Επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ σήμερα ή αύριο βλέπει ο Μπλίνκεν

Times of Israel: H Τεχεράνη αδιαφορεί αν θα προκαλέσει πόλεμο - Χάος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού - Ύστατες διαβουλεύσεις για να αποφευχθεί η σύγκρουση

Νέα ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί η εκτίμηση που, σύμφωνα με το Axios, φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στους συναδέλφους του των G7 ότι Ιράν και Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση όσων ειπώθηκαν, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι παραμένει άγνωστο πώς θα χτυπήσουν Ιράν και Χεζμπολάχ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε, επίσης, στους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ κάνουν προσπάθειες να σπάσουν τον κύκλο της κλιμάκωσης επιχειρώντας από τη μια να περιορίσουν κατά το δυνατόν τα χτυπήματα προς το Ισραήλ και από την άλλη να συγκρατήσουν την απάντηση του Τελ Αβίβ.

Μια από τις πηγές είπε, ακόμα, ότι ο Μπλίνκεν ήταν οργισμένος για το ναύαγιο των τελευταίων διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός στη Γάζα λέγοντας ότι η αίσθηση που είχε η Ουάσινγκτον ήταν ότι ήταν κοντά μια συμφωνία πριν την δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Την ίδια ώρα το Ιράν φέρεται να έχει απορρίψει τις εκκλήσεις από ΗΠΑ και αραβικά έθνη για αποκλιμάκωση της έντασης με την Wall Street Journal να μεταδίδει πως η Τεχεράνη διεμήνυσε ότι θα χτυπήσει το Ισραήλ ακόμα και αν αυτό σημαίνει πόλεμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και του Λίβανου ταξίδεψαν στο Ιράν σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης με την Τεχεράνη να απαντά στους άραβες διπλωμάτες ότι ετοιμάζεται να χτυπήσει το Ισραήλ «και αδιαφορεί αν η απάντηση αυτή προκαλέσει πόλεμο».

Θέμα χρόνου θεωρούν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι την στρατιωτική «απάντηση» του Ιράν για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και γι΄ αυτό τον λόγο χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε με τους επικεφαλής ασφαλείας, για να αποφασιστεί το ενδεχόμενο «προληπτικών ενεργειών ή επιθέσεων» που θα μπορούσε να ξεκινήσει το Ισραήλ, «συμπεριλαμβανομένου του Λίβανου ή ίσως σε άλλα μέρη όπως απαιτείται», όπως αναφέρει το Channel 12.

Πάντως τα ξημερώματα της Δευτέρας η Χεζμπολάχ χτύπησε ξανά με ρουκέτες, όπως είχε κάνει και τα ξημερώματα της Κυριακής. Μάλιστα αυτή τη φορά μια από τις ρουκέτες... ξέφυγε από το Irod Dome και βρήκε στόχο.

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός οι στόχοι αναχαιτίστηκαν, όμως μία ρουκέτα έπεσε στο κιμπούτς Ayelet HaShahar στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ένας αξιωματικός του Ισραηλινού Στρατού και ένας στρατιώτης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Οι οικογένειές τους ειδοποιήθηκαν, σημείωσε το IDF.



Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Ιράν ετοιμάζει επίθεση άμεσα

Το Ισραήλ θα σταθεί σταθερό ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων της Βηρυτού και της Υεμένης, δήλωσαν νωρίτερα την Κυριακή ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

«Η ετοιμότητά μας όσον αφορά την άμυνα είναι υψηλή, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα», ανέφερε ο Γκάλαντ. «Χτυπάμε στη Λωρίδα της Γάζας, στην Υεμένη, στη Βηρυτό, όπου χρειάζεται», τόνισε ο Νετανιάχου, την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταβάλει προσπάθειες να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο Ιράν-Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της ισραηλινής εφημερίδας «The Jerusalem Post» που επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg η επίθεση κατά του Ισραήλ «αναμένεται άμεσα» και μάλιστα σε πολλαπλά μέτωπα. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της ισραηλινής τηλεόρασης το οποίο αναφέρει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζεται για την απάντησή του, καθώς προσπαθεί να συνέλθει από την επίθεση το πρωί της Τετάρτης στην Τεχεράνη που στοίχησε τη ζωή στον αρχηγό της παλαιστινιακής οργάνωσης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

«Παρακολουθούμε τους εχθρούς μας σε όλα τα μέτωπα και σίγουρα τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Έχουμε πολύ μεγάλα σχέδια, έχουμε υψηλή ετοιμότητα να δράσουμε. Οποιαδήποτε οδηγία λάβουμε από το πολιτικό κλιμάκιο, θα την πραγματοποιήσουμε άμεσα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι.

Διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ για την αποτροπή επιθέσεων

Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν αρκετές πληροφορίες για το τι να περιμένουν από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, αλλά έχει διαμορφωθεί ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις και αναμένεται να κατευθυνθεί από την CENTCOM στο Κατάρ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ήμερα για να συζητήσουν την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το Channel 12 λέει ότι οι ενδείξεις από το Ιράν είναι ότι θα χτυπήσει πιο σκληρά από ό,τι τον Απρίλιο, όταν εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ σε μια επίθεση που σχεδόν αποτράπηκε.

Εξουδετερώσαμε δύο μέλη της Χεζμπολάχ, λέει ο IDF

Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνεχίζει να εξουδετερώνει μέλη της Χεζμπολάχ. Χθες στελέχη της σιιτικής οργάνωσης εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το IDF. Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε την εξάλειψη των Αλί Μουσταφά Αμρ και Μοχάμαντ Φαραχάτ, στο χωριό Χούλα στο νότιο Λίβανο.



Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε αρκετές επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και τα ξημερώματα της Κυριακής, οι οποίες αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, ενώ σύμφωνα με τους Ισραηλινούς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Χάος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, φεύγουν φοβούμενοι κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Την ίδια ώρα, χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Κάποιοι φεύγουν γιατί φοβούνται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, άλλων οι πτήσεις ακυρώθηκαν η μία μετά την άλλη: στο αεροδρόμιο της Βηρυτού οι επιβάτες περιμένουν επί ώρες, με έκδηλη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Όμως μετά τη δολοφονία, την περασμένη Τετάρτη, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, μία ημέρα νωρίτερα, από το οποίο σκοτώθηκε ο στρατιωτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa και η Air France ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους από και προς τη Βηρυτό.

Ταυτόχρονα, μετά τις απειλές για αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ, πολλές χώρες (Σουηδία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία) κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν.

Εξάλλου, οι μνήμες από τον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, το 2006, είναι ακόμη ζωντανές. Εκείνο το καλοκαίρι είχε βομβαρδιστεί το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Στην αίθουσα αναχωρήσεων ολόκληρες οικογένειες, με παιδιά στην αγκαλιά των γονιών τους, παρακολουθούν τις στοίβες με τις αποσκευές τους και τον πίνακα των δρομολογίων – οι περισσότερες πτήσεις έχουν ως προορισμό την Κωνσταντινούπολη, το Αμάν και το Κάιρο.

Κοντά στη ζώνη των αφίξεων, που συνήθως αυτήν την περίοδο είναι γεμάτη από κόσμο, ελάχιστοι άνθρωποι περιμένουν να υποδεχτούν τους δικούς τους.

Στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, που διασχίζει τα νότια προάστια της Βηρυτού –περιοχή προπύργιο της Χεζμπολάχ– ένα τεράστιο πανό με τις φωτογραφίες του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ προειδοποιεί: «Θα εκδικηθούμε».

Ύστατες διαβουλεύσεις

Ταυτόχρονα με τις κινήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, σε εξέλιξη είναι οι ύστατες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι συναντήθηκε την Κυριακή στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του και τον πρόεδρο της χώρας, με φόντο τις ανησυχίες για τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ με αφορμή τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Η Ιορδανία έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ από το 1994 και θεωρείται σύμμαχος-κλειδί της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Ο Σαφάντι έφτασε το απόγευμα στην Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μετέδωσε το πρακτορείο Isna. Στη συνέχεια ο Σαφάντι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Irna.

Ειδήσεις σήμερα:

Στη μάχη για το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο ο Καραλής - Οι ελληνικές συμμετοχές της 10ης ημέρας στο Παρίσι

Νέα επίθεση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ - Τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες

Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων στη Χειμάρρα - Προηγείται ο Τάβος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr