μόλις τρεις εβδομάδες και η 21χρονη Χάνα σύντομα παντρεύτηκε τον Ντάνιελ και έμεινε έγκυος στο πρώτο από τα 8 παιδιά που θα αποκτούσαν. Μετά τον γάμο, η Χάνα ακολούθησε τον σύζυγό της στη Βραζιλία, όπου ο ίδιος ανέλαβε διευθυντής σε μια εταιρεία security που είχε ιδρύσει ο πατέρας του. Το 2018 αγόρασαν το αγρόκτημα στη Γιούτα, το οποίο βάφτισαν Ballerina Farm (από το ξεχασμένο πλέον όνειρο της Χάνα), μεγαλώνοντας εκεί την οικογένειά τους με τα τρία αγόρια και τα πέντε κορίτσια που απέκτησαν μετά τον γάμο τους.

Η απήχηση που γνωρίζουν οι λογαριασμοί της Ballerina Farm στα social media έχει τραβήξει κατά καιρούς την προσοχή πολλών διεθνών ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να έχουν γραφτεί πολλά δημοσιεύματα για την trad wife influencer και τον σύζυγό της. Ένα πρόσφατο άρθρο των Times του Λονδίνου όμως παρουσίασε ένα αρκετά διαφορετικό προφίλ για το ζευγάρι, αμφισβητώντας την εικόνα της απόλυτης οικογενειακής ευτυχίας και της ειδυλλιακής αγροτικής ζωής που προωθούν μέσα από τις αναρτήσεις τους.



«Η Χάνα Νίλμαν, γνωστή στους 9 εκατομμύρια followers της ως Ballerina Farm αρμέγει αγελάδες, γεννάει παιδιά χωρίς επισκληρίδιο και θηλάζει σε καλλιστεία» γράφει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος της εφημερίδας Μέγκαν Άγκνιου, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Νίλμαν συμμετείχε τον περασμένο Ιανουάριο σε διαγωνισμό ομορφιάς στο Λας Βέγκας, μόλις 12 μέρες αφού γέννησε το τελευταίο της παιδί. «Είναι άραγε η περίπτωσή της ένα νέο πρότυπο γυναικείας φύσης που εμπνέει ή μήπως ένα πλήγμα στον φεμινισμό;» διερωτάται η συντάκτρια του άρθρου, που δείχνει να θεωρεί την Νίλμαν ένα θύμα της πατριαρχίας, που εγκατέλειψε το όνειρο μιας καριέρας στον χορό για να υποταχθεί τελικά στις επιθυμίες ενός πλούσιου συζύγου και να εγκλωβιστεί σε μια ζωή που δεν την ικανοποιεί.




Στο αμφιλεγόμενο προφίλ των Times η δημοσιογράφος, η οποία επισκέφτηκε την οικογένεια στη φάρμα της, αναφέρει ότι ήταν δύσκολο να μιλήσει στην Χάνα χωρίς διακοπές από τον σύζυγο και τα παιδιά της, και ότι η ίδια η 34χρονη συχνά ζητούσε βοήθεια από τον άνδρα τις στις «δύσκολες» ερωτήσεις. Τις στιγμές όμως που έμειναν μόνες τους, η influencer παραδέχτηκε ότι μια ζωή ονειρευόταν να γίνει χορεύτρια στη Νέα Υόρκη και ότι παντρεύτηκε πολύ σύντομα, μερικούς μήνες αφού γνώρισε τον άνδρα της, αν και η ίδια ήθελε να περιμένει. Η Νίλμαν, που γέννησε τα περισσότερα παιδιά της στο σπίτι χωρίς φαρμακευτική βοήθεια για τον πόνο, μίλησε για την εμπειρία ενός τοκετού που είχε σε νοσοκομείο, χωρίς την παρουσία του συζύγου της, κατά την οποία της έκαναν επισκληρίδιο και «ένιωσε τέλεια». Το άρθρο επίσης αποκάλυψε ότι οι Νίλμαν δεν έχουν νταντάδες γιατί ο Ντάνιελ «δεν τις θέλει μέσα στο σπίτι», με τον 35χρονο να παραδέχεται ότι μερικές φορές η γυναίκα του «αρρωσταίνει τόσο πολύ από την εξάντληση που δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι για μία εβδομάδα».




Από την ημέρα της έκδοσης του άρθρου του Times, η ενότητα των σχολίων στους λογαριασμούς της Ballerina Farm έχουν πλημμυρίσει με μηνύματα συμπαράστασης προς την 34χρονη. «Μόλις διάβασα το άρθρο των Times και πραγματικά λυπάμαι τη Χάνα. Δεν ήθελε τίποτε από αυτά, αλλά κάνει αυτό που θέλει ο Ντάνιελ», αναφέρει ένα σχόλιο. «Όλη τους η ζωή είναι αυτό που ονειρευόταν εκείνος. Το μόνο που της επέτρεψε ήταν να κρατήσει το παρατσούκλι "μπαλαρίνα"... το οποίο χρησιμοποιούν πλέον ως brand. Είναι θλιβερό». «Χάνα! Σε παρακαλώ, αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο σου για τον εαυτό σου. Σου αξίζει να είσαι ευτυχισμένη» συμπληρώνουν άλλοι σχολιαστές.



Πολλοί TikTokers αντέδρασαν στη συνέντευξη σχολιάζοντας ότι είναι ανεύθυνο να προωθείται από λογαριασμούς το lifestyle των παραδοσιακών συζύγων, ειδικά από τη στιγμή φαίνεται να έχει μια κρυφή, σκοτεινή πλευρά, ενώ άλλοι μίλησαν για ανισότητα στη σχέση της Χάνα και του Ντάνιελ. Σε μια ανάρτηση που πλέον έχει γίνει viral, η TikToker Κάρολ Κλερ Μπερκ χαρακτήρισε το άρθρο «μακράν το καλύτερο προφίλ για τις trad wives» που έχει διαβάσει ποτέ.

Υπάρχει βέβαια και ένας μεγάλος αριθμός σχολιαστών που έσπευσαν να υποστηρίξουν τους Νίλμαν, κατακεραυνώνοντας το «επικριτικό ύφος» του δημοσιεύματος. «Αποκάλυψη: Πολλές γυναίκες αγαπούν τον ρόλο της συζύγου και μητέρας. Δεν είναι καταπίεση», αναφέρει μια σχολιάστρια. «Δεν είχα ξαναδεί ποτέ τον λογαριασμό σου στα social media αλλά σε έψαξα λίγο και βρισκω όλα όσα κάνεις καταπληκτικά» δήλωσε η τηλεπαρουσιάστρια Κρίστι Όλσοπ απευθυνόμενη στην Ballerina Farm.

Tι λέει όμως η ίδια η Νίλμαν για τον σάλο που προκάλεσε το προφίλ των Times για την οικογένειά της; Απαντώντας στα πολυάριθμα σχόλια στο προφίλ της η 34χρονη ανέβασε ένα βίντεο όπου δήλωσε σοκαρισμένη με τον τόνο του άρθρου, προσθέτοντας ότι «ο Θεός και η οικογένεια» είναι τα κίνητρα που καθορίζουν τον τρόπο που επιλέγει η ίδια να ζει. «Κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο στον κόσμο: Είμαι μητέρα, σύζυγος, επιχειρηματίας, αγρότισσα, πιστή στον Ιησού και καλή μαγείρισσα».



Υπάρχουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια αναρτήσεις στο TikTok κάτω από το trend tradwife, που συχνά συνδέεται με δημιουργούς περιχομένου που είναι συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων και Χριστιανές, κυρίως Μορμόνες.

Εκτός από την Ballerina Farm, άλλες παραδοσιακές σύζυγοι που ξεχωρίζουν είναι αναμφίβολα η Νάρα Σμιθ (διάσημη για τα βίντεο που τη δείχνουν να ζυμώνει ψωμί, να φτιάχνει τυρί και να ετοιμάζει περίπλοκα πιάτα για την οικογένειά της μόνο από τα αγνότερα υλικά) και η Εστέ Γουίλιαμς, που έχει δημοσιεύει στο παρλθόν βίντεο για τη «βιβλική υποταγή» των γυναικών στους άνδρες. Οι υποστηρικτές αυτών των γυναικών τονίζουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιες ποιος θα είναι ο ρόλος τους στην οικογένεια, ακόμα κι αν επιλέγουν να «υπηρετούν» στους άνδρες. Επισημαίνουν επιπλέον ότι οι άκρως πετυχημένοι λογαριασμοί των trad wives στα social media με τις εκατομμύρια προβολές αποτελούν άκρως προσοδοφόρες επιχειρήσεις που αποφέρουν συχνά δεκάδες χιλιάδες δολάρια τον μήνα στις κατόχους τους - κι αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τις διαφημίσεις που συχνά εντάσσουν στο περιεχόμενό τους. 






Με πληροφορίες από The Times, Forbes, Sky News

Ειδήσεις σήμερα:

Σάλος από την αποκάλυψη του ΘΕΜΑτος για την παράνομη και αυθαίρετη πισίνα Κασσελάκη στις Σπέτσες - Είναι πηγάδι ισχυρίζεται ο ίδιος

Τουλάχιστον 90 συλλήψεις σε αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη σφαγή των 3 κοριτσιών

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Επίθεση με δεκάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr