Μέση Ανατολή: Επίθεση του Ιράν σήμερα ή αύριο βλέπει ο Μπλίνκεν - Το Ισραήλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χτυπήσει πρώτο

Η πιθανότητα προληπτικού χτυπήματος συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχε ο Νετανιάχου με αξιωματούχους της Άμυνας την Κυριακή - Ποιες προϋποθέσεις θα έπρεπε να ισχύουν

Το Ισραήλ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χτυπήσει προληπτικά το Ιράν εάν είχε στα χέρια του αδιάσειστες αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του, όπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ μετά τη συνάντηση που είχε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ το απόγευμα της Κυριακής.

Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF Χέρζι Χαλεβί, ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και ο διευθυντής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας του Ισραήλ μετά τις απειλές του Ιράν και της Χεζμπολάχ για επιθέσεις εναντίον του τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί του στην περιφέρεια απείλησαν πως θα προχωρήσουν σε αντίποινα, μετά τον θάνατο του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη Τετάρτη και κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Και στις δύο περιπτώσεις, το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν ξέρει τι να περιμένει από το Ιράν και τους συμμάχους του και γι' αυτό εξετάζει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε μια επίθεση ή να την αποτρέψει, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον Νετανιάχου, συζητήθηκε η πιθανότητα να εξαπολυθεί πλήγμα το Ιράν ως μέτρο αποτροπής, έγραψε το Ynet, αν και αξιωματούχοι ασφαλείας τόνισαν πως μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να λάβει το «πράσινο φως» μόνο εάν το Ισραήλ λάμβανε σαφείς πληροφορίες που θα επιβεβαίωναν ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να επιτεθεί.

Η Ιερουσαλήμ θα έπρεπε να επαληθεύσει με δικές της πληροφορίες εκείνες που λαμβάνει από τις αμερικανικές υπηρεσίες, ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση όμως μπορεί να μην επέλεγε τελικά να χτυπήσει πρώτη, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ σήμερα ή αύριο βλέπει ο Μπλίνκεν 

Στο μεταξύ, νέα ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί η εκτίμηση που φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στους συναδέλφους του των G7, ότι Ιράν και Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Axios, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι παραμένει άγνωστο πώς θα χτυπήσουν Ιράν και Χεζμπολάχ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε, επίσης, στους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ κάνουν προσπάθειες να σπάσουν τον κύκλο της κλιμάκωσης επιχειρώντας από τη μια να περιορίσουν κατά το δυνατόν τα χτυπήματα προς το Ισραήλ και από την άλλη να συγκρατήσουν την απάντηση του Τελ Αβίβ.

Μια από τις πηγές είπε, ακόμα, ότι ο Μπλίνκεν ήταν οργισμένος για το ναύαγιο των τελευταίων διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός στη Γάζα λέγοντας ότι η αίσθηση που είχε η Ουάσινγκτον ήταν ότι ήταν κοντά μια συμφωνία πριν την δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Η Ομάδα των 7 καλεί σε αποκλιμάκωση

Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών ζήτησε σήμερα αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως πρόσφατα γεγονότα «απειλούν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή».

Η G7 καλεί με δήλωσή της «για μια ακόμα φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην συνεχίσουν τον καταστροφικό κύκλο της βίας των αντιποίνων, να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευθούν εποικοδομητικά στην οδό της αποκλιμάκωσης».


Με πληροφορίες από Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Στη μάχη για το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο ο Καραλής - Οι ελληνικές συμμετοχές της 10ης ημέρας στο Παρίσι

Επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ σήμερα ή αύριο βλέπει ο Μπλίνκεν - Η Τεχεράνη αδιαφορεί αν θα προκαλέσει πόλεμο

Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων στη Χειμάρρα - Προηγείται ο Τάβος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr