Ρωσία: Πέθανε στη φυλακή Ρώσος πιανίστας που είχε αντιταχθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ρωσία: Πέθανε στη φυλακή Ρώσος πιανίστας που είχε αντιταχθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο 39χρονος Πάβελ Κουσνίρ πέθανε σε απροσδιόριστη ημερομηνία σε φυλακή του Μπιρομπιτζάν, πόλης σε απομακρυσμένη περιφέρεια της Άπω Ανατολής - Είχε επικρίνει το Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία

koushnir
Ρώσος πιανίστας, ο οποίος είχε φυλακισθεί αφού επέκρινε την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, απεβίωσε στη φυλακή, ανακοινώθηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις και οικείους του, καθώς συνεχίζεται η καταστολή των διαφωνούντων στη Ρωσία.

Ο Πάβελ Κουσνίρ, ηλικίας 39 ετών, πέθανε σε απροσδιόριστη ημερομηνία σε φυλακή του Μπιρομπιτζάν, πόλης που βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιφέρεια της Άπω Ανατολής, στα σύνορα με την Κίνα.

Ο θάνατός του δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Η διεύθυνση της φυλακής δεν θέλησε να απαντήσει όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κλείσιμο


«Λάβαμε επιστολές συγκρατουμένων του που προέρχονταν απ' αυτό το κέντρο κράτησης, δεν υπάρχουν πια αμφιβολίες για το γεγονός ότι έχει αποβιώσει», δήλωσε προχθές, Σάββατο, στο μέσο ενημέρωσης Current Times η Όλγκα Ρομάνοβα, η εξόριστη υπεύθυνη μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τους ρώσους κρατουμένους.

Σύμφωνα με την Ρομάνοβα, απεβίωσε ενώ διεξήγε απεργία πείνας.

Μια παιδική φίλη του Πάβελ Κουσνίρ, η Όλγκα Σκριγκούνοβα, δήλωσε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Vot Tak πως πληροφορήθηκε από τη μητέρα του το θάνατό του, που συνέβη κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Ιουλίου.

Σήμερα η ομάδα του εκλιπόντος αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος απεβίωσε επίσης υπό κράτηση το Φεβρουάριο 2024, έκανε μέσω του X έκκληση για δωρεές για τη διακομιδή της σορού του πιανίστα στη γενέτειρά του, την πόλη Ταμπόφ.

Το Μάιο 2024, ένα κανάλι στην πλατφόρμα Telegram, που ασχολείται με την επικαιρότητα στην περιφέρεια του Μπιρομπιτζάν, είχε μεταδώσει την είδηση για τη σύλληψή του υποστηρίζοντας ότι κατηγορούνταν για «παρακίνηση σε τρομοκρατική δράση», ένα έγκλημα που τιμωρείται με βαριές ποινές στη Ρωσία. Η σύλληψή του δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως.



Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Vot Tak, ο πιανίστας είχε δημοσιοποιήσει από το Νοέμβριο 2022 τέσσερα βίντεο σε κανάλι στο YouTube που παρακολουθούν μερικές δεκάδες άνθρωποι, στα οποία επέκρινε το Κρεμλίνο και την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ένα απ' αυτά τα βίντεο, το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωνε μπροστά στην κάμερα, «κάτω ο πόλεμος στην Ουκρανία», «κάτω το φασιστικό πουτινικό καθεστώς», «ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους», και κατήγγελλε τη σφαγή της Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, η ευθύνη για την οποία αποδίδεται στο ρωσικό στρατό.

«Η ζωή είναι αυτό που δεν θα υπάρξει ποτέ υπό τον φασισμό. Η ελευθερία, η δημιουργία, η ειλικρίνεια, η αλήθεια, η ομορφιά ενός ανθρώπινου προσώπου», έλεγε σ' αυτό το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.

Διπλωματούχος του Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, το οποίο θεωρείται μία από τα καλύτερες σχολές μουσικής της χώρας, ο Πάβελ Κουσνίρ ήταν από το 2023 ο σολίστ της Φιλαρμονικής του Μπιρομπιτζάν.

Σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο 2023 σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, έλεγε για τη διαδρομή του: «Η τέχνη συνδέεται πολύ στενά με τις αξίες που έχω επιλέξει και στις οποίες επιθυμώ να αφιερώσω τη ζωή μου».


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς σώθηκε η 32χρονη από τα χέρια του συντρόφου της στο Διδυμότειχο - «Με δέρνει, θα με σκοτώσει» είπε σε θαμώνες ταβέρνας

Η Μέση Ανατολή φλέγεται ξανά μετά τη δολοφονία Χανίγια: Ο ρόλος της Τουρκίας και οι στενοί δεσμοί της με τη Χαμάς


«Μαύρη Δευτέρα» για τις διεθνείς αγορές: Βυθίζεται η Ευρώπη, μνήμες από το κραχ του 1987 στο Τόκιο, ψυχρολουσία και στην Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Μετατρέποντας τη διαχείριση των οικονομικών σας σε μια διασκεδαστική εμπειρία

Δείτε Επίσης