Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από βάση με drone στον Νίγηρα μετά τη στροφή της χώρας προς τη Ρωσία

Η χούντα του Νίγηρα έχει δώσει στις ΗΠΑ προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ολοκλήρωσε την αποχώρησή του από την αεροπορική βάση 201 στον Νίγηρα, δήλωσαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι, αφού η κυβερνώσα χούντα του Νίγηρα διέταξε σχεδόν 1.000 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού να αποχωρήσουν έπειτα από το πραξικόπημα που έγινε πέρυσι.

Η αεροπορική βάση 201, μια βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στην Αγκαντέζ στο κεντρικό Νίγηρα που κατασκευάστηκε με κόστος 100 εκατομμυρίων δολαρίων, είχε παράσχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες πριν από το πραξικόπημα.

Σε κοινή δήλωση του υπουργείου Άμυνας του Νίγηρα και του αμερικανικού στρατού αναφέρεται ότι το προσωπικό και ο εξοπλισμός από τη βάση έχουν αποσυρθεί και ότι ο συντονισμός θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες για να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της αποχώρησης.

«Η αποτελεσματική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα εξασφάλισε ότι αυτός ο κύκλος εργασιών ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και χωρίς επιπλοκές», αναφέρει η Ουάσινγκτον.

Η χούντα του Νίγηρα έχει δώσει στις ΗΠΑ προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για την απομάκρυνση των στρατευμάτων από το έδαφός της. Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από την αεροπορική βάση 101 τον περασμένο μήνα.

Η απόφαση του Νίγηρα να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ήρθε μετά από μια συνάντηση στο Νιαμέι στα μέσα Μαρτίου, όταν ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες για θέματα όπως η αναμενόμενη άφιξη ρωσικών δυνάμεων και οι αναφορές για το Ιράν που αναζητά πρώτες ύλες στη χώρα, μεταξύ των οποίων και ουράνιο.

Τον Απρίλιο, η Ρωσία έστειλε στρατιωτικούς εκπαιδευτές στον Νίγηρα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Γιαννούλης (ΣΥΡΙΖΑ) : Περιμένω απαντήσεις από την Περιφέρεια, την Πολεοδομία και την Πολιτεία για την πισίνα Κασσελάκη

Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών στον Δήμο Χειμάρρας εγείρει η Αθήνα - Ζητά απαντήσεις από την Αλβανία


Meteo: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr