Το Μάλι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Ουκρανία

Το Μάλι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Ουκρανία

Ουκρανός αξιωματούχος ομολόγησε την εμπλοκή του Κιέβου στις βαριές ήττες που υπέστησαν στα τέλη Ιουλίου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι και οι μισθοφόροι της Βάγκνερ

mali_wagner
Το Μάλι ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Ουκρανία, αφού ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος ομολόγησε, κατά το Μπαμακό, την «εμπλοκή» του Κιέβου στις βαριές ήττες που υπέστησαν στα τέλη Ιουλίου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι (ΕΔΜα) και οι σύμμαχοί τους, οι μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, κατά τη διάρκεια μαχών με αυτονομιστές και τζιχαντιστές στο βόρειο τμήμα της χώρας του Σαχέλ.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι προχωρά στη «διακοπή, με άμεση ισχύ, των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά.



Κλείσιμο
Η κυβέρνηση του Μάλι «πληροφορήθηκε, με βαθιά κατάπληξη, τις δηλώσεις (...) με τις οποίες ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ομολόγησε την εμπλοκή της Ουκρανίας στην άνανδρη, προδοτική και βάρβαρη επίθεση ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων που οδήγησε στον θάνατο στοιχείων των Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας (...) στην Τενζαουατέν και προκάλεσε υλικές ζημιές», τόνισε ο συνταγματάρχης Μαϊγκά στην ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός ότι οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες που τους επέτρεψαν να διεξαγάγουν επιτυχή επιχείρηση εναντίον των ρώσων εγκληματιών πολέμου παρατηρήθηκε ήδη από ολόκληρο τον κόσμο (...) Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Αλλά θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες όταν έρθει η ώρα», δήλωνε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Γιουσόφ στην ουκρανική τηλεόραση. Το βίντεο αναπαρήγαγε ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Σενεγάλη.

Η κυβέρνηση του Μάλι θεωρεί πως οι ενέργειες του Κιέβου «παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία» του αφρικανικού κράτους, αποτελούν «ξένη επέμβαση» και «υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο στρατός του Μάλι και ρώσοι σύμμαχοί του υπέστησαν στα τέλη Ιουλίου μια από τις πιο βαριές ήττες εδώ και χρόνια στις εχθροπραξίες στο βόρειο Μάλι, φέρονται να κατέγραψαν δεκάδες απώλειες σε μάχες με αυτονομιστές και σε επίθεση τζιχαντιστών.

Οι ήττες αυτές ήταν οι βαρύτερες που υπέστη ποτέ η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ στην Αφρική, εκτιμούν αναλυτές.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Φόβοι για στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή - Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο οι ΗΠΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς 2-0 τον Κάρλος Αλκαράθ και έκανε το πολυπόθητο Golden Slam στο Παρίσι- Δείτε βίντεο

Όταν ο... Άρειος Πάγος γίνεται νονός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης