Βρετανία: Εντείνονται οι βίαιες διαμαρτυρίες εναντίον μεταναστών - Πώς τις πυροδότησε η παραπληροφόρηση μέσω Ίντερνετ

Ο πρωθυπουργός Στάρμερ θα συνεδριάσει εκτάκτως με αρχηγούς της αστυνομίας

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με αρχηγούς της αστυνομίας, μετά την εντατικοποίηση εδώ και ημέρες των βίαιων διαμαρτυριών κατά των μεταναστών, στη διάρκεια των οποίων κτίρια και οχήματα πυρπολήθηκαν ενώ στοχοθετήθηκαν ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν αιτούντες άσυλο.

Οι ταραχές ξέσπασαν σε πόλεις και κωμοπόλεις την περασμένη εβδομάδα, αφού τρία κορίτσια έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 420 άτομα.

Οι φόνοι αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές οργανώσεις, καθώς διαδόθηκε μέσω του Ίντερνετ η εσφαλμένη πληροφορία ότι ο ύποπτος για τους φόνους είναι ένας ισλαμιστής που είχε μόλις φθάσει στη Βρετανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στην πραγματικότητα ο ύποπτος έχει γεννηθεί στη Βρετανία και πως δεν αντιμετωπίζει τους φόνους ως τρομοκρατικό περιστατικό.



Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε πως οι ταραχοποιοί αισθάνθηκαν «ενθαρρυμένοι από το περιστατικό αυτό για να υποκινήσουν φυλετικό μίσος». Εκτόξευσαν τούβλα εναντίον των αστυνομικών, λεηλάτησαν καταστήματα και τζαμιά και επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ασιάτες.

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου ταραχές ξέσπασαν στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Τάμγουορθ, το Μίντλεσμπρο και το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, με μασκοφόρους νεαρούς τυλιγμένους με βρετανικές σημαίες να πετούν πέτρες και να φωνάζουν «Σταματήστε τα σκάφη» - μια αναφορά στους μετανάστες που φθάνουν τα τελευταία χρόνια στις νότιες βρετανικές ακτές.

Στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο.



- Η αστυνομία επικρίνει την παραπληροφόρηση μέσω του Ίντερνετ -

Η αστυνομία υπογράμμισε ότι η βία υποκινείται από παραπληροφόρηση μέσω του Ίντερνετ, η οποία διαδίδεται από άτομα υψηλού προφίλ. Ένα από τα σημαντικότερα από τα πρόσωπα αυτά, ο Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος ηγείται της αντιισλαμικής οργάνωσης English Defence League, κατηγορείται από μέσα ενημέρωσης ότι διέδωσε ψευδείς πληροφορίες μεταξύ των 875.000 ακολούθων του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Λένε ψέματα σε όλους σας», έγραψε ο Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Τόμι Ρόμπινσον. «Προσπαθούν να στρέψουν το έθνος εναντίον μου. Σας χρειάζομαι, είστε η φωνή μου».

Ο Ίλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X, συνέβαλε επίσης στη βία. Απαντώντας σε ανάρτηση στο X, που κατηγορούσε τη μαζική μετανάστευση και τα ανοικτά σύνορα για τις ταραχές στη Βρετανία, έγραψε: «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος».

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση πως οι εντάσεις πολλαπλασιάσθηκαν και πυροδοτήθηκαν μέσω του Ίντερνετ και πως η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Πιστεύω πως αυτό που είδατε είναι ότι δίκτυα διαφόρων ατόμων και οργανώσεων προσπάθησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά», δήλωσε η υπουργός στο Sky News, αποφεύγοντας ερωτήσεις για το αν εμπλέκονται ξένα κράτη.

Μολονότι δήλωσε πως οι άνθρωποι έχουν απόψεις και ανησυχίες για ζητήματα όπως η μετανάστευση, κατηγόρησε για τη βία εξτρεμιστικές, ρατσιστικές και βίαιες οργανώσεις.

«Λογικοί άνθρωποι που έχουν αυτού του είδους τις απόψεις και τις ανησυχίες δεν σηκώνουν τούβλα και τα πετούν στην αστυνομία», δήλωσε.




Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Καραμπελιάς στον Δανίκα: Το ΚΚΕ αντέχει στην παρακμή γιατί έχει τρεις θεούς

Βίντεο: Γιατί νίκησε ο Λάιλς στην κούρσα των 100 μέτρων αφού το πόδι του Τόμσον πέρασε πρώτο την γραμμή

Ο Σηκουάνας έχει το όνομα αλλά όχι τη χάρη - Αποσύρθηκαν λόγω λοιμώξεων αθλητές του Βελγίου και της Ελβετίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr